Filmas apie įstabų Zapyškio bažnyčios atgimimą

  • Teksto dydis:

Spalio 15-oji pakaunėje tapo premjeros diena. Zapyškyje visuomenei pristatyta dokumentinė juosta „Senoji Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia“.

„Mes nežinome, kas projektavo ir statė šią bažnyčią, bet lenkiame galvas prieš tuos žmones. Taip pat norisi padėkoti institucijoms ir žmonėms, kurie padėjo bažnytėlei atgimti: Vilkaviškio vyskupui Rimantui Norvilai, architektui Gintarui Prikockiui, archeologams, restauratoriams, o šiandien – ir režisieriui Arvydui Barysui, kuris visą šį procesą įamžino filme. Dabar su pasididžiavimu galime pasakyti: mes visi kartu tai padarėme“, – jaukiame renginyje kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Filmo režisierius pastebėjo, kad Zapyškio bažnyčią supa istorijos, kuriose jungiasi legendos, atminimai ir faktai. Naujame filme susipažinsite su šios bažnytėles unikalumu, taip pat – su žmonėmis, kurie kūrė ir atstatė šią šventovę, sužinosite, kokiomis išskirtinėmis meno vertybėmis ji garsėjo iki XX a. pradžios.

Tai piligrimų, šeimų, turistų numylėtinė. Iki jos atmina būriai dviratininkų, atplaukia laivų, ateinama pėsčiomis.

A. Barysas – režisierius, operatorius, scenaristas, prodiuseris, sukūręs daugiau kaip 100 filmų, pasakojančių apie ypatingas asmenybes ir jų gyvenimus, kultūros paveldą, gamtą, ekologiją. A. Baryso filmai yra pelnę pripažinimą Lietuvoje ir užsienyje.

Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vykusiame renginyje, kurį vedė profesorius Raimondas Kubilius ir kultūros vadybininkė Eglė Burbaitė, dalyvavo režisierių konsultavę specialistai: architektas Gintaras Prikockis, archeologas Justinas Račas, menotyrininkė Rima Valinčiūtė-Varnė. Vyrų vokalinis ansamblis „Inžinieriai“ (vadovas Aleksandras Kirka) atliko keletą liaudies dainų.

Kuriant filmą vyko dar vienas meninis procesas – šventovę tapė dailininkas Gintautas Vaičys, kurio paveikslas buvo žaibiškai parduotas improvizuotame aukcione. Už jį gautas lėšas menininkas ketina perduoti gabius vaikus globojančiam Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondui.

Kukli, bet elegantiškų formų Šv. Jono Krikštytojo bažnytėlė yra architektūros šedevras. Tačiau jos vertė neapsiriboja tik architektūra. Kauno rajono savivaldybės kartu su Vilkaviškio vyskupija atgaivinta šventovė šiandien traukia tūkstančius lankytojų: ji padeda žmonėms bendrauti ir dvasiškai turtėti. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią pamilo fotografai, kurie atskleidžia vis kitokias šventovės nuotaikas: šviečiant saulei, kylant aitvarams, paskendusią rudens rūke, pabalintą šerkšnu, užklotą sniegu. Tai piligrimų, šeimų, turistų numylėtinė. Iki jos atmina būriai dviratininkų, atplaukia laivų, ateinama pėsčiomis. Ne veltui Zapyškis buvo vienu stipriausių „Europos kultūros sostinės 2022“ traukos taškų. Čia neseniai vyko ir Lietuvos muziejų asociacijos forumo „Europos paveldas. Gotika“ baigiamasis renginys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių