- Šarūnė Kutinskaitė-Būdavienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
Ruduo diktuoja turgaus asortimentą ir miestiečių pietų stalo turinį. Dabar čia karaliauja raugintos daržovės, miško gėrybės ir pamirštos uogos.
Vietoje vaistų
Daugėjant drabužių sluoksnių, kinta ir miestiečių turgaus pirkinių krepšiai. Vasarą į juos krito salotų lapai, tik ką skinti agurkai, pomidorai ir uogos.
Rudeniui persiritus į antrą pusę, pirkėjai rankas tiesia į sodo, daržo ir miško gėrybes, kurios, jų manymu, padeda pasiruošti šaltajam sezonui, apsisaugoti nuo ligų ir sustiprinti imunitetą. Antai, ne vienas prekystalis šeštadienio rytą raudonavo ne tik nuo ridikų ir obuolių, bet ir nuo gudobelių uogų. Pastarąsias galima valgyti šviežias, jomis gardinti kitų uogų džemus, sirupus. Iš džiovintų gudobelių žiedų ar lapų išeis puiki arbata. Išradingiausieji turgaus prekeiviai pasidalijo ir kitais receptais.
„Uogas gerai nuplaukite ir nesmulkintas užpilkite degtine. Jei norite daugiau skonio ir aromato, įdėkite lazdelę cinamono ir kelis šaukštus medaus. Stiklainį su antpilu paslėpkite tamsioje, vėsioje vietoje ir laikykite apie tris savaites, periodiškai papurtydami“, – paruoštas antpilas, anot ūkininko Antano, nepamainomas vaistas tiems, kas turi problemų su širdimi. Vartojama kasdien po valgomąjį šaukštą, tinktūra teigiamai veikia kraujotaką, sumažina kraujospūdį, padeda atkurti normalų širdies ritmą.
„Anksčiau vaistinėje pirkdavau gudobelių lašiukus, o pastaruosius kelis metus pats sau darausi štai tokį antpilą. Pabandykite ir jūs“, – įsigyti krepšelį paties rankomis rinktų gudobelių uogų siūlė Antanas.
Pamiršta uoga
Savo prisirpusiu raudoniu nuo turgaus prekystalių praeivius viliojo ir putino uogos. Prekeiviai apgailestavo, kad vitaminais, mineralais ir mikroelementais praturtinta uoga nepelnytai neįvertinta. Putinus perka vyresni žmonės, kurie žino jų naudą, o štai jaunimas mieliau renkasi saldžias uogas.
Ką gaminsiu iš moliūgo? Geriau pasakykite, ko iš jo negalima pagaminti.
„Ne kartą girdėjau sakant, kad putinai turi ligoninės kvapą. Todėl jei trinsite jas, naudokite ne cukrų, o medų. Geriausiai šviesų ir švelnų, kaip liepų“, – ūkininkės iš Kauno rajono tikino, kad artėjant žiemai, putinų uogų turėtų būti kiekvieno miestiečio šaldytuve. Jos lengvina peršalimo simptomus, padeda sergant gerklės ligomis ir plaučių uždegimu.
Prisiminę ne kartą girdėtą frazę, esą maistas gali būti vaistas, miestiečiai į pintines krovė raugintas daržoves. Pastarųjų pasirinkimas išties stulbinantis. Anksčiau prekybininkai tegalėjo pasiūlyti raugintus kopūstus ir agurkus, o dabar, norėdami įtikti pirkėjų skoniui, jie pasiruošę paraugti bet ką – brokolius ir burokėlius, ropes ir kaliaropes, svogūnus ir česnakus, obuolius ir kriaušes. Kai kurie ūkininkai siūlė ir naujovių, tarkim, sausą rauginimą.
„Į maišelį reikia sudėti agurkus, druską, žoleles. Sandariai uždaryti ir palikti. Per naktį išsiskiria sultys, o agurkas būna traškus“, – apie kitokį gamybos procesą ir galutinį rezultatą pasakojo Kauno pilies ūkininkų turgelio prekeivė.
Pjausto ir šaldo
Į dažno pirkėjo pintines keliavo įspūdingi moliūgai. Vieni miestiečiai jais ruošėsi papuošti šventinį Helovino stalą, kiti virti sriubą, gardintą spirgučiais, pelėsiniu sūriu ar šaukštu riebios grietinės.
„Ką gaminsiu iš moliūgo? Geriau pasakykite, ko iš jo negalima pagaminti. Šeimą esu nustebinusi šokoladiniu moliūgo pyragu, moliūgų blyneliais ir net moliūgo sviestu. Šiandien planuoju daryti moliūgų virtinukus su grybais. Žiūrėsim, kaip patiks namiškiams“, – kaunietė Erika vylėsi, kad jos debiutinis patiekalas bus įvertintas teigiamai.
Kiekvieną šeštadienį miesto turgavietes lankanti moteris pasakojo, kad metų laikai ir pasiūla ant prekystalių koreguoja racioną. Vasarą ant pietų stalo karaliauja įvairios salotos, o rudenį jų vietą užima karšti daržovių patiekalai.
„Stengiamės viską valgyti kol šviežia. Jei kas lieka, tuomet pjaustau gabalėliais ir dedu į šaldymo kamerą. Žinau, kad taip visos daržovės, vaisiai ir uogos nepraranda savo gerųjų savybių. Marinuoti, virti ar rauginti – ne man. Jei ko reikia, nueinu į turgų ir nusiperku“, – apie savo sezoninius įpročius kalbėjo moteris.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kuri Kauno eglutė gražesnė: šių ar praėjusių metų?24
Nauja puošimo komanda Kaune šiandien paskleidė meduolių kvapą – Vienybės aikštėje įžiebta miesto eglė. Praeitais metais Kalėdos Kaune susitelkė ties lengvumo tema. Tada eglę puošė menininkė Jolanta Šmi...
-
Lietuvoje įžiebta pirmoji Kalėdų eglė: Kaunas pakvipo meduoliais, Kalėdų Senelis leidosi stogu82
Kauno Vienybės aikštėje įžiebta eglė – smaližių širdis tirpdančiomis dekoracijomis papuoštas kalėdinis medis ėmė skaičiuoti iki didžiųjų metų švenčių likusį laiką. ...
-
Restauruoti Prienų ir Kauno rajono miškuose rasti partizanų dokumentai21
Po metus trukusių darbų restauruota dalis Lietuvos partizanų Tauro apygardos Geležinio Vilko ir Žalgirio rinktinių dokumentų. Dalies dokumentų, daugiau kaip 70 metų išbuvusių po žeme, nepavyko atkurti. ...
-
Kauniečiai sveikino Lietuvos kariuomenę: didžiuokimės tuo, ką turime23
Įvairiuose Lietuvos miestuose renginiais paminėtos 106-osios Lietuvos kariuomenės atkūrimo metinės. Kauniečiai tradiciškai susibūrė Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. ...
-
Kalėdų eglės įžiebimas Kaune (vaizdo įrašai)27
Kaunas pirmasis šalyje šiandien žiebia kalėdinę eglę ir įjungia šventinį laikmatį. Įspūdingą šventę stebėkite kartu su portalu „Kauno diena“ nuo 19.30 val.! ...
-
Ar naujo Seimo priklausomybių politika bus efektyvesnė?6
Dalis Kaune išrinktų parlamentarų mano, kad reikėtų peržiūrėti su visuomenės sveikata susijusius strateginius dokumentus, nes kol kas valstybė nesuteikia pakankamai savalaikės ir tinkamos pagalbos žmonėms, norintiems išgyti nuo prikla...
-
Piligriminės kelionės pamokos ir atradimai7
Visuomenininkas ir verslininkas Gintautas Labanauskas su Kauno šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros parapijos bendruomene pasidalijo įspūdžiais iš piligriminės kelionės. ...
-
Patiklumo epidemija: kaunietis sukčiams nepagailėjo 700 tūkst. eurų33
Patiklumo epidemija gyventojams atsieina jų santaupas. Kasdien dėl to šalies policija pradedama net po devynis ikiteisminius tyrimus. Toks tyrimas vykdomas, jeigu prarasta suma viršija 165 eurus. Į mažesnių nuostolių patyrusius gyventojus t...
-
„Kauno sporto apdovanojimai 2024“: laukiama sporto favoritų nominacijų
Septintą kartą skelbiami geriausių Kauno miesto atletų, komandų, trenerių, sporto renginių ar naujai sužibėjusių talentų rinkimai. ...
-
Ketvirtadienio vakarą į Kauną pasibeldė žiema2
Ketvirtadienio vakarą Kaune ėmė kristi snaigės. Jos priminė, kad žiema – ne už kalnų. ...