Daugiabučių kiemų sutvarkymo programą pakaunėje jau galima vadinti sėkminga ir populiaria

Daugiabučių kiemų sutvarkymo programa Kauno rajone startavo tik 2022 m., tačiau ir tiek laiko užteko, kad ją būtų galima vadinti sėkminga ir populiaria. Per dvejus metus pakaunėje atnaujinti 35 daugiabučių namų kiemai.

Iškalbinga statistika

Lėšų suma biudžete šiai programai nesikeičia nuo jos pradžios: kasmet skiriama po 1 mln. eurų. Pirmaisiais metais, pasak Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vyr. specialisto Tautvydo Tamošiūno, panaudota tik šiek tiek daugiau nei pusė – 517,3 tūkst. eurų: kiemai buvo mažesni, todėl ir lėšų jiems sutvarkyti reikėjo mažiau.

„2022 m. savivaldybė sulaukė 32 paraiškų, tinkamomis finansuoti komisija pripažino septyniolika. Tiek kiemų pirmaisiais programos metais ir sutvarkėme“, – vardijo T. Tamošiūnas.

Pernai iš skirto 1 mln. eurų nepanaudota liko tik šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. „Kito objekto su tokia suma pradėti nevertėjo, o sudėti pinigus bet kur į tvarkomą kiemą nesinorėjo“, – paaiškino pašnekovas.

Pernai jau buvo pateiktos 35 paraiškos, tinkamomis pripažintos 28, o lėšų užteko aštuoniolikai kiemų sutvarkyti.

Šiuo metu jau yra pateikta devyniolika paraiškų. Manoma, kad jų skaičius dar gerokai ūgtelės, iki kovo 31 d. paraiškų bus gauta ne mažiau kaip pernai. „Žmonės skambina, domisi, programa populiarėja. Pareiškėjai dokumentus stengiasi susitvarkyti ir pateikti pagal nurodytą tvarką. Žinoma, nemažai laiko užtrunka suformuoti daugiabučių namų kiemų ribas. Didžioji dalis pateiktų paraiškų yra tos, kurios pernai liko už brūkšnio ir sklypai jau buvo suformuoti, atlikti kiti būtini formalumai“, – aiškino savivaldybės atstovas.

Poreikiai: kai kur gyventojų pageidavimu atsirado vaikų žaidimų, treniruoklių ir krepšinio aikštelių. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Jis pabrėžė, kad iš kitos programos Kauno rajono savivaldybė 100 proc. apmoka sklypo suformavimo darbus. Vienas svarbiausių dalykų – suformavus žemės sklypą, bendrija arba atskiri nariai turi pasirašyti žemės pirkimo arba valstybinės žemės nuomos sutartį. Pradžioje tai sekėsi sunkiai, dabar gyventojai jau supranta, kad biudžeto lėšomis suformavus sklypą ir sutvarkius kiemą, šiuo turtu ir jo priežiūra privalo rūpintis patys.

„Dirbdami tokiu tempu, manau, palyginti greitai sutvarkysime daugiabučių namų kiemus, – paklaustas, ar savivaldybė neketina didinti lėšų šiai programai, sakė T. Tamošiūnas. Jo žodžiais, kaimo vietovėse yra daugiabučių namų gyventojų, kurie neskuba, kad savivaldybės lėšomis būtų pagražinta jų gyvenamoji aplinka.

Lyderių trejetukas

Akademija, Vaišvydava, Karmėlava, Garliava, Ežerėlis, Raudondvaris – taip atrodo pakaunėje atnaujintų daugiabučių namų kiemų žemėlapis, o daugiausia taškelių jame turi Akademija, Karmėlava ir Garliava.

„Karmėlavoje esame atnaujinę keturių daugiabučių gyvenamųjų namų kiemus. Smagu, kad žmonės buvo vieningi, programoje dalyvavo Vilniaus g. 1, 3, 4, 8 namų gyventojai. Kartu čia turėjome sutvarkyti ir Tako gatvę, kuri ribojasi su kiemais, įtraukiant ir šaligatvių įrengimo darbus sklypo viduje. Šis projektas buvo sudėtingesnis. Panašiai buvo ir Liepų gatvėje Garliavoje“, – sudėtingesnius atvejus vardijo savivaldybės atstovas.

Patogumas: pasitaiko, kad tvarkant kiemus tenka įrengti ne tik šaligatvius, bet ir išgrįsti takelius. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Dažniausios problemos

Daugiabučių namų kiemuose paprastai būna daug želdinių. Čia gyventojų nuomonės dažnai išsiskiria: vieni nori didesnės aikštelės automobiliams, kiti – išsaugoti prieš 50 metų sodintus augalus. Savivaldybė ragina gyventojus priimti bendrą sprendimą, nuspręsti, kuriuos želdinius galima šalinti, o kuriuos būtina palikti.

Lėšų suma biudžete šiai programai nesikeičia nuo jos pradžios: kasmet skiriama po 1 mln. eurų.

Didelė problema yra lietaus paviršinio vandens surinkimas. „Gerai, jei šalia yra lietaus vandens surinkimo tinklai, o kai jie neįrengti, tenka ieškoti kitų sprendimų, kad sutvarkytose aikštelėse netelkšotų balos“, – sakė T. Tamošiūnas. Šią problemą teko spręsti minėtuose kiemuose ir gatvėje Karmėlavoje.

Kartais susiduriama ir su kurioziškais atvejais. Prieš imantis darbų, ant daugiabučio namo laiptinių durų klijuojami lapeliai, informuojantys, kad reikia atlaisvinti kiemą. Lapeliai su tokia pat informacija užkišami ir už automobilių valytuvų. Darbuotojai, atvykę tvarkyti aikštelės, viename kieme Karmėlavoje rado nepatrauktą automobilį. Policija išsiaiškino, kad jis priklauso net ne Karmėlavoje gyvenančiam asmeniui. Palikęs savo transporto priemonę, jis išskrido atostogauti. Štai, kaip taupo lietuviai. Ne vieną automobilį esame perkėlę į veją, nes jie trukdė dirbti“, – šypsojosi pašnekovas.

Naujovė: subraižytos linijos garantuos, kad automobiliai bus statomi tvarkingiau. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Sužymės linijas

Šiemet Kauno rajono savivaldybė yra numačiusi ir naujovę – automobilių stovėjimo vietų ženklinimą atnaujinamuose kiemuose.

„Žinau, kad vėl susidursime su aikštelių atlaisvinimo problema, nes, norint subraižyti linijas, ji turi būti tuščia, aikštele naudotis nebus galima, kol neišdžius dažai. Tai sukels dalies gyventojų nepasitenkinimą. Tačiau kitos išeities nėra: atnaujintose aikštelėse gyventojai, nepasitarę su kaimynais, patys užsibrėžia vietas, kur stovės jų automobilis“, – kodėl taikys naujovę, paaiškino savivaldybės atstovas.

Apribojimas: kai kuriuose kiemuose automobilius statyti gali šių namų gyventojai. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Formuojasi pavyzdinis kvartaliukas

Daugiabučius namus, kurių gyventojai nesusitaria, nesukuria bendrijos ar neišsirenka pirmininko, Kauno rajone administruoja savivaldybės įmonė Komunalinių paslaugų centras (KPC). Pernai KPC teikė devynias paraiškas ir gavo finansavimą septynioms. Šiemet, be dviejų netenkintų pernai, teikia dar penkias paraiškas.

Vilija Sinkevičienė, KPC vadybininkė, pasidžiaugė, kad Garliavoje, Liepų gatvėje, jau formuojasi gražus atnaujintų namų (6, 14, 20, 22) ir sutvarkytų kiemų kvartaliukas su krepšinio, vaikų žaidimų, treniruoklių aikštelėmis, Žalioji g. 9. „Šiemet kiemų atnaujinimo projekte dalyvaus Liepų g. 24 ir kitoje Liepų gatvės pusėje esantis renovuotas daugiabutis, pažymėtas 33 numeriu“, – planais dalijosi V. Sinkevičienė.

Šiemet Garliavoje norima sutvarkyti ir keletą kitų kiemų: Žaliosios g. 7, R. Mizaros g. 38, S. Lozoraičio g. 3B, 9 ir 24.

Regimanto Zakšensko nuotr.


Komentaras

Šarūnas Šukevičius

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius

Kauno rajono savivaldybė laikosi principo: renovuoti namai – tvarkingi kiemai. Jei gaunamos dvi analogiškos paraiškos, prioritetas teikiamas tai bendrijai, kuri dalyvavo modernizavimo programoje.

Kauno rajono savivaldybės administracijai pateikti prašymai vertinami ir reitinguojami atsižvelgiant į keturis kriterijus. Svarbiausi: daugiabučio namo dydis, ar namas dalyvavo daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, ar namų sklypai ribojasi ir į jų kiemus patenkama bendra įvaža.

Tikimės, kad šiemet atnaujinsime apie 15–18 kiemų. Dar labiau tikimės, kad gyventojai bus supratingi ir leis sklandžiai atlikti suplanuotus darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Negražiai skamba pavadinime ,,pakaunėje,, .Reikia vadinti taisyklingai Kauno rajone.

Dainius

Dainius portretas
Taip, programa tikrai gera, tik aš skirčiau lėšų tik tuomet, kai daugiabučio bendrija atneštų daugumos bendrijos narių pritarimą dėl parkingo vietų išplėtimo. Atsilaisvintų gatvės ir pravažiavimai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių