Septintasis festivalis „Camino de Fluxus“: nuo Parodos gatvės Kaune iki Atlanto gelmių

Nuo ką tik gimusio Jurgio klyksmo pro Parodos g. 1 namų langus, pirmųjų FLUXUS manifesto žodžių iki į Atlanto vandenyno gelmes nugrimzdusių Jurgio pelenų – rugsėjo 18–21 dienomis Kauno menininkų namų (KMN) organizuojamas artistiškiausias FLUXUS festivalis kviečia į miesto ir savęs atradimų kelionę „Camino de Fluxus“, kur įsikūniję į savuosius alter ego ar apsivilkę fluksiškiausiais kostiumais eisime FLUXUS judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno gyvenimo kelią, o gal iš naujo pradėsime savo.

Nuo mažo nuotykio iki minios, prilygstančios Žalgirio arenai

FLUXUS dvasia Kauną užlies jau nuo rugsėjo 18-osios: vyks FLUXUS paskaitos, tarptautinė paroda, performansai, menininkų lydimos kostiumų kūrybinės dirbtuvės ir žaidimai. O kad nepritrūktų kūrybinės energijos, „Bundu“ kepyklėlėje visą festivalio laikotarpį bus galima įsigyti specialią fluxus bandelę – tai sluoksniuotos tešlos bandelė, kuri simbolizuos akinių dėklą ir jame gulės J. Mačiūno akiniai.

Prieš septynerius metus Kaune prasidėjęs kaip nedidelis nuotykis, tikėjęsis suburti eksperimentavimo ir laisvumo dvasios pasiilgusius, šiandien FLUXUS festivalis yra viena didžiausių kiekvieną iš mūsų išlaisvinančių kūrybiškumo švenčių, kuri pritraukia beveik 10 000 žmonių ir bendruomenių iš visos Lietuvos. Šių metų renginio organizatoriai – KMN kultūros renginių prodiuserė Vaiva Marija Bružaitė ir režisierius Linas Jurkštas – žada išlaikyti tradicinį kopimą į Parodos kalną su pačių kurtais kostiumais. Tačiau šį kartą pagrindinis dėmesys bus skiriamas ne tik finaliniam akordui, bet ir pačiai kelionei, procesui bei kalnui. Šių metų FLUXUS festivalis siekia atgaivinti nuotykio ir atsitiktinumo dvasią, pakviesdamas pasikliauti netikėtumais ir atrasti save. „Šiais metais dalyviams turime vieną žinią – išdrįsti ir dalyvauti. FLUXUS kiekvienas yra menininkas, tad kviečiame atrasti menininką savyje, išeiti į gatves ir susijungti su kitais kopiančiaisiais“, – kvietė renginio organizatorė V. M. Bružaitė.

M. Plepio nuotr.

FLUXUS savaitė prasidės jau trečiadienį

Festivalio programa įsisiūbuos trečiadienį, rugsėjo 18 d., su Kauno menininkų namuose atidaroma tarptautine paroda „Pažaiskime Fluxus!“, kurią įkvėpė judėjimo idėja, jog menas – prieinamas visiems, ne tik profesionalams. Ši paroda – tai Kauno bienalės kuruojamos tarptautinės platformos „Magic Carpets“ rezidencijų Kaune rezultatas. Joje bus pristatomos FLUXUS judėjimo inspiruotos socialiai įtraukaus meno patirtys, kur menas kuriamas, žaidžiamas ir išgyvenamas.

Tą patį vakarą vyks ir dokumentinio filmo „George: The Story of George Maciunas and Fluxus“ peržiūra, kuriame atskleidžiama 20 a. avangardinio meno Niujorke istorija ir lietuvių kilmės vizionieriaus J. Mačiūno gyvenimas.

Ketvirtadienį Dovilė Zubavičiūtė kviečia į paskaitą ir diskusiją „Lietuviškoji Fluxus istorija: nuo kairės iki dešinės“. Joje bus aptariama, kokios judėjimo idėjos buvo labiausiai paplitusios Lietuvoje ir kokios galimos jų interpretacijos.

Rugsėjo 20 d., penktadienį, Domas Raibys pristatys performansą-ekskursiją „Padirbtas Brokeris“, kurioje pasakos istorijas, įkvėptas Kauno menininkų namų kampų ir SOHO loftų. Kaip jis pats sako, gali būti juokinga.

G. Jovaišos nuotr.

Šeštadienį, festivalio kulminacijos dieną, nuo 17 val., prasidės žaidimas „Camino de Fluxus“. Tai interaktyvus nuotykis, kurio metu dalyviai ne tik kurs savo unikalius kostiumus iš antrinių žaliavų, bet ir leisis į kūrybinę kelionę po miestą, aplankant 10 bendruomenių zonų. Kiekvienas dalyvis gaus specialų „Camino de Fluxus“ pasą – savo bilietą į žaidimą ir asmeninę kūrybinę erdvę. Lankydamiesi stotelėse, kur veiks bendruomenių dirbtuvės, dalyviai gamins savo kostiumų detales ir rinks unikalius žodžius, kuriuos klijuos į pasą. Surinkę bent penkis, jie galės sukurti savo FLUXUS partitūrą – trumpą kūrybinę instrukciją, kuri taps jų asmeniniu meno kūriniu ir įrodymu, kad jie yra menininkai. Šios partitūros bus eksponuojamos Kauno paveikslų galerijos lauko ekspozicinėje erdvėje, o jų autoriai galės laimėti išskirtinius KMN prizus.

Tą pačią dieną Mantas Kuginis Kauno paveikslų galerijoje ves interaktyvią prezentaciją „Šelmiškas Fluxus gidas paprastam žmogui“, kurioje pristatys savo projektą Fluxuscomesalive.eu – žaismingą interaktyvų gidą, paremtą Jono Meko Vizualių menų centro turima FLUXUS objektų kolekcija.

Galiausiai, 20.30 val., Jurgio Mačiūno skvere keliausime FLUXUS judėjimo pradininko gyvenimo keliu – lįsime pro laiko kilpą į tam vakarui persikūnijusį Parodos gatvės kalną, kurio viršūnėje atsivers vartai į FLUXUS rytojų. Kaip išduoda festivalio organizatoriai, kiekvienas FLUXUS įvykis yra kupinas staigmenų – atvykusieji niekuomet nežino, kas jų laukia: „Jeigu ruošitės netikėtumams, būsite pasiruošę, jei ne – bus netikėta. Kaip ir kiekvienais metais, lankytojus stengiamės nustebinti ir pakviesti atrasti naujus dalykus“, –  intrigavo V. M. Bružaitė.

M. Plepio nuotr.

Šių metų festivalyje keliautojai kalnu bus kviečiami ne tik mėgautis menu, bet ir patys tapti jo kūrėjais. FLUXUS – tai žaidimas be griežtų taisyklių, kur kiekvienas gali išbandyti kūrybinę laisvę. Kaip ir tikroje kelionėje, čia lauks neištirtos teritorijos ir spontaniški posūkiai, skatinantys išsivaduoti iš rutinos ir pažvelgti į pasaulį kitu kampu. Teliks leisti būti nustebintiems.

Festivalio programa spalio 18–21 dienomis – Fluxusfestivalis.lt.

Festivalį organizuoja Kauno menininkų namai, finansuoja – Kauno miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba, palaiko – „Fluxus  Labas!“ ir „Kaunas pilnas renginių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Masiniai pakvailiojimai

 Masiniai pakvailiojimai portretas
Cirkų cirkas. Jaunimui daugiau nieko nereikia, tik duonos ir žaidimų, nors tai visiška beskonybė ir kvailiojimai. Mačiūnas tik žaidė ir juokavo kurdamas savo Fliuxsus, o musų tuštučiams tinka labai.

judumas

judumas portretas
čiudikų paradas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių