„Metų kaunietės 2023“ paskelbimo iškilmės: pagerbtos veiklios ir talentingos moterys

Ketvirtadienio vakarą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre vyko iškilmės, skirtos paskelbti „Metų kaunietės“ rinkimų rezultatams ir veiklioms, talentingoms, iniciatyvioms, nuoširdžioms, darbščioms Kauno ir Kauno rajono moterims, merginoms pagerbti.

Apima pasididžiavimo jausmas

„Metų kaunietės“ rinkimai į vieną vietą suburia daugybę žmonių, daugybę nuostabių moterų, merginų. Šie metai, kai projektas vyko jau dvyliktą kartą, – ne išimtis.

Nuo sausio projekto rėmuose iš viso buvo pristatyta dvidešimties išskirtinių Kauno moterų, merginų veikla, jų iniciatyvos, asmenybės.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, tad visoms joms ir visoms Kauno moterims skriejo ir šalies vadovo padėkos.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi žinodamas, kad Kaune gyvena tiek daug aktyvių, veiklių, iniciatyvių moterų, kurios, visų pirma, galvoja ne apie save, o apie kitą. Kurios siekia gerovės ir augimo visiems: nuo paprasto žmogaus iki visuomenės, nuo savo miesto – iki valstybės. Jau daugiau nei dešimtmetį rengiamas „Metų kaunietės“ konkursas kasmet įrodo, kad drąsių, talentingų, kūrybingų kandidačių yra kur kas daugiau, nei galbūt įsivaizduojame. Ir tai yra puiki žinia mums visiems. Žinojimas, jog kažkur šalia yra tos, kurios stengiasi vardan kitų, suteikia ne tik pasididžiavimo ir užtikrintumo. Tai kartu gali tapti – ir dažnai tampa – postūmiu asmeniniams pokyčiams bei iniciatyvai, savanorystei, nuolatiniam paramos teikimui, galiausiai paprastai, šiltai, žmogiškai pagalbai“, – sveikinimus raštu perdavė šalies vadovas.

„Nuo paguodos žodžio tuomet, kai jo labiausiai reikia, – iki visa apimančios paramos žmogui, šeimai, bendruomenei. Nuo pagalbos tiems, kurie gyvena šalia, – iki paramos tiems, kurie didvyriškai kovoja mūšio lauke Ukrainoje. Nuoširdžiai dėkoju visoms konkurso dalyvėms už empatiją, atsidavimą, kitiems teikiamą džiaugsmą ir šilumą. Už puoselėjamas vertybes, kurios pačios svarbiausios, tačiau šiandien dėl įvairiausių priežasčių per retai prisimenamos ir skleidžiamos. Kiekvienai iš Jūsų dėkoju už tai, ką darote. Kiekvienos noriu paprašyti tęsti veiklą su dar didesniu entuziazmu ir užsidegimu. Žinokite, kad esate ypatingos. Žinokite, jog esate mylimos, gerbiamos ir labai reikalingos. Mes Jumis didžiuojamės!“ – teigė G. Nausėda.

Scena – moterims

„Šis projektas įgauna vis didesnę ir didesnę svarbą. Kai pasaulis eina velniop, tas vietas, kur pajauti gėrį, vertini vis labiau“, – akcentavo akcinės bendrovės „Diena Media News“, leidžiančios dienraštį „Kauno diena“, direktorius Tadas Širvinskas.

Jis ragino netikėti tais, kurie sako, kad maža parama nieko verta, tais, kurie sako, kad jei jūs padarysite daugiau nei jums priklauso, niekas nepasikeis. „Mūsų tikslas – pristatyti merginas ir moteris, kurios padaro daugiau nei joms priklauso. Per daugybę metų, kiek gyvuoja „Metų kaunietės“ rinkimai, pristatėme 240 moterų, merginų ir jų veiklą. Visos jos vertos padėkų ir pagarbos“, – kalbėjo T. Širvinskas.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Projekto mecenato, klinikos „Fi Clinica“ vienas įkūrėjų Vygintas Kaikaris, kreipdamasis į konkurso dalyves, prakalbo apie tai, kad moteriška siela yra giliai susijusi su vidine jėga, išmintimi ir švelnumu.

„Tai ne kas kita, kaip gebėjimas padėti tobulėti aplinkiniams. Moteriška siela spindi savo unikalumu, empatija. Kiekviena moteris į pasaulį atneša naują grožį. Džiaugiamės būdami šio renginio, skirto ypatingoms moteris, dalimi. Moterims, kurios įkvepia mus visus siekti kažko daugiau, aukščiau, toliau. Žvelgdamas į jus matau harmoniją. Švęskime jūsų pasiekimus, darbus“, – kalbėjo vienas iš klinikos „Fi Clinica“ įkūrėjų, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, medicinos mokslų daktaras V. Kaikaris.

Nevyriausybinės organizacijos „Vaikų linija“ vadovas Robertas Povilaitis į sceną netrukus pakvietė „Metų kaunietės“ finalo dalyvę, Lietuvos šuolių į vandenį ir plaukimo trenerę ir „Vaikų linijos“ savanorę Aušrą Jurevičienę. „Kartais labai prireikia kito žmogaus, kuris padėtų vaikams išplaukti iš sudėtingų gyvenimo situacijų. Nepaprastai didžiuojamės Aušra“, – kalbėjo R. Povilaitis.

Trenerė ir savanorė dėkojo visiems už galimybę pasijusti svarbia. „Ačiū visiems už palaikymą, už gėrio nešimą. Pasaulį turime daryti geresniu ir tai daryti turime mes patys“, – kalbėjo A. Jurevičienė.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Ištiestos rankos svarba

„Vienintelis transportas, kuris karo Ukrainoje pradžioje vyko per sieną į Ukrainą, buvo humanitarinės pagalbos konvojai. Nemažai jų buvo būtent „Carito“. Didžiausia drąsa yra priimti atsakomybę už kitus žmones. „Caritas“ daugybei žmonių yra vienintelė viltis“, – dėkojo visuomenininkas, keliautojas, karo istorijos tyrinėtojas Šarūnas Jasiukevičius.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Lietuvos „Carito“ generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė scenoje kalbėjo apie antros galimybės suteikimo prasmę ir svarbą. „Labai sunku įkvėpti viltį, kai žmogus nusivylęs, tarsi sudužęs“, – pastebėjo D. Bukeikaitė, pridūrusi, kad ir kokį gilų nesėkmių ir nuopuolių dugną yra pasiekęs žmogus, kad ir kokioje sunkioje jis situacijoje, ištiesta ranka ir kantrybė daro stebuklus ir padeda atsistoti ant kojų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Kardiologijos klinikos vadovas profesorius Remigijus Žaliūnas pristatė finalo dalyvę, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorę, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos kardiologę, Konsultacijų ir diagnostikos skyriaus vadovę Jurgitą Plisienę, dėkojo jai už nuopelnus universitetui, pagalbą studentams ir pacientams.

„Nenoriu kalbėti apie titulus. Norėčiau pakalbėti apie šalutinį šio konkurso poveikį. Gavau tiek daug meilės, tiek daug palaikymo, padrąsinimo ir įkvėpimo... Pavyzdžiui, pacientas iš Ariogalos užsakė šv. Mišias už mano sėkmę. Vienos pacientės jubiliejus prasidėjo balsavimu už mane. Buvo daugybė jaudinančių akimirkų. Medikų bendruomenė – didelė, palaikymo iš jos tikėjausi. Bet net negalvojau, kad sulauksiu tokio galingo palaikymo visuose etapuose nuo Klinikų iki buriuotojų ir motociklininkų, nuo mylimų rezidentų, pacientų iki poetų bendruomenių, nuo Kauno, Ariogalos iki Čikagos moterų choro“, – vardijo J. Plisienė, pridūrusi, kad jai yra skirta būti gydytoja ir tuo mėgaujasi.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

J. Plisienė itin džiaugėsi ir moterų bendryste. „Moterys yra labai galinga jėga. Viena kitą turime palaikyti, o jeigu reikia – duoti petį išsiverkti. Dėkoju visiems ir kiekvienam atskirai“, – pasakojo medikė, sulaukusi nuoširdaus ir kitų finalo dalyvių palaikymo bei gražių žodžių.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Kauno ir rajono ambasadorės

Kauno rajono vicemerė Raminta Popovienė, pristatydama ilgametę Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorę Ireną Viktoriją Stančiauskienę, atkreipė dėmesį į pastarosios pastangas, kad biblioteka taptų traukos, šilumos, veiklos, edukacijų, platesnio švietimo ir malonių, bet prasmingų patirčių vieta.

„Jeigu dirbi ir tau patinka tai, ką darai, tau labai pasisekė. Man labai pasisekė“, – šypsodamasi sakė I. V. Stančiauskienė. Ji neslėpė, kad konkursas jai buvo didelis iššūkis. „Bet jis buvo vertas milijono, – apie didžiulį palaikymą ir iš artimųjų, ir iš kolegų, ir iš skaitytojų kalbėjo moteris. – Tai tik dar kartą įrodo knygos svarbą.“

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Ji akcentavo, kad savo palaikymą priima ir kaip įrodymą, kad knyga, skaitymas tebėra didelė vertybė, o skaitymas yra tobulėjimas ir kalbos palaikymas.

Art Deco ir Amsterdamo mokyklos muziejų įkūrėjai, „Paveldo DNR“ asmenybių kategorijos laureatai Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius, į sceną pakviesdami rinkimų finalo dalyvę, pirmojo privataus turizmo informacijos centro įkūrėją, aukščiausios kategorijos gidę Reginą Navickienę, minėjo, kad gidai atgaivina pamirštas istorijas, įkvepia kurti ir toliau didžiuotis Kaunu ir Lietuva.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

R. Navickienė dėkojo organizatoriams ir savo artimiesiems, draugams, palaikytojams. „Dėkoju ir penkioms kitoms finalo dalyvėms. Jos visos – neįtikėtino draugiškumo ir šiltumo“, – pastebėjo kaunietė.

Kauno valstybinio muzikinio teatro režisierė, aktorė, apdovanojimų koncerto „Metų kaunietė“ režisierė Viktorija Streiča į sceną pakvietė šeštąją projekto finalistę, Lietuvos šokių asociacijos prezidentę, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos mokytoją, RED šokių studijos įkūrėją ir choreografę Rugilę Dailidaitę. R. Streiča pasidžiaugė, kad R. Dailidaitė, baigusi teisės mokslus, vis tik paklausė savo širdies balso ir pasirinko šokį bei treniruodama vaikus garsina Kauną ir Lietuvą.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

„Noriu, kad šis vakaras visiems būtų garsus“, – teigė R. Dailidaitė, paprašiusi ovacijų visoms šešioms finalo dalyvėms. Muzikinio teatro scena jai kėlė neįtikėtinas emocijas kaip ir kelias į „Metų kaunietės“ projekto finalą. Didžiulis palaikymas suteikė neįtikėtiną pliūpsnį jėgų. „Myliu, bučiuoju, gyvenimas yra gražus“, – sakė R. Dailidaitė, daugybę metų ir jėgų skyrusi auklėtiniams ir šokiui.

„Metų kaunietė 2023“ – J. Plisienė

„Ačiū už drąsą, ryžtą, sveikinu visas moteris su švente“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis ir ištarė svarbiausią vakaro sakinį, kuri dalyvė tapo „Metų kauniete 2023“.

„Komplimentai „Kauno dienai“ už gražų renginį ir už šį projektą“, – prieš įteikdama nugalėtojos statulėlę laimėjusiai kardiologei J. Plisienei kalbėjo „Metų kaunietė 2022“, tapytoja, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovė Rebeka Bruder.

Metų kaunietę lemia kauniečių ir kitų žmonių, palaikančių kandidates, balsai, atiduoti balsuojant internetu, SMS ar užpildant specialius kuponus, spausdintus šiuos rinkimus organizuojančiame dienraštyje „Kauno diena“.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Apgaubtos dėmesiu ir muzika

Muzikinėje renginio programoje – dainos iš operečių, pasaulinio garso miuziklų ir kino filmų, orkestrinės ir choreografinės miniatiūros, teatro artistai ir kviestiniai svečiai: Marija Autiunova, Egidijus Bavikinas, Gabrielė Bielskytė, Ingrida Kažemėkaitė, Karina Krysko, Jeronimas Milius ir kiti.

Vakaro vedėjai – Tomas Grigaitis ir Kristina Rimienė. Renginio režisierė – Viktorija Streiča.

Visos finalo dalyvės apgaubtos pagarba ir dėmesiu, o taip pat apdovanotos stiklo menininko sukurtomis „Metų kaunietės“ statulėlėmis, floristės K. Rimienės sukurtomis puokštėmis, rėmėjų įsteigtais prizais.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Plačiau apie „Metų kaunietė 2023“ finalininkes

 

Regimanto Zakšensko nuotr.

Aušra Jurevičienė – Lietuvos šuolių į vandenį ir plaukimo trenerė, dirbanti Kauno plaukimo mokykloje ir Kauno lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“. Plaukti moko ir autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus. Laisvalaikiu jau dešimt metų savanoriauja psichologinę pagalbą vaikams ir paaugliams teikiančioje „Vaikų linijoje“.

Deimantė Bukeikaitė – vienos didžiausių nacionalinių nevyriausybinių organizacijų Lietuvos „Carito“ generalinė sekretorė, kartu su komanda teikianti kasdienę pagalbą vienišiems senjorams, vaikams, šeimoms, kitiems sunkumų patiriantiems žmonėms, aktyviai prisidėjo ieškant sprendimų per pandemiją, dėl nelegalių migrantų, bendradarbiauja teikiant pagalbą nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms.

Irena Viktorija Stančiauskienė – ilgametė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė, su kolektyvu įgyvendindama daugybę veiklų, vadovaujasi šūkiu „Biblioteka – ne vien knygos“, diegia įvairias skaitymo malonumą priartinančias naujoves, pvz., knygomatus.

Jurgita Plisienė – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos kardiologė, Konsultacijų ir diagnostikos skyriaus vadovė, daug dėmesio skiria švietimui, širdies ir kraujotakos sistemos ligų prevencijai, taip pačiu efektyviausiu būdu gelbėdama pacientų gyvybes ir gerindama jų gyvenimo kokybę.

Regina Navickienė – pirmojo privataus turizmo informacijos centro įkūrėja, aukščiausios kategorijos gidė, turizmo Kaune ir Lietuvoje puoselėtoja, rengia kitus gidus, turizmo specialistus, dirba mokslinį darbą. Vien pernai suorganizavo apie 30 nemokamų ekskursijų po Kauną.

Rugilė Dailidaitė – Lietuvos šokių asociacijos prezidentė, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos mokytoja, RED šokių studijos įkūrėja ir choreografė, užauginusi ne vieną šokėjų, garsinančių Kauno ir Lietuvos vardą visame pasaulyje, kartą. Jos iniciatyva Lietuvos šokėjai ir studijos susibūrė į Lietuvos šokių asociaciją ir surengė pirmuosius hiphopo šokėjų apdovanojimus.

Metų kaunietės 2013-2022

Pirmąja Metų kauniete buvo išrinkta olimpinė čempionė plaukikė Rūta Meilutytė.

2013-ųjų Metų kauniete išrinkta menininkė Jolanta Šmidtienė, kauniečiams aštuonerius metus iš eilės dovanojusi Kalėdų stebuklą – nuostabią eglę.

2014-ųjų Metų kauniete tapo Kauno apskrities vyrų krizių centro vadovė Dovilė Bubnienė.

Už 2015 m. veiklą Metų kaunietės titulu pagerbta tuometė Kauno senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė. Vėliau triumfavo viena Lietuvos istorinių vargonų restauravimo iniciatorių Dalia Jatautaitė.

Kitais metais rinkimuose didžiausio kauniečių palaikymo sulaukė Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kultūros tarybos narė ir pasaulinės ICOMOS organizacijos Lietuvos biuro viceprezidentė Ingrida Veliutė, kartu su kolegomis įgyvendinusi kauniečiams skirtus socialaus meno projektus, taip pat įkopusi į Elbruso viršūnę.

Titulą „Metų kaunietė 2018“ pelnė Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė kardiologė prof. Olivija Gustienė.

2019-ųjų Metų kauniete tapo daugiausia skaitytojų simpatijų sulaukė moksleivė Andrėja Veličkaitė, puolusi į pagalbą viešoje vietoje sąmonę praradusiam vyrui ir jį gaivinusi.

2020 metų šis garbingas titulas atiteko ilgametei Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytojai oftalmologei prof. Jūratei Jankauskienei.

„Metų kauniete 2021“ išrinkta Kauno klinikų vaikų neurologė, ilgametė kraujo donorė, daug prasmingų iniciatyvų įgyvendinusio Kauno moterų LIONS klubo prezidentė Milda Dambrauskienė.

„Metų kaunietė 2022“ – tapytoja, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovė Rebeka Bruder.

Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko nuotr.

Dėkojame

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Fi Clinica“; pagrindiniams rėmėjams „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“, „Ribas Jewellery“, „Mega“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“, „SDG“, „Stiklita“, „Ilgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bajoras

Bajoras portretas
Ant dantukooooo

onute

onute portretas
Tiesio bjauru i tas manikiuristes žiūrėti

Prascrolinau vandeni

Prascrolinau vandeni portretas
Parašykit kurios yra patriotes
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių