Žemuosiuose Šančiuose – šiuolaikinio meno reiškinys

Liepos 14 d. 10.30 val. Šiuolaikinio meno ir mokslo centras prie Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro, kartu su šios idėjos autoriumi – socialinių mokslų daktaru, tarpdisciplininių menų kūrėju Tomu Lagūnavičiumi, Žemuosiuose Šančiuose atidaro žemės, aplinkos meno parodą/ environmental art/  landa rt/ „Apjungiančios dekonstrukcijos“.

Kalbiname tarpdisciplininių menų atstovą, I-osios pasaulyje Šiuolaikinio meno gatvės įkūrėją, Tomą Lagūnavičių.

I-oji pasaulyje Šiuolaikinio meno gatvė / Ist Contemporary art street in the world

Pagal 2020 m. vasario 6d. duomenis mes pirmieji,  lietuviai, sugalvojome, kad vieną gatvę reikėtų paskirti šiuolaikiniam menui. Šios gatvės idėja – šiuolaikiškus žemės meno objektus estetiškai sutalpinti vienoje gatvėje. Pagrindinė mintis – kurti įvairiausias žemės meno ekspozicijas kiek galima ilgesniam laikui. Kiekviena I-osios pasaulyje Šiuolaikinio meno gatvės ekspozicija, skirta išreikšti požiūrį į tam tikras opias, tuo metu dominuojančias pasaulinio masto problemas. Ekspozicija,  ji turi turėti prasmę, mintį - tokia yra meno paskirtis. Šioje gatvėje jau puikavosi trys ekspozicijos, viena iš jų „Ukrainos karo pievelė“, kuri buvo atidaryta prasidėjus karo veiksmams Ukrainoje, ja siekta atkreipti visuomenės dėmesį į žmonijai kylančias  grėsmes, kurios griauna ne tik pastatus, bet ir šeimas, žmonių santykius ir daugelį kitų dalykų.

Šiuolaikinio meno Idėjos kyla vaikštant pasaulio gatvėmis

Moderniam, klasikiniam menui yra pakankamai daug skiriama dėmesio. Keliaujant po pasaulį, mačiau daug nuostabių gatvių, tiek Romoje, tiek Paryžiuje, tiek Florencijoje, kur gali grožėtis viduramžių, renesanso, baroko architektūra, įvairiais meno objektais. Ten  menui klestėti skirtos gatvės, rajonai.  Keliaudamas ir tyrinėdamas supratau, kad šiuolaikinio meno gatvės nėra. Iš to kilo idėja – kodėl gi to nepadarius Lietuvoje, Kaune? Kaunas – nuostabus miestas, modernizmo architektūros stiliaus pradininkas,  norėjosi padaryti kažką naujo ir su šiuolaikiniu menu. Mes įpratę matyti parodas viduje, lauko erdvėje, bet gatvėje...

A. Žukausko nuotr.

Dėkingas tiems, kurie girdi ir nori kurti gražesnį Kauną

Norint sukurti didesnį meno kūrinį lauke – susiduri su daugeliu iššūkių, pavyzdžiui sukuri meno instaliaciją ir iškyla problema kur ją padėti, kad visi matytų,  juk norisi  idėjomis pasidalinti su žiūrovais. Esu dėkingas Kauno miesto savivaldybės administracijai, ir visiems tiems, kurie priiminėjo sprendimus, už parodytą dėmesį ir galimybę organizuoti 1-ąją pasaulyje Šiuolaikinio meno gatvę Kaune, Žemųjų Šančių rajone. Tai tikrai gali papuošti Kauną ir sukurti naują gražią ekspozicijų erdvę.

Ar seniau kas galėjo pagalvoti, kad  Sandėlių gatvėje, Žemųjų Šančių mikrorajone, atsiras I-oji pasaulyje Šiuolaikinio meno gatvė? Mes esame įsipareigoję šią gatvę prižiūrėti: pjausim žolę, kasim sniegą, kad tik būtų gražu.  Kai pagalvoji juk tai darai tai dėl augančios kartos, jie turi nuolat matyti meną, kad susiformuotų tam tikros vertybės. Čia planuojame daryti įvairias interaktyvias veiklas jaunimui, paaugliams.

Kurti kviečiami profesionalūs menininkai

Gera pradžia padaryta, dabar mes tobulėjame ir siekiame, kad į ekspozicijos kūrimo procesą įsitrauktų profesionalūs menininkai. Liepos 14d. atidarome naują žemės, aplinkos meno ekspoziciją „Apjungiančios dekonstrukcijos“, šios parodos autorius Tomas Lagūnavičius, tačiau tai tik naujos ekspozicijos pradžia. Iki rudenio planuojame ekspoziciją nuolat plėsti, todėl į kūrybos procesą kviečiu jungtis profesionalius menininkus ir pratęsti jau sugalvotą idėją. Profesionalus šiuolaikinis menas turi integruotis į šiuolaikinį gyvenimą. Gyvename juk dabar, o ne vakar, ne užvakar...  Ruošiamės rugsėjui, kad žmonės, praeiviai, KSJMC besimokantis jaunimas, sugrįžęs po atostogų, galėtų grožėtis šiuolaikiniu menu ir galėtų aktyviai jungtis į įvairias veiklas. Ši paroda bus pastoviai tobulinama ir papildoma naujais, įvairių menininkų sukurtais žemės meno elementais.

Profesionalus šiuolaikinis menas turi integruotis į šiuolaikinį gyvenimą. Gyvename juk dabar, o ne vakar, ne užvakar...

 

„Apjungiančių dekonstrukcijų“ ekspozicijos elementas – žuvis

Ekspozicijos „Apjungiančios dekonstrukcijos“ idėja tampriai surišta su jau įvykusiais įvykiais: pandemija, karu, infliacija...

Šiai, jau įvykusiai, disharmonijai apjungti reikalingas vienijantis elementas, pagalvojau kas tai galėtų būti ir man kilo idėja – žuvis. Žuvis, primenanti, kad kiekvienoje situacijoje reikia išgyventi taip kaip kad tai daro žuvys. Šios ekspozicijos mintis - Išmok nardyti kaip žuvis. Plačiąja žodžio prasme - išmok adaptuotis. Žuvis turi tokią gerą savybę – ji gali gyventi viena, ypač tai pastebima plėšriųjų žuvų populiacijoje, kitos gyvena grupėmis (būriais) , bet jos prisitaiko. Kokia situacija bebūtų, kaip ji bepasikeistų jos plaukia, jos nardo, jos gyvena ir išgyvena. Žuvis, kuri adaptuojasi bet kurioje situacijoje, ji neišnyksta: jei vienai rūšiai gresia pavojus,  atsiranda kitos, atsparios įvairiems gamtos veiksniams. Taip ir mes žmonės galime keistis, vadinasi mes apsijungiame, adaptuojamės, išgyvenam. Vanduo, žmogui nėra draugiška aplinka, ilgiau išbuvęs vandenyje jis tiesiog nuskęstų, dažnu atveju, mus supanti aplinka ne visada  būna draugiška, pavyzdžiui karas, infliacija, bet mes turime išmokti išgyventi, kaip kad tai daro žuvys, toje aplinkoje adaptuotis. Šios parodos šūkis – „Būk kaip žuvis!“, prisitaikyk, išmok naviguoti  su komanda ar vienas, ar kai kada vienas kai kada su komanda, žodžiu, visada ieškok įvairiausių geriausių sprendimų, tinkančių susiklosčiusiai situacijai. Adaptuokis ir niekada nepasiduok.

Parodos atidarymas – liepos 14 d. 10.30 val. Kaunas, Sandėlių g. 7.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių