Festivalis „PROmetėjas“: šiuolaikinio šokio šviesos kelionė

  • Teksto dydis:

Profesionalųjį šiuolaikinį šokį Kauno regiono gyventojams dovanojantis  festivalis "PROmetėjas" kelionę pradeda jau šią savaitę. Programoje – įvairūs spektakliai, meno rezidencijos, edukacijos. Pirmoji stotelė – Birštone.

Keturios šokio stichijos

Pirmasis festivalio renginys – Šeiko šokio teatro šokio ir muzikos spektaklis "Metų laikai". Tai keturių skirtingų šokėjų atliekamas spektaklis, skambant gyvai violončelių muzikai. Metų laikus ir stichijas įkūnija savo srityje unikalūs, itin skirtingos išraiškos ir plastikos atlikėjai: aristokratiškoji balerina Beata Molytė, teatro šamanu vadinamas Benas Šarka, aktorius mimas Aleksas Mažonas ir vienas stipriausių savo kartos šiuolaikinio šokio šokėjas Marius Pinigis.

Kurdama spektaklį choreografė Agnija Šeiko ne tik meistriškai sustygavo šių atlikėjų pasirodymą, bet ir suteikė kiekvienam pakankamai saviraiškos laisvės. Gyva muzika spektaklį pripildo Klaipėdos violončelių kvartetas, atlikdamas Antonio Vivaldi "Keturių metų laikų" aranžuotę.

"Labai svarbi patirčių įvairovė, ypač gyvenant atokiau nuo didžiųjų miestų", – sako A.Šeiko ir priduria, kad Šeiko šokio teatro programos didelę dalį sudaro gastrolės Lietuvoje. Nors, pasak kūrėjos, jų spektakliai neturi konkretaus moralo ar žinutės, juose kalbama apie tai, kas aktualu mums visiems. "Daug kas miglotai supranta šiuolaikinį šokį. Galvoja, kad nesupras. Norime išsklaidyti šiuos stereotipus ir pakviesti stebint spektaklius būti atviriems, interpretuoti", – sako choreografė.

Traukia intelektualiąja kultūra

Spektaklis "Metų laikai" vyks viename iš projektą "PROmetėjas" organizuojančių kultūros centrų – Birštono kultūros centre. Pradėdamas pokalbį Zigmas Vileikis džiaugėsi antrą kartą jo vadovaujamo Birštono kultūros centro erdvėse siautėjusia "Junior Camp" chorų stovykla, subūrusią balsingus jaunuolius iš Kupiškio, Vilniaus, Gargždų, Klaipėdos ir daugybės kitų miestų, miestelių. Visų, kurie mėgsta atvykti į kurortą stovyklauti, jis sako net nepajėgtų išvardyti, tačiau jų gretose yra tiek chorvedžių, tiek choreografų, tiek psichologų.

Spektras: metų laikus ir stichijas įkūnija skirtingos išraiškos menininkai B.Molytė, B.Šarka, A.Mažonas ir M.Pinigis. / E. Sabaliauskaitės nuotr.

"Projekto "PROmetėjas" kolegos jau minėjo, o mokslininkai įrodė, kad šokis žmones daro laimingesnius – gerėja tiek fizinė, tiek psichologinė sveikata, tad esame kultūringas sveikatingumo miestas", – sako Z.Vileikis. Lietuvoje, be didmiesčių, esą nedaug vietovių, kur "per metus būna penki rečitaliai, rodomi "Scanoramos" filmai, meninio apšvietimo projektai ir dar – skamba džiazas".

"Esame nišinės meno srities propaguotojai, kasmet pasitinkant Naujuosius metus klausome simfoninio orkestro..." – sako pašnekovas ir sako, kad esą džiazą į Birštoną prisiviliojo pirmas – čia jis pradėjo skambėti jau aštuntajame dešimtmetyje, o Vilnius pasivijo tik 1987-aisiais, Kaunas – 1991-aisiais. Jis pripažįsta, kad Birštone propaguoja intelektualiąją kultūrą, ir mano: ne visą gyvenimą reikia tik šokti lenciūgėlį ar klumpakojį.

"Birštonas nedidelis, bet, kaip sakoma, deimantai nebūna dideli – jie  maži, bet vertingi", – šypsosi savivaldybės kultūros centro direktorius ir pasakoja, kad dalis gyventojų čia atsikelia ieškodami ramybės ar pasitikti gyvenimo saulėlydį.

"Mes siekiame rodyti tai, kas mums aktualu ir įdomu. Kiek galima, tą provincialumą nustumti į šoną... – pabrėždamas kokybiškų renginių prieinamumą ir kultūros renginių įvairovę, kalba organizatorius. – Esame pamėgę ir dailę, mieste – per 130 skulptūrų, tikrai nesame toks visiškai užmirštas Dievo miestelis..."

Spektras: metų laikus ir stichijas įkūnija skirtingos išraiškos menininkai B.Molytė, B.Šarka, A.Mažonas ir M.Pinigis. / E. Sabaliauskaitės nuotr.

Kaip prijaukinti žiūrovą?

Z.Vileikis neslepia, kad surinkti daug žmonių salėse yra ilgas ir nelengvas darbas: "Gėlė neišdygsta dykumoje, dirvą laistyti reikia daug metų ir padaryti ją derlingą." Jis priduria, kad klasika reikalauja brandos, o ši neatsiranda staiga. Juolab kad intelektualios kultūros ieško ne visi kurorto svečiai ar po daugybės procedūrų jai tiesiog nebeturi jėgų.

Z.Vileikis neslepia, kad surinkti daug žmonių salėse yra ilgas ir nelengvas darbas: "Gėlė neišdygsta dykumoje, dirvą laistyti reikia daug metų ir padaryti ją derlingą."

"Tam, kad eitum į pianisto Gintaro Januševičiaus rečitalį, turi žinoti, kur ir dėl ko eini. Kaip ir į bažnyčią... Rimtas menas – tai nekasdienės Mišios. Žinot, būna atlaidai ir Mišios – atlaidai juk nebūna dažnai", – sako Birštono kultūros centro direktorius ir tuoj pat priduria, kad koncertai  dažnai vyksta ir pačioje kurorto bažnyčioje.

Kaip prijaukinti meno renginių auditoriją? Atsakymo Z.Vileikis kviečia ieškoti vaikystėje. "Jei tau šeimoje tėvai nesudėliojo tam tikrų dalykų ir  kukliai baigei mokslus tik vidurinėje, tai tas pasaulėlis yra nekoks... Bet jeigu pavyko studijuoti didesniame mieste, lankei meno mokyklą ar mėgėjų kolektyvą, tikimybė, kad visą gyvenimą trauks šokis, muzika, dailė ar kiti menai, didesnė. Mes labai skatiname birštoniečius vaikus lankyti menus – 520 moksleivių mokosi gimnazijoje, o 230 iš jų lanko meno mokyklą. Džiaugiamės, kad tie vaikai pamėgo džiazo festivalius mieste, sugebėjome pakeisti vaikų požiūrį ir jie pradėjo klausyti kitokios muzikos. Meno mokykloje atsirado mušamieji, saksofonas, bosinė gitara... Poreikis atsiranda nuo to, kokią aplinką suformuoji", – sako jis.

Spektras: metų laikus ir stichijas įkūnija skirtingos išraiškos menininkai B.Molytė, B.Šarka, A.Mažonas ir M.Pinigis. / E. Sabaliauskaitės nuotr.

Aukščiausia klasė

Pašnekovas pastebi, kad Lietuvoje šiuolaikinis šokis vystosi Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje, o toliau – tik Anykščiuose organizuojamas šiuolaikinio šokio festivalis "Pėdos". Kiti apsiriboja vienkartinėmis injekcijomis, jei prisikalbina trupes.

Spektaklis "Metų laikai", nuo kurio prasidės "PROmetėjas", jau apkeliavo Kretingą, Žagarę, Zarasus, yra sukaupęs kelerių metų patirtį ir patikrintas. Rodyti Birštone pasirinktas ne tik dėl choreografės A.Šeiko ir šokėjų, bet ir dėl gyvai atliekamos muzikos su Mindaugu Bačkumi priešakyje.

"Aišku, kriterijus buvo kokybė. Taip pat spektaklio metu skamba A.Vivaldi muzika ir dalyvauja keturi puikūs ir labai skirtingi atlikėjai – mimas, aktorius, šokėjai. Surinkti deimantukai", – "PROmetėjo"  spektaklį komentuoja Z.Vileikis.


Kas? Spektaklis "Metų laikai".

Kur? Birštono kultūros centre.

Kada? Rugpjūčio 20 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių