Kaunas paminėjo 33-iąsias Baltijos kelio metines

Baltijos kelias – vienas unikaliausių laisvės išraiškos būdų. Šio įvykio minėjimo metinių proga vyko jau tradicija tapęs Kauno kultūros centro (KKC) ir Kauno miesto savivaldybės organizuojamas renginys, kuris šiais metais pavadintas „Baltijos kelias. Mums pakeliui“.

Vienybe kvepia net renginio vieta

Rugpjūčio 23 dieną Kauno muzikinio teatro sodelis ne tik skambėjo Marijaus Permino ir Jurgio Brūzgos atliekamomis dainomis, kvietė kauniečius į temines edukacijas, knygų mainyklą, kūrybines dirbtuves, bet ir buvo papuoštas Romualdo Požerskio fotografijos darbų paroda „Baltijos kelias“. KKC kultūrinių renginių organizatorė Jolanta Lakštinienė pasakojo, kad J. Brūzga buvo pasirinktas dėl patriotiškumo. Muzikinio teatro sodelis – atgijusi, nauja erdvė, dėl šios priežasties renginį nuspręsta daryti būtent čia. „Vienybė ir laisvė švenčiama greta Laisvės alėjos, o ir vieta čia judri, eidami pro šalį susidomėjusieji galės užeiti, pabūti“, – organizacines detales atskleidė J. Lakštinienė. Moteris pasakojo, jog ši šventė svarbi jai ir asmeniškai, nes primena apie nenumaldomą žmonių veržlumą, tautų vienybę, Baltijos kelyje ji dalyvavo ir pati. „Tai proga ir prisiminti patiems, išgyventi sentimentus ir papasakoti kitiems, jaunimui, kuris nepatyrė ir neišgyveno to“, – renginio prasmę apibūdino Jolanta. KKC atstovė teigė, kad renginys skirtas visų kartų kauniečiams: vieniems – pamoka, kitiems – sentimentali akimirka. J. Lakštinienė užsiminė, kad tradicijas planuoja tęsti ir ateinančiais metais.

Vyčio Šulinsko nuotr.

Garbė prisidėti

KKC tekstilės studija „Gijų sodai“ kvietė gaminti draugystės apyrankes su Baltijos šalių vėliavų motyvais. Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka (KVB) pristatė knygų mainus bei vedė teminius galvosūkius. Neatsiliko ir Kauno apskrities viešoji biblioteka, kuri parengė edukacijų, skirtų pažinti Kauną, menininkė Ala Volkova ant kūnų tapė Baltijos kelio simbolius, buvo lankstomi origamiai, o vaikai galėjo dalyvauti atvirukų dirbtuvėse. KVB edukacinės veiklos koordinatorė Dovilė Gasiliūnė pasakojo, kad biblioteka šioje iniciatyvoje dalyvauja kiekvienais metais, o jų edukacijos skirtos ir vaikams, ir jaunimui, ir suaugusiesiems. „Manau, kad tai prasminga šventė kiekvienam Kauno gyventojui, todėl ir veiklas vykdome įvairias. Mums garbė prisidėti prie tokio renginio“, – įspūdžiais dalijosi Dovilė. Bibliotekos atstovės sutarė, jog ši iniciatyva – prasminga ir ypač aktuali. „Svarbu minėti šią šventę, nes laisvės ir vienybės idėja dabar labai aktuali“, – pasakojo KVB viešųjų ryšių specialistė Edita Majauskaitė.

Vyčio Šulinsko nuotr.

Sentimentus keliantis minėjimas

Pagrindinis renginio svečias ir atlikėjas J. Brūzga laiko save patriotu ir džiaugiasi galėjęs dalyvauti iniciatyvoje. „Dabartinėmis aplinkybėmis ypač reikia vienybės, dėl tokių dalykų ir išlikome. Labai simboliškas minėjimas Ukrainos karo kontekste, nes tik tada suvoki, kad tai gali vykti ir dabar“, – mintimis dalijosi dainininkas. J. Brūzga teigė, kad didžiuojasi Lietuva ir visais lietuviais. „Svarbu prisiminti praeitį, nes tik su ja ateitis gali būti graži“, – renginio prasmę aiškino atlikėjas. Panašiomis mintimis į renginį atėjo draugės Bronė ir Vanda. Moterys atvyko paklausyti koncerto ir prisiminti Baltijos kelią, kuriame stovėjo ir pačios. „Unikalus dalykas pasaulyje, nes tautos, kurios laisvę turėjo tik mintyse, sugebėjo ją parodyti savaip“, – pasakojo draugės. Baltijos kelyje stovėjo ir atvykusios kaunietės Jolanta, Ina ir Giedrė. „Eidamos per Laisvės alėją išgirdome muziką, tai ir atsekėme ją. Atėjus užplūdo jausmai ir prisiminimai, visi stovėjome susikibę rankomis“, – emocijomis dalijosi draugės.

Tragedijos ir vilties diena

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyko Ukrainos žuvusių karių lydėtuvės. Organizacijos VŠĮ „Laimingas žmogus“ atstovė Urtė Žukauskaitė-Zabukė teigė, kad laidotuvės – svarbus ritualas, kuris karo metu atimamas iš žmonių. „Pusės metų nuo Ukrainos karo pradžios išvakarės, Juodojo kaspino diena ir Baltijos kelio metinės – viena diena, kuri talpina ir viltį, ir tragediją“, – emocijomis dalijosi Urtė. Organizatorė pasakojo, jog renginiui pasirinkta atlikėja Jausmė, nes jos muzika kalba apie gamtą, transformaciją. „Man čia groti buvo jaudinanti patirtis, buvo sunku sulaikyti ašaras. Jaučiausi lyg atiduodama duoklę visuomenei“, – dalijosi Jausmė. Į renginį žmonos pakviestas Justinas Stonkus pasakojo, kad jis lankėsi ir muzikinio teatro sodelyje vykusioje iniciatyvoje. „Šventė svarbi, simbolizuojanti visų vienybę. Šis renginys sudomino neįprastu formatu“, – įspūdžiais dalijosi Justinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tu

Tu portretas
Garbe Lietuvos trispalvei per amzius.

u gynejui

u gynejui portretas
vaziuok kariaut ko loji be reikalo?

:)))

:))) portretas
o jau kiek daug minetoju...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių