Kaunietės dailininkės koliažo ir akvarelės kelias dvaro link

Galerija „Aukso pjūvis“ Gelgaudiškio dvaro rūmuose pristato kaunietės dailininkės Eglės Petraitytės-Talalienės koliažo darbų ir akvarelių parodą „Dvaro link“.

E. Petraitytės-Talalienės paroda šį kartą, regis, gimė iš arbatos puodelio – išgerto ir dar nepanaudoto gėrimo pakeliai menininkės rankose virto paveikslų kūrimo priemonėmis, reta koliažine dailės technika. Iš jų neįtikėtinai išmoningai sudėliotos paveikslų kompozicijos, paslaptingi koliažai, kurie lyg regėjimas sūkuriuoja numanomo puodelio garų tumuluose, veda senųjų civilizacijų atminties galerijomis, lydi ateities vizijų link.

Neįprastos technologinės priemonės autorei padiktavo rusvas spalvas, sendintą, gilų ir šiltą koloritą, puikiai valdomą patyrusios akvarelės ir tekstilės meistrės. Natūraliai formavosi ir paviršiaus reljefas – nelygus, ruplėtas lyg priešistorinio gyvūno oda, bet drauge primenantis senąsias mozaikas, tvirtovių ar bažnyčių mūrą, jautrias gotikinių skliautų nerviūras.

Daugybė tradicijų ir istorijų ima skambėti šių kūrinių akivaizdoje, atgaivindami Egipto, Bizantijos, Tarpupio kultūrų pasakojimus, Viduramžių Europos vaizdinius. Tai savita kelionė laiku, į kurios asociacijų lauką nepastebimai įplaukia ir žiūrinčiojo patirtys, susijusios su arbatos gėrimu jos kvapais ir spalvomis, išsiskleidžiančiais žiedais ar arbatos lapeliu, anuomet įkritusiu į medituojančio Budos puodelį.

E. Petraitytės-Talalienės nuotr. 

„Dvaro link“ atkeliavęs žiūrovas kviečiamas patirti motiniškai šiltą, namų aromato persmelktą E. Petraitytės-Talalienės pasaulį.

Atmintyje atgimsta susitikimai, įvykę prie šio stebuklingo gėrimo, kažkurį rytą ar vakarą mus aplankę svarbūs jausmai, mintys ar nušvitimai, kai vėl gurkštelėjome arbatos nektaro.

Parodos kūriniai stebina ne tik atvirumu istorinei perspektyvai, etnologinei sąmonei ir sakralioms patirtims. Jie turi ir savo šiuolaikiškąją pusę, mat yra artimi vis populiarėjančioms aplinkos ir biomeno kryptims, juose organiškai skamba gamtosaugos ir tvarumo idėjos. Atsakingas vartojimas ir pagarba gamtai autorei rūpėjo seniai, kai ši tematika dar nebuvo tokia madinga: jau 1986 m. E. Petraitytė-Talalienė Lietuvos gamtos apsaugos draugijos Kauno skyriaus buvo apdovanota už gamtos apsaugos idėjų populiarinimą parodoje „Aplinka ir žmogus“. Panašios idėjos ir originalūs jų sprendimai menininkės kūryboje vystomi ne vieną dešimtmetį, jie įrašo ją į novatoriškos Lietuvos tekstilės kūrėjų gretas.

E. Petraitytės-Talalienės nuotr. 

„Dvaro link“ atkeliavęs žiūrovas kviečiamas patirti motiniškai šiltą, namų aromato persmelktą E. Petraitytės-Talalienės pasaulį. Jame vyksta jaukus meno ir kasdienybės ritualo pasimatymas, paslaptingai fermentuojasi kultūros istorijos ir asmeninės patirties susitikimo gėrimas, gaubiamas tebejuntamų bergamotės, citrinžolės ar erškėtrožės kvapų.

E. Petraitytė-Talalienė 1975 m. baigė LTSR Valstybinio dailės instituto Kauno vakarinį skyrių ir įgijo dekoratyvinės dailės dailininko specialybę. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1995 m. Nuo 1976 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Neretai naudodama eksperimentines technikas ji kuria autorinės tekstilės ir akvarelės srityse; dirba pedagoge.


Kas?  E. Petraitytės-Talalienės paroda „Dvaro link“.

Kur? Gelgaudiškio dvaro rūmuose (Parko g. 5, Gelgaudiškis, Šakių r.)

Kada? Veikia iki liepos 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eina sau

eina sau portretas
kas cia ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių