Savaitgalis „Audroje“: kaip nepasiklysti ir ką būtina aplankyti?

Turbūt skaitlingiausias muzikos festivalis Kaune nenumaldomai priartėjo. Šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“ Kauną apims jau birželio 29–liepos 2 dienomis.

Daugelis bilietus turinčių ir kruopščiai savo vasaros savaitgalius planuojančių – jau ėmė atidžiai analizuoti pasirodžiusią atlikėjų programą. Tačiau be visų muzikinių malonumų „Audroje“ įvyks daugybė veiklų, judesių ir netikėtumų. Baisu kažką praleisti? Kuratoriai kaip ir pernai paruošė 10 svarbiausių festivalio įvykių suvestinę. Jei būsite ten – būsite pabuvę „Audroje“.

10. PASIKLAUSYMAI NAKTYJE

Birželio 29-30 dienų naktimis (nuo 22.30 val. iki 1.30 val.) Mykolo Žilinsko dailės galerijos fasadas nušvis spalvingomis audiofestivalio „Banguoja” vizualizacijomis. Du vasaros vakarus iš eilės originalo kalbomis per bevieles ausines skambės tarptautinių ir vietos audio menininkų kūriniai, o jų subtitrai lietuvių kalba tirps su naktimi susiliejančiose projekcijose.

M. Plepio nuotr. 

9. VELNIŠKAI GRAŽI POPIETĖ

Birželio 30 dienos būtina užsukti į legendinį Kauno muziejų – Velnių muziejų. O jei tiksliau – į jo vidinį kiemelį, kuris atveriamas itin retai. Ten rasite progą pailsėti nuo miesto šurmulio ir pabendrauti su Kauno jaunimu. Fotografijos menas, gyva muzika bei laisva vieta mieste atsigulti medžių pavėsyje. Viso renginio metu lokacijoje funkcionuos „Minčių stotelė“, kurioje kiekvienas galės pasidalinti savo potyriais kvapą gniaužiančiame sodelyje.

8. DŪZGIŲ DŪZGĖS LIZDE

Patyrę festivalininkai žino – geriausias festivalis įvyksta būtent tada, kai jis baigiasi. Visi mieste užsilikę bičiuliai iš užsienio, atlikėjai ar atostogautojai praleis sekmadienio vakarą ir naktį „Lizde“. Čia įtvirtinsim užsimezgusias pažintis ir pratęsim šviežią festivalio programą su vienu aktualiausių šių metų didžėjų – Guy Contact.

L. Žemgulio nuotr. 

7. ĄŽUOLYNAS OPEN AIR

Daugelis apsilankiusių festivalyje pernai sako – šokiai Ąžuolyne dieną buvo bene jaukiausia ir smagiausia „Audros“. Dvi scenos. Dvi temos. Tačiau viskas šiltai ir vasariškai. Diskotekinėje „Tarp Dviejų Aušrų“ scenoje triumfuos DJ Qu su Simu Slabačiausku, o tuo tarpu gyvų koncertų scenoje – Afrodelic, Kedrostuburas, Superkoloritas ir olandai Yin Yin.

6. REIVO IŠTAKOS VIRTUALIOJE REALYBĖJE

Vienas iš paskutinių programos papildymų – VR patirtis/filmas iš legendinės grupė Underworld bendrakūrėjo Darren Emerson. „In Pursuit of Repetitive Beats“ leis atsidurti reivo kultūros pionierių kailyje, tyrinėjant aplinką nuo plakatais apklijuotų miegamųjų iki piratinių radijo stočių, nuo policijos nuovadų iki slaptų sandėlių. Tai filmas apie Midlandsą, kuris 90-ųjų pradžioje pritraukdavo tūkstančius reivinančių jaunuolių iš visos Jungtinės Karalystės kiekvieną savaitę.

5. VIENOS DIENOS BERLYNAS LAUKE

Kaip ir pernai, taip ir šiemet – „Lauko“ terasą prie M. Žilinsko galerijos prieigų okupuos Berlyno gyventojai. Šį kartą tai dar viena radijo stotis – „Refuge Worldwide Radio“. Jie bendradarbiauja su įvairiomis socialinėmis asociacijomis, solidarizuojasi su ne pelno siekiančiomis organizacijomis, remia meninius, muzikinius projektus ir visą parą transliuoja atlikėjų pasirodymus iš viso pasaulio. Jų šokiai-transliacija prasidės 18 val., birželio 29 dieną.

4. MENO KIRČIAI PRIE SOBORO

M. Plepio nuotr. 

Praėjusiame festivalyje maloniai nustebinęs susidomėjimas menine dalimi mus įpareigojo nenuleisti kartelės ir  prisodrinti tiek būstine tapusią M. Žilinsko galeriją, tiek ir „Pergalės“ gamyklos erdves šiuolaikiniu menu.

Šį kartą meninę programą kuravo „Rupert“ centro kuratorius Tautyvdas Urbelis, o jo dėka savo akimis galėsite pasimėgauti Crosslucid, Studio Misti, Deivido Vytauto, Keiken, Mortos Jonynaitės ir daug kitų menininkų darbais.

3. KAUNO BOHEMOS ŠIRDIS

Apie Kauno menininkų namus kažką žino kiekvienas kaunietis. Ilgaamžė institucija, įsikūrusi įspūdingoje tarpukario Vatikano konsulo viloje, puošia vieną gražiausių Kauno gatvių – Putvinskio gatvę, todėl jos praeiti beveik neįmanoma. Nuo pat birželio 30 d. popietės iki vėlyvo vakaro čia virs ne viena ir ne dvi nemokamos veiklos, kuriose bus galima lengvai prarasti laiko nuovoką ir pailsėti nuo intensyvios muzikinės programos.

2. EKSKURSIJA PO KLUBŲ ISTORIJĄ

Pro mūsų akis nepraslydo visišku deficitiniu hitu tapęs Jono Oškinio ir Povilo Pauplio organizuojamas pasivaikščiojimas po kultines, seniai pamirštas, tačiau istoriją kūrusias Kauno naktinio gyvenimo įstaigas. „Audros“ proga, birželio 30 dieną, penktadienį, nuo senosios Kauno Rotušės (Rotušės a. 15) startuos dvi analogiškos ekskursijos „Kauno klubų istorija plius“ – 19 iki 21.30 val. ir nuo 22 iki 0.30 val.

S. Tertelytės nuotr. 

1. KARTU IKI GALO, IKI „PERGALĖS“

Jei nebūsite čia – nebūsite festivalyje apskritai. Čia susitiksime visi, nes čia smogs pats didžiausias „Audros“ ciklonas. Jei buvote pernai, šį kartą „Pergalės“ gamyklos erdvės tikrai nebus atpažįstamos. Pasikeitęs erdvių išdėstymas, scenų lokacijos, meno instaliacijos, šviesos efektai. Viskas visiškai kitaip. Tačiau taip, jog dviejų naktų ten pasirodys tikrai per mažai.

Šie dešimt punktų – tai tik maža dalelė to, ką per visas festivalio „Audra“ dienas bus galima pamatyti Kaune.

Visą renginių programą galite rasti čia: www.audrafestival.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių