Draugiškas kaimynas greitai tapo įtartinas

Kauno rajono naujo kvartalo naujakuriai sulaukė patrauklaus pasiūlymo – su 55 proc. nuolaida įsigyti vėdinimo sistemų. Tačiau kilo įtarimų, kad pinigus pirkiniui renka žinomas skolininkas.

Perspėja gyventojus

Ringaudų seniūnijoje nuošalioje vietoje esančiame naujame Virbališkių kvartale žmonės tapo budresni. Pilietiški gyventojai perspėja, kad apylinkėse sukinėjasi įtartinas asmuo. Negana to, paaiškėjo, kad jam galbūt priklauso vienas Virbališkiuose esantis nebaigtas statyti namas.

Virbališiuose gyvenanti D. G. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad vieną popietę sulaukė netikėto svečio.

„Pro durų langelį pamačiau vyrą. Delnu prisidengęs veidą dairėsi į namo vidų“, – pasakojo D. G.

Po kurio laiko moteris išsiaiškino, kad nepažįstamasis, anot jos, yra Vytautas Kavaliūnas, apie kurio veiklą ir skolininkų būrį ne per seniausiai rašė „Kauno diena“.

Virabliškių gyventojai prireikė laiko, kad sužinotų, su kuo susidūrė.

Įsileido į butą

„Pirmą kartą jis užsuko dienos metu. Pabeldė, nes mes dar naujakuriai, neturime skambučio. Mačiau, kaip prisidengęs ranka žiūrėjo pro langelį. Pradariau duris, jis iš karto įėjo į vidų. Sakau, nebijote šuns, kad einate į vidų. Ne, sako, pas mane dar didesnis yra, tai šitas manęs neišgąsdins. Sakė, kad yra kaimynas, netoliese statosi namą. Sako, renku pinigus ir darau kaimynams bendrą užsakymą – tokį kaip ir gerą darbą, kad galėtumėte pigiau nusipirkti rekuperatorių“, – pasakojo D. G.

Išgirdęs, kad rekuperatorius tikrai praverstų, anot D. G., svečias pasakęs, jog kaip tik vos poros užsakymų trūksta, kad rekuperatorius būtų galima nusipirkti su 55 proc. nuolaida. Vienas rekuperatorius be nuolaidos vidutiniškai kainuoja 2 tūkst. eurų.

„Tokia galimybė man pasirodė patraukli, todėl paprašiau palikti savo telefono numerį, kad jam galėtų paskambinti mano vyras ir konkrečiai susitarti. Savo telefono numerio jis nenorėjo palikti. Sako, geriau aš pats paskambinsiu. Daviau vyro telefono numerį. Nieko neįtariau, nes tikrai tas žmogus labai maloniai bendravo. Net padėkojau ir pasakiau, kaip gerai, kad aplinkui tokie draugiški kaimynai, kooperuojasi, padeda vieni kitiems“, – pasakojo D. G.

Objektas: įtarimų keliantis namas nuolat stebimas gyventojų. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Ragino paskubėti

Kaimynu iš pradžių pasitikėjo ir D. G. sutuoktinis, bet netrukus atsirado abejonių.

„Mano vyras tam rekuperatorių siūlytojui davė dar vieno kaimyno telefono numerį. Paskui prasidėjo dažni skambučiai. Kalbėjimo tonas tapo, sakyčiau, šiurkštokas. Sakė, kad jau reikia daryti užsakymą, kad jam pavyko išsiderėti dar didesnę nuolaidą, todėl skubiai reikia grynųjų – šiandien, nes jau avansą reikia sumokėti. Tuomet neva PVM nereikės mokėti. Vyras paklausė, kaip bus su pirkinio garantija. Dar paklausė, kuriame name jis gyvena, bet šis negalėjo tiksliai nurodyti namo numerio. Tada mums kilo įtarimų, kad viskas čia ne taip gražu, kaip iš pradžių atrodė“, – sakė „Kauno dienos“ pašnekovė.

Sutuoktiniai pabandė išsiaiškinti, su kuo įsipainiojo į miglotus reikalus. Paieškos sistemoje internete įvedus rekuperatorių siūlytojo telefono numerį, paaiškėjo, kad tai gali būti V. Kavaliūnas, paskui kurį seka minia skolininkų, susigundžiusių pigesniais rekuperatoriais ar kitomis prekėmis (apie tai šių metų kovo 30 d. publikacijoje „Pasiklydo tarp skolų, bet kaltina pandemiją“ rašė „Kauno diena“).

Rašteliai tarpduryje

Sužinoję, su kuo turėjo reikalų, sutuoktiniai paskambino kaimynui, kuriam buvo davę rekuperatorių siūlytojo telefono numerį.

„Pasirodo, jis jau ir kaimynui buvo spėjęs paskambinti ir net jau buvo susitarę susitikti. Perspėjau dar vieną moterį, kad lankosi toks veikėjas. Nusiunčiau jai nuorodas – darykite išvadas. Paskui kaimynė mane informavo, kad įtarimų keliantis žmogus tikrai kuriasi mūsų gyvenvietėje“, – pasakojo D. G.

Naujakuriams tai buvo nemalonus siurprizas. D. G. vyras, paskambinęs rekuperatorių siūlytojui, pasakė, kad šis daugiau nebetrukdytų telefonu ir nesirodytų prie jų namo.

„Netrukus sužinojome, kad jis su savo pasiūlymais jau yra apėjęs visą gatvę. Vienas kaimynas sakė randantis tarpduryje užkištų raštelių, kur prašoma pranešti, jei pamatys, kad į galbūt V. Kavaliūnui priklausantį namą kažkas atvažiuos“, – sakė moteris.

Virbališkių gyventojai įsitikinę, kad raštelius palieka name dirbę, bet atlyginimo negavę darbininkai.

Virbališkėse apsilankiusiems „Kauno dienos“ žurnalistams vietos gyventojai sakė pastarosiomis savaitėmis V. Kavaliūno nebesutinkantys.

„Kartais prie to namo atvažiuoja, kaip suprantu, darbininkai, bet ilgai neužsibūna, matyt, dėl to, kad su jais neatsiskaito“, – svarstė netoli nuo, kaip spėjama, V. Kavaliūno namo gyvenanti moteris.

Tiki teisingumu

Apie galbūt sukčiaujanti vyrą D. G. paskelbė socialiniuose tinkluose.

„Iš karto gavau žinutę iš moters, kuri sakė nukentėjusi nuo jo ir jau dvejus metus su juo teisiasi. Baisu, kad toks žmogus buvo namo namuose“, – sakė „Kauno dienos“ pašnekovė.

Ji užsiminė sulaukusi komentarų, ar nesibaiminanti skelbti apie galimus sukčiavimus.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Teisingoje valstybėje turėtų bijoti tas, kuris daro kažką bloga. Kodėl turėčiau bijoti, juk nieko bloga nepadariau. Jaučiu žmogišką pareigą perspėti žmones“, – paaiškino D. G.

Iš karto gavau žinutę iš moters, kuri sakė nukentėjusi nuo jo ir jau dvejus metus su juo teisiasi.

V.Kavaliūnas: viskas gerai

„Kauno dienai“ susisiekus su V. Kavaliūnu ir papasakojus apie Virbališkių gyventojų nuogąstavimus ir baimes, jis tikino, kad nieko blogo neatsitiko.

„Aš jokiam žmogui problemų ten nepridariau“, – tvirtino jis.

Paskui ėmė pasakoti apskritai apie savo skolas ir pastangas, kad skolos būtų grąžintos.

„Aš savo skolų turiu, jų tikrai yra, ir tas skolas mes bandome sąžiningai grąžinti, o žmogus, kuriam netinka skolos grąžinimo laikas, piktybiškai bando kažką organizuoti. Tai purvinas darbas. Skolų turintys žmonės dažniausiai kreipiasi dėl asmeninio bankroto, aš net nesikreipiu, nes siekiu grąžinti skolą. Yra daug mokėjimų, daug kvitų, kas padaryta... Po truputį tikrai grąžinu skolas, kurių susikaupė“, – kalbėjo V. Kavaliūnas.

Jis sakė nežinantis, kiek pas antstolius yra išieškojimų dėl jo skolų.

Svarsto apie užnugarį

Kaip buvo rašyta „Kauno dienoje“, V. Kavaliūnas skolingas kelioms dešimtims asmenų. Nukentėjusieji siekia, kad jis būtų nubaustas (jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas), bet teisėsauga nemato nusikaltimo požymių.

Praėjusio kovo pradžioje kaunietis V. B. ir kiti skolų iš V. Kavaliūno neatgaunantys asmenys gavo Kauno apygardos prokuratūros sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nenustačius įtariamojo V. Kavaliūno nusikalstamų veikų.

V. B. ir kiti nukentėjusieji šį nutarimą nutarė apskųsti ir siekti, kad tyrimą atliktų ne Kauno apygardai priklausanti prokuratūra.

„Teisėsaugos pasyvumas V. Kavaliūno atžvilgiu kelia abejonių. Gal jis turi užnugarį? Kur tik įsisuka, ten prasideda bėdos. Turbūt jaučiasi nebaudžiamas, jei ir toliau nuolat ieško patiklių žmonių“, – svarstė skolos neatgaunantis Kauno rajono gyventojas.

Šių metų kovo 3 d. Kauno apygardos prokuratūros nutarime, kuriuo nusprendžiama nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl V. Kavaliūno veiklos, rašoma: „V. Kavaliūno veiksmai (...) vertintini kaip negebėjimas tinkamai organizuoti savo darbą, laiku jį atlikti, negebėjimas tinkamai paskirstyti gautus pinigus, kad nesusidarytų skolų užsakovams, tačiau negali būti vertinami kaip esminės apgaulės naudojimas, turint tikslą užvaldyti nukentėjusiųjų, juridinių asmenų pinigus ir juos pasisavinti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas  portretas
Cia nagus galimai pririetes ir Arturas Satikas,bendra"bizni"tariamai klebena

Aha

Aha portretas
Rekuperatorius su 55 procentu nuolaida...tai kiek jis tada be nuolaidos kainuoja ir kodel ta nuolaida taikoma?as tai virbalu vistai buciau pasiules pirkti armotermoprosinteze tas traukia saules ir net marso siluma uztenka ir namui ir siltnamiui ir net suns budoje gali lempute pakabinti su nuolaida.o jei dar tokie patys virbalai susimes tai kaimo prudas istisus metus bus sildomas ir medziai aplink visus metus zaliuos....nenuostabu kad tas zmogelis bukagalviu randa

Jau gal 3 straipsnis apie šitą istoriią

Jau gal 3 straipsnis apie šitą istoriią portretas
O kokios pasekmės su teisėsaugos veiksmais? Nukentėjusieji į teismą kreipėsi? Ar tik į laikšraščius? Gerai, kad viešina, kiti patiklūs gal pagalvos.. bet aferistams atpildas irgi turėtų būti.
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių