J. Meko stipendija – plataus horizonto talentui

Dešimtį metų Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovo Egidijaus Stanciko organizuojamas Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje vykstantis renginių ciklas "Dialogas – žodis ir spalva" pradėjo naująjį sezoną. Jį atidarė Hamburgo aukštosios muzikos ir teatro mokyklos dėstytojos prof. Ramintos Lampsatytės ir jos mokinių: soprano Izabelės Vasiliauskaitės ir tenoro Alejo Ruizo koncertas.

Nuostabusis trejetas

"Esu dėkingas "Aukso pjūvio" galerijos vadovei Lolitai Vyžintienei už pagalbą organizuojant šį koncertą ir galimybę išgirsti iš didžiųjų pasaulio koncertinių scenų į Lietuvą sugrįžtančios prof. R.Lampsatytės bei jos talentingų mokinių pasirodymą", – pradėdamas renginį sakė E.Stancikas.

Nuostabusis trejetas, kaip atlikėjus pavadino E.Stancikas, lotynų, italų, ispanų kalbomis atliko vienos valandos bažnytinės muzikos koncertą, kurio metu skambėjo Johanno Blumhardto, Antonio Vivaldi, Giuseppe Verdi, Oskaro Riedingo, Wolfgango Amadeus Mozarto kūriniai, taip pat "Missa Creola Kyrie", "Gloria" ir "Agnus Dei" dalys.

Pasirodymo metu penkiolikametė atlikėja I.Vasiliauskaitė stebino balso skaidrumu ir profesionalumu, o argentinietis A.Ruizas publikai dovanojo ne tik jausmingai ir jautriai atliekamas arijas. Koncerto pabaigoje, prof. R.Lampsatytei akompanuojant fortepijonu, tenoras atliko keturis kūrinius smuikui.

Įvairiapusiškas talentas

Pirmasis naujojo sezono renginys "Dialogas – žodis ir spalva" įsiminė ne tik dėl aukšto lygio atlikėjų koncerto. Renginio metu pirmą kartą pristatyta ir įteikta Jono Meko stipendija. Už gyvenimo filosofiją, genialumą chaose, meninius pasiekimus ir J.Meko dvasią stipendija įteikta tenorui A.Ruizui.

Siekdami prasmingai įamžinti J.Meko atminimą, ją skyrė J.Meko bičiuliai, tarp kurių – iš Niujorko į Kauną sugrįžęs tapytojas Eugenijus Varkulevičius-Varkalis.

Į stipendiją pretendavo skirtingų meno sričių kūrėjai: kino menininkai, literatai, dailininkai, klasikinės muzikos atlikėjai. A.Ruizas iš visų kandidatų išsiskyrė įvairiapusiškumu – tenoras ne tik dainuoja, bet ir groja keliais muzikos instrumentais, puikiai šoka, fotografuoja, kuria filmus.

Stipendija skirta studijoms Vienoje, Niujorke, todėl esu labai dėkingas lietuvių bendruomenei už tokį jaunųjų menininkų palaikymą.

"A.Ruizas – labai muzikalus, geras žmogus, turintis lyrinę sielą", – pabrėžė prof. R.Lampsatytė ir atskleidė, kad prie visų tenoro talentų dar galima priskirti ir imlumą užsienio kalboms – A.Ruizas kalba angliškai, vokiškai, itališkai, ispaniškai, o taip pat jau moka net šimtą lietuviškų žodžių.

Ryšys su legenda

A.Ruizas Lietuvos publikai pažįstamas – tenoras yra Tarptautinio Lietuvos operos konkurso, šiemet vykusio Mosėdyje (Skuodo r.), nugalėtojas. Šis konkursas – tai bendras Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Skuodo miestelio projektas. Konkurse susitinka jaunieji klasikinės muzikos atlikėjai iš Europos, kuriems dalyvavimas jame atveria platesnes karjeros galimybes.

A.Ruizas yra aptaręs planus su "Vilnius City Opera" Giacomo Puccini operoje "Bohema" 2022-aisiais kurti pagrindinį – poeto Rodolfo – vaidmenį, o 2023-iaisiais G.Verdi operoje "Aida" vaidinti narsųjį karį Radamesą.

Drauge su prof. R.Lampsatyte ir operos dainininke Shlomit Yeshayahu, A.Ruizas yra surengęs koncertą Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

"Mano pažintis su J.Meku prasidėjo nuo prof. R.Lampsatytės, kuri supažindino su jo darbais. Šią pažintį pratęsiau lankydamasis Kaune ir susitikęs su geru jo bičiuliu tapytoju E.Varkulevičiumi-Varkaliu, kuris man papasakojo daug įdomių istorijų apie J.Meką", – pasakojo A.Ruizas.

Iš Argentinos kilęs muzikas jau septynerius metus gyvena Vokietijoje. "Kaip ir J.Mekas, savo profesinį kelią tęsiu ne gimtojoje šalyje. Kaip ir jam, man taip pat įdomios įvairių menų sritys: muzika, filmai, literatūra. Jaučiu su J.Meku stiprų ryšį, – sakė A.Ruizas. – Stipendija skirta studijoms Vienoje, Niujorke, todėl esu labai dėkingas lietuvių bendruomenei už tokį jaunųjų menininkų palaikymą."

A.Ruizas ne tik gilins profesines žinias, bet ir turės galimybę susitikti su J.Meko artimaisiais bei draugais: sūnumi Sebastijonu Meku, Yoko Ono ir kitais, o taip pat lankys vietas, kurios buvo svarbios genialiajam ir charizmatiškajam J.Mekui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
šlykštu

Antistancikas

Antistancikas portretas
Stancikas su savo LGBT į bažnyčią galėtų ir nesibrauti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių