Kaip pakeisti namo administratorių?

  • Teksto dydis:

„Esame nepatenkinti namo administratoriumi. Dažnai negalime susisiekti su administratoriaus atstovu, darbininkų, kurie išspręstų problemas, tenka labai ilgai laukti, kartais net po kelis kartus kviestis, turime ir daugiau pretenzijų. Ar gali namo gyventojai pakeisti administratorių? Name bendrijos nėra“, –  klausia Laimonas B.

Komentaras

Gintarė Urbonaitė

UAB „Būsto valda“ teisininkė

Vadovaujantis teisės aktais, daugiabučio gyvenamojo namo savininkai namo bendrojo naudojimo objektams administruoti gali pasirinkti administruojančios bendrovės paslaugas, steigti bendriją arba sudaryti jungtinės veiklos sutartį. Administratorius daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektams administruoti skiriamas daugiabučiuose namuose, kuriuose butų ir kitų patalpų savininkai neįsteigė bendrijos arba nesudarė jungtinės veiklos sutarties, taip pat jeigu bendrija yra likviduota arba nutraukta jungtinės veiklos sutartis. Praktika rodo, kad didžioji dalis daugiabučių namų patalpų savininkų renkasi būtent administruojančių bendrovių paslaugas.

Kaip jau tikriausiai pastebėjo daugelis Kauno daugiabučių gyventojų, pastaruoju metu Kauno miesto savivaldybė aktyviai organizuoja apklausas dėl administratoriaus pasirinkimo, todėl klausimas dėl galimybės keisti namo bendrojo naudojimo objektų administratorių šios dienos įvykių kontekste yra labai aktualus.

Teisės aktų nustatyta tvarka sprendimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus paskyrimo visų pirma priima patys patalpų savininkai, o jų pasirinktą administratorių skiria savivaldybės vykdomoji institucija. Jeigu butų ir kitų patalpų savininkai administratoriaus nepasirenka, sprendimą dėl administratoriaus skyrimo priima savivaldybės vykdomoji institucija. Administratoriaus paskyrimas nėra neterminuotas, įstatyme aiškiai nurodytas penkerių metų terminas, iki kurio pabaigos likus šešiems mėnesiams gali būti pradedama pakartotinė administratoriaus pasirinkimo procedūra.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad teisės aktai nurodo, jog tokiais atvejais savivaldybės vykdomoji institucija rengia butų ir kitų patalpų savininkų balsavimą raštu ar šaukia susirinkimą dėl administratoriaus pasirinkimo. Savivaldybės vykdomoji institucija kartu su balsavimo raštu ar šaukiamo susirinkimo dokumentais pateikia butų ir kitų patalpų savininkams administratorių sąrašą.

Atkreipiame dėmesį, kad butų ir kitų patalpų savininkai, nepatenkinti teikiamų administravimo paslaugų kokybe, turi galimybę imtis iniciatyvos sprendžiant administratoriaus pakeitimo klausimus. Teisės aktai numato, jog butų ir kitų patalpų savininkai, įgyvendindami bendrosios dalinės nuosavybės teises, gali patys priimti sprendimus dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo. Tai reiškia, kad daugumos patalpų savininkų sprendimas dėl administratoriaus keitimo, priimtas teisės aktų nustatyta tvarka, turėtų būti laikomas teisėtu ir galiojančiu. Atsižvelgiant į reglamentavimą, bendrovės „Būsto valda“ specialistai dėl išsamesnių konsultacijų administratoriaus keitimo klausimais pataria kreiptis į pageidaujamą pasirinkti administratorių.

Sprendžiant dėl galimybės pakeisti administratorių bendrovės „Būsto valda“ specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį ne tik į siūlomų teikti paslaugų kainą, bet ir į kokybę, įvertinti administratoriaus veiklos patirtį bei pasidomėti, ar administruojanti bendrovė atitiks gyventojų lūkesčius, galės pasiūlyti visas norimas paslaugas ir t.t.

Laukia klausimų

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės „Būsto valda“ specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti e. paštu info@bustovalda.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

NAGI

NAGI portretas
Bendrijose yra bėda tai, kad smulkiems darbams : pakeisti spyną, sutvarkyti lauko duris, nudažyti laiptynę, išvalyti laiptynės langelius, negalima pasisamdyti žmogaus, nes jiems tenka mokėti grynais, kadangi tie žmonės neturi verslo liudijimų. O normali bendrija atlieka tik bankinius pervedimus . Todėl kai kurios bendrijos ūbagauja darydamos rinkliavas, paskui tie patys gyventojai skundžiasi.

Rita

Rita portretas
Kas is to kad pas mus bendrija, pirmininkas nesiteikia atsakyti nei i viena musu klausima del renkamu eksplotaciniu remontams pinigu, kiek ju turim bendrijos saskaitoje, vis ju truksta ir truksta, uz visus remontus dar papildomai raso i mokesciu lapelius, o jei nesutinkame moketi nes nepateikia samatos kiek tai is viso kainuos, raso skola nors darbai dar neatlikti ir neaisku kiek Santermita uztai nulups, pirmininkas klesti vogdamas musu pinigelius.

siulau

siulau portretas
jokiu budu neprasideti su bendrijom eisit per teismus
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių