Aliarmas dėl Kauno centre griūvančio daugiabučio: kas bus, jei gyventojai nieko nedarys?

  • Teksto dydis:

Karaliaus Mindaugo pr. 32-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis su avarinės būklės balkonais ne tik bjauroja Kauno centrą, bet ir kelia pavojų aplinkiniams bei patiems gyventojams. Visos tarnybos ir savivaldybė teigia, kad iki tragedijos dėl centre esančio daugiabučio yra vos vienas žingsnis, tačiau gyventojams tai – nė motais, praneša LNK.

Apie pavojingą situaciją plačiau papasakojo Centro seniūnas Marius Švaikauskas.

– Kas atsitiko su šiuo daugiabučiu ir kas vyksta su balkonais?

– Dėl daugybės metų nepriežiūros, gyventojų nesutikimo, nepritarimo balkonai tapo tokios būklės, kaip matome šiandien. Tikrai tapo pavojinga tiek aplinkiniams, tiek šalia būnantiems, tiek gyventojams. Trupa balkonų padai, elementai, detalės. Gyventojai nepriima sprendimo imtis remonto. Administratorius turėjo imtis drastiškų priemonių ir aptverti teritoriją. Kadangi gyventojai niekaip nepritarė.

– Žmonės daiktų pridėję ir toliau eina į balkonus.

– Žmonės nesupratingi, nepriima sprendimo, jie rizikuoja savo gyvybe. Balkonai be jokių turėklų, bet kada gali susvirduliuoti ir iškristi. Tai vienas žingsnis iki nelaimės.

Kauno savivaldybės nuotr.

– Ką daryti?

– Gyventojams vienareikšmiškai reikia priimti sprendimą. Miestas gali prisidėti prie jų balkonų renovacijos. Prieš keletą metų miesto centre buvo pilna aptriušusių pastatų, dabar jie blizga, yra miesto pasididžiavimas. Gretimas pastatas pretenduoja į paramą. Jam skirta virš 100 tūkst. eurų parama ir jie susitvarkys savo balkonus. Miestas galėtų prisidėti ir prie šio pastato finansavimo, bet gyventojai turi sutikti.

– Kokia bendra situacija Kaune su neprižiūrimais daugiabučiais?

– Jų yra, bet kasmet mažėja. Žmonės naudojasi renovacijos programomis ir masiškai tvarko pastatus.

– Kas labiausiai neprižiūrima?

– Pagrindinė problema – balkonai ir stogai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Namo administratorius, „Kauno butų ūkio“ generalinis direktorius Marius Zaborskas plačiau pakomentavo situaciją. „Balkonai bėgant laikui yra pažeisti korozijos. Konstrukcijos elementai yra ištrupėję. Jie – avarinės būklės. Šį namą mes administruojame nuo 2022 m. Praeitais metais gyventojams siūlėme keletą sprendimų. Siūlėme dalyvauti įvairiuose projektuose gauti paramą renovacijoms“, – teigė pašnekovas.

– Kaip gyventojai priėmė tuos siūlymus ir kokia dabar situacija?

– Gyventojai šiuo atveju yra neaktyvūs, nesusirenka reikiamas balsų skaičius, procesai sustoja. Administratorius ėmėsi visų būtinų saugumo priemonių, apribojo patekimus į balkonus, balkonai aptverti apsauginiais tinklais.

– Kas bus, jei gyventojai ir toliau nieko nedarys?

– Administratorius bet kokiu atveju rengs projektą ir dar kartą kreipsis į gyventojus su siūlymu dalyvauti projekte.

– O jei jie vis dėlto nenorės?

– Jei sprendimas nebus priimtas, administratorius tvarkys pavienius balkonus, tuos, kurie yra blogiausios būklės. Tik toks tvarkymas gali užtrukti ilgiau, nei tvarkant kompleksiškai.

Kauno savivaldybės nuotr.

– Kiek tai gali kainuoti? Kaip skirtųsi, jei jūs tvarkote ir jei gyventojai?

– Skirtumas būtų, ar būtų tvarkoma kompleksiškai, ar pavieniai balkonai. Kompleksiškai būtų pigiau 30 proc. negu tvarkyti pavienius balkonus.

– Ar visi gyventojai nesutinka, ar tik pavieniai?

– Gyventojai nepriima sprendimo. Galbūt dalis gyventojų yra išvykę, nuomoja butus, aktyviai nedalyvauja sprendimo priėmime. Nesurenkamas reikiamas balsų skaičius, kad tie balkonai būtų pradėti remontuoti.

– Dažnai pasitaiko tokių situacijų, kad žmonės nenori tvarkyti?

– Ganėtinai dažnai.

– Sumoka ar reikia išieškoti?

– Suma būna padalinama gyventojams. Mokesčius jie vis tiek moka, tik gal išgąsdina sąskaitos dydis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Tai seimo neišmanėlių priimto įstatymo PASEKMĖ, , durnesnio įstatymo negali ir būti .

Idiotiškas įstatymas,

Idiotiškas įstatymas, portretas
kai už balkonų remontą turi mokėti gyventojai kurie tuo balkonu nesinaudoja.Nupjaut nx,įrengt apsauginius turėklus ir pateikt sąskaitas balkonų savininkams,taip nūtų teisinga Dabar,remontuot,tai reiškia įrengt iš naujo,nes ten nėra ką remontuot.

GRIŪVA NE NAMAS

GRIŪVA  NE NAMAS portretas
O TIK BALKONAI..O JEI GYVENTOJAI PATYS NETVARKO,TAI TEGUL TVARKO TARNYBOS IR PATEIKIA SĄSKAITĄ SUSIMOKĖTI.TIK TIEK PROBLEMOS.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių