Akmenės rajonas keičia įvaizdį

  • Teksto dydis:

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas įsitikinęs, kad savivaldos problemos sprendžiamos lengviau, kai mokomasi iš gerųjų pavyzdžių ir dalijamasi patirtimi. Kauno rajono savivaldybė daugiausia dėmesio skiria partnerystei su kaimyninėmis regiono savivaldybėmis: sprendžiami keleivių pavėžėjimo, švietimo, kelių infrastruktūros, turizmo klausimai.

Dėl specifinių plėtros problemų žiedinių savivaldybių bendradarbiavimas taip pat tapo būtinybe. Tačiau, pasak mero, nedidelės savivaldybės irgi turi vertingos patirties.

Proveržis keliose srityse

Gegužės 10 d. Kauno rajono savivaldybės komanda apsilankė šiauriniame Lietuvos pakraštyje įsikūrusioje Akmenės rajono savivaldybėje, kuri per pastarąjį dešimtmetį pasiekė proveržį tiek socialinėje, tiek ekonominėje srityse. Tai liudija ir šiame krašte išaugusios nekilnojamojo turto ir būsto nuomos kainos.

Ilgą laiką Akmenė buvo žinoma daugiausia dėl vienos didžiausių Sovietų Sąjungoje cemento gamyklų. Atgavus nepriklausomybę, „Akmenės cementas“ pakeitė technologiją ir dėl didelės konkurencijos produkcijos gamina mažiau. Tačiau šiandien tai ne vienintelis šio krašto pramonės objektas.

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas ypač džiaugiasi augančiomis investicijomis į prieš penkerius metus įkurtą laisvąją ekonominę zoną ir tikisi, kad nekilnojamojo turto vystytojų suplanuotas 700 gyvenamųjų būstų kvartalas padės stabilizuoti krašto demografinę situaciją.

Kauno rajonas Akmenės rajoną gyventojų skaičiumi lenkia šešis kartus. Beveik 99 ha teritoriją užimanti Akmenės laisvoji ekonominė zona (LEZ) irgi kol kas negali prilygti Kauno LEZ, tačiau V. Mitrofanovas tiki, kad tai – tik pradžia. „Esame patogioje logistinėje vietoje, arti Latvijos sienos, be to, galime pasiūlyti didelių žemės sklypų“, – Akmenės krašto pranašumus vardijo meras.

Pokyčiai: Naujosios Akmenės gyventojai didžiuojasi rūpestingai tvarkomomis viešosiomis erdvėmis. / E. Mališausko nuotr.

Kortelės privilegijos

Šiuo metu Akmenės rajono savivaldybėje gyvenamąją vietą yra deklaravę daugiau kaip 20 tūkst. gyventojų, tačiau V. Mitrofanovas viliasi, kad kuriamos naujos darbo vietos ir gerėjančios paslaugos padės pritraukti daugiau jaunų šeimų iš emigracijos. Akmeniečių bendruomenę papildė ir nemažas būrys Ukrainos karo pabėgėlių, kurie čia sėkmingai integruojasi.

Naujosios Akmenės gyventojai didžiuojasi rūpestingai tvarkomomis viešosiomis erdvėmis, renovuotais namais, sėkmingai veikiančiais kultūros rūmais, tačiau bene labiausiai – pernai atidarytu Sporto ir sveikatingumo centru su baseinu, pirtimis, krepšinio arena, bokso, stalo teniso ir kitų sporto šakų treniruotėms skirtomis erdvėmis.

13 mln. eurų vertės kompleksas skirtas visam regionui, čia pramogauti atvyksta ir kaimynai latviai. Beje, vietos gyventojams centro paslaugos kainuoja mažiau. Savivaldybės diegiama akmeniečio kortelė teikia ir daugiau privilegijų, susijusių su viešuoju transportu, kitomis paslaugomis. Panašią kortelę yra pasiryžusi įdiegti ir Kauno rajono savivaldybė, todėl susitikime apie tai buvo diskutuota daugiausia.

Traukia ir turistus

V. Mitrofanovas taip pat pakvietė svečius į Akmenės LEZ veikiančią „VMG Lignum Construction“ gamyklą, kuri pirmoji Baltijos šalyse ir trečioji Europoje gamina konstrukcijas tvariai statybai. Pasitelkus naujausios kartos suomių, vokiečių ir amerikiečių technologines linijas, čia gaminama sluoksninė lukštų mediena, dvitėjinės sijos, statybinės medžio drožlių plokštės. Šioje gamykloje sukurta 200 darbo vietų, o pasaulio rinkoms kasmet planuojama pagaminti produkcijos už 150 mln. eurų.

Akmeniečiai į savo kraštą vilioja ne tik verslą, bet ir turistus. Marso kanjonai – taip kartais vadinami Naujosios Akmenės karjerai, ypač Šaltiškių karjeras, kuris dėl čia esančių molio klodų yra įgavęs rausvą spalvą. Kartais šie karjerai atveriami lankytojams, tada į Naująją Akmenę jų suplūsta tūkstančiai, o miestui tai būna šventė.

V. Makūnas ir V. Mitrofanovas pastebėjo, kad šiandien savivalda susiduria su įvairiais iššūkiais. Kartais juos nulemia objektyvios priežastys, tokios kaip pasikeitusi geopolitinė situacija, pandemija ar urbanistinė plėtra, o kartais – ir neapgalvotos centrinės valdžios reformos. Vis dėlto abu merai sutarė, kad savivaldos problemas padeda spręsti kūrybiškumas, bendruomenių įtraukimas ir bendradarbiavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių