Kam per valstybės gimtadienį Raudondvaryje ištiestas raudonas kilimas?

Artėjančios Paryžiaus olimpinės žaidynės suteikė naujų akcentų tradicinam renginiui „Lietuva Raudondvario dvare“. Šįkart minint Lietuvos valstybės gimtadienį ne tik iškilmingai apdovanoti Garbės ženklais labiausiai Kauno rajonui nusipelnę žmonės, bet ir palydėti į olimpiadą iš šio krašto kilę ir čia savo sportinį kelią pradėję irkluotojai.

„Liepos 6-oji – diena, kai susitinka praeitis ir dabartis, kai prisimename laikus nuo karaliaus Mindaugo suvienytos Lietuvos iki šių dienų, kai lenkiame galvas didvyriams ir kartoms, kurios kūrė, statė ir atkurdavo valstybę. Šiandien labiausiai norėčiau padėkoti Kauno rajono žmonėms: už gražias iniciatyvas, pilietiškumą ir puoselėjamas tradicijas. Už tai, kad laikmečio iššūkius pasitinkame kaip viena šeima. Toks požiūris padeda mūsų bendruomenei siekti geriausių rezultatų. Didžiuojuosi Kauno rajono savivaldybės Garbės ženklo nominantais. Dėkoju jiems už iškilius darbus ir krašto garsinimą“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Įvairių sričių atstovai

Kultūra, sportas, turizmas, bendradarbiavimas, mecenatystė – tai raktažodžiai, už kokius nuopelnus šįkart į sceną atsiimti apdovanojimų kviesti nominantai.

Vytautui Žymančiui, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadui, už sklandų bendradarbiavimą ekstremalios situacijos metu ir patriotinį jaunimo auklėjimą įteiktas aukščiausio – pirmo lygio Kauno rajono garbės ženklas.

Įvertinimas: V. Žymančiui už sklandų bendradarbiavimą ekstremalios situacijos metu ir patriotinį jaunimo auklėjimą įteiktas aukščiausio – pirmo lygio Kauno rajono garbės ženklas. / E. Cickevičiaus nuotr.

Sidabro spalvos – antro lygio – garbės ženklu įvertinti trijų asmenų nuopelnai. Lietuvos krepšinio veteranų asociacijos prezidentas Algimantas Stasys Anužis apdovanotas už aktyvų krepšinio puoselėjimą Lietuvoje ir veteranų krepšinio populiarinimą Kauno rajone, Kauno valstybinio muzikinio teatro projektų Kauno rajone koordinatorius Rimantas Lekavičius – už renginių Kauno rajone organizavimą (jo iniciatyva vyko ne vienas koncertas Vilkijoje, renginiai Raudondvario dvare ir IX forto muziejaus teritorijoje, pažymint Holokausto aukų atminimą), o bendrovės ECOWOOD generalinis direktorius Giedrius Leliūga – už socialiai atsakingą verslą ir mecenato veiklą.

Šiandien labiausiai norėčiau padėkoti Kauno rajono žmonėms: už gražias iniciatyvas, pilietiškumą ir puoselėjamas tradicijas. Už tai, kad laikmečio iššūkius pasitinkame kaip viena šeima.

Trečio lygio garbės ženklais pasipuošė Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė Joana Bartaškienė (už ilgametį darbą sveikatinimo srityje Kauno rajone), ilgametė folkloro ansamblio „Samylų senoliai“ vadovė Gražina Gutmanienė (už nematerialiojo kultūros paveldo išsaugojimą ir sklaidą) ir daugiau nei 50 metų laivo kapitonu dirbantis Ignas Rimantas Mažukna (už ilgametį laivybos ir turizmo puoselėjimą. Nutiesus dviračių taką palei Nemuną, I. R. Mažuknai priklausantis laivas-dviračių keltas tapo svarbia jungtimi tarp abiejų Nemuno krantų, be to, jam priklausančiais laivais unikalų pakaunės gamtos grožį galėjo pamatyti daugybė žmonių).

Veikla: G. Leliūga antro lygio Kauno rajono garbės ženklu apdovanotas už socialiai atsakingą verslą ir mecenato veiklą. / E. Cickevičiaus nuotr.

Siekių neatskleidė

Šventėje į sceną pakviesti, ąžuolo vainikais papuošti ir dovanos įteiktos irkluotojams Ievai Adomavičiūtei, dvyniams Dovydui ir Domantui Stankūnams, Lietuvai atstovausiantiems liepos 26– rugpjūčio 11 d. vyksiančiose 33-iose istorijoje „Paris 2024“ olimpinėse žaidynėse. Ši trijulė – trenerių Editos ir Antano Lavickų auklėtiniai.

Olimpinius kelialapius turi daugiau sportininkų iš pakaunės, jie išlydėti bus vėliau.

Irkluotojai neišdavė nei siekių olimpiadoje, nei ritualų sėkmei prišaukti. „Nemėgstame garsiai girtis ir iš anksto nusistatyti, kokių laimėjimų tikimės, žiūrėsime, kaip seksis. Kad iškovojome kelialapį, nebuvo netikėtumas, juk daug dirbome ir ruošėmės“, – sakė Domantas.

Kultūra: R. Lekavičiui antro lygio Kauno rajono garbės ženklas įteiktas už renginių Kauno rajone organizavimą. / E. Cickevičiaus nuotr.

Grįžę iš šventės sportininkai žadėjo toliau intensyviai treniruotis. Pavienę dvivietę irkluojantys dvyniai liepos 16 d. jau išskrenda į Paryžių, po savaitę truksiančių treniruočių bus paskelbtas varžybų startas, o rugpjūčio 2 d. numatyti finalai. „Tikimės patekti į finalą ir kovoti dėl medalių“, – vis dėlto prasitarė nekalbusis Dovydas.

Tiek dvyniams Stankūnams, tiek I. Adomavičiūtei ši olimpiada – pirmoji. Ieva patikino apie tai svajojusi ir to siekusi nuo 2016 m. „Toks jausmas, kad jau esu dalyvavusi olimpiadoje, nors iš tiesų tai pirmas kartas. Brolis Aurimas, taip pat irkluotojas, yra dalyvavęs jau du kartus, todėl labai daug įspūdžių esu girdėjusi iš jo“, – šypsojosi sportininkė.

Garsiai dalytis tikslais nenorėjo ir Ieva. „Paskui galiu ir pati nusivilti, ir kitus nuvilti. Kiek teko domėtis, tuo metu Prancūzijoje bus labai permainingos oro sąlygos, vėjuota, o trasa – gana atvira, nežinau, kaip pavyks su tuo susidoroti, bet jaučiamės pasiruošusios“, – „Kauno dieną“ patikino I. Adomavičiūtė, moterų pavienių dviviečių rungtyje kovosianti su porininke Kamile Kralikaite.

Etnografija: G. Gutmanienė už nematerialiojo kultūros paveldo išsaugojimą ir sklaidą apdovanota bronzos spalvos garbės ženku. / E. Cickevičiaus nuotr.

Ieva pasidžiaugė, kad kvietimas į šventę Raudondvaryje buvo malonus pabėgimas nuo rutinos, nes jau kitą dieną 8.30 val. vėl reikėjo būti Trakuose treniruotėje. Į Prancūziją pakaunės sportininkė išvyksta liepos 19 d., 28-ąją jau prasidės pirmi startai, o finalai – rugpjūčio 2 d.

„Kai suvoki, kad gali laimėti medalį, negalvoji, kokios emocijos užplūsta, tačiau kai stovi ant garbės pakylos, kai kyla Lietuvos vėliava ir skamba mūsų šalies himnas, apima nenusakomas jausmas“, – prieš „Tautiškos giesmės“ giedojimą Raudondvaryje išgyvenimais dalijosi irkluotoja iš pakaunės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vedejas mezgėjas tfu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių