Kaunas valosi nuo sovietinio paveldo: Šančiuose neliko „Kario“

Kaunas nusprendė, kad sovietinio paveldo mieste turi nelikti ir jau pradėjo švarinimosi akciją. Iš Aukštųjų Šančių karių kapinių iškeltas paminklas „Karys“, kuris žymėjo sovietų karių palaidojimo vietą.

Iškelti paminklai

Miesto savivaldybė valo viešąsias erdves nuo sovietinių simbolių ir paminklų. Iš Aukštųjų Šančių karių kapinių nukeltas K.Bogdano kurtas paminklas „Karys“. Kitas jo kurtas paminklas „Motina tėvynei“ lieka stovėti.

„Šiandien pačiam teko organizuoti K. Bogdano „Kario“ iškėlimą iš Aukštųjų Šančių karių kapų, jaučiuosi keistokai. Bet galvoje pastarosiomis dienomis susidėliojo mintis, kad idealistinė disonuojančio paveldo paradigma veikia tik tuo atveju, kur tas paveldas nėra naudojamas trečiosios šalies kaip minkštosios galios įrankis. Sovietinio palikimo atveju, paradigma lūžta susidūrusi su realybe – ir tai jau tampa nebe paveldosaugos vadybos, o valstybės politikos reikalas.

Kita K. Bogdano skulptūra „Motina Tėvynė“ liks savo vietoje, nes joje absoliučiai nieko, kas propaguotų sovietinę ideologiją, nėra. Gedinti motina – yra universalus, gal net archetipinis, simbolis. Tiems, kas ragina ją ar net stelas su palaidotųjų pavardėmis taip pat iškelti – siūlyčiau atvėsti“, – savo mintimis pasidalijo Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Sovietinį reliktą nukėlusi bendrovė „Kauno kranai“ skulptūrą pristatė į „Kauno švaros“ teritoriją. Čia ji bus laikinai saugoma, kol paaiškės galutinis kelionės taškas.

„Manome, kad „Karys“ ateityje galėtų papildyti „Grūto parko“ ekspoziciją. Jei parko šeimininkai kreipsis į Kauno miesto savivaldybę, toks prašymas tikrai bus svarstomas“, – kalbėjo S.Rimas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pačios karių kapavietės neliečiamos, jos Aukštųjų Šančių karių kapinėse ir toliau liks. Tikėtina, kad kapavietės bus pažymėtos informacinėmis lentelėmis, kad ten palaidoti kare žuvę kariai, tačiau jose nebus jokių sovietinius laikus menančių simbolių ar šio laikotarpio garbinimo ženklų.

 

 

Ant nuimtų paminklų sovietinių ženklų taip pat nebuvo, tačiau jie ideologiškai vis tiek buvo siejami su Sovietų sąjunga.

Skulptūros „Motina tėvynė“ ir „Karys“ nebuvo saugomos kaip kultūros paveldas, tačiau jų vertingoji savybė – vieta kapinių plano struktūroje. Pačios Aukštųjų Šančių karių kapinės nuo 2016 m. – kultūros paveldo objektas.

Tiems, kas ragina ją ar net stelas su palaidotųjų pavardėmis taip pat iškelti – siūlyčiau atvėsti.

Pavieniai reliktai

S.Rimas kiek anksčiau „Kauno dienai“ teigė, kad mieste sovietinis palikimas pradėtas naikinti nuo pirmųjų nepriklausomybės dienų. Dabar likę vos keletas sovietinio dvelksmo turinčių akcentų.

„Nuo gatvių, aikščių, mokymo įstaigų pavadinimų iki sovietinės simbolikos ant statinių fasadų. Mūsų laikus pasiekė tik pavieniai tarybinių laikų ideologiniai reliktai, kuriuos saugo kultūros paveldo statusas. Šiuo metu ir dėl jų likimo priimami sprendimai“, – teigė specialistas.

Jis nurodė, kad kultūros paveldo objekto statusą turi Aleksote esanti belaisvių laidojimo vieta.

„Karo belaisvių palaidojimo vieta prie VI forto nėra įrašyta į Kultūros paveldo registrą. Tačiau tai savotiškas paribio objektas – jis egzistuoja, palaikai neperkeliami ir kapai nenaikinami“, – apie dar vieno sovietinio objekto apsaugą užsiminė savivaldybės atstovas. Pasak Kultūros paveldo skyriaus vedėjo, K.Baršausko g., Kauno tvirtovės gynybinio reduto teritorijoje, stovi paminklinis akmuo, žymintis keturių komunarų sušaudymo vietą, o Aleksote, Europos prospekte, – lenta, primenanti apie nacistinės Vokietijos stovyklos Sovietų Sąjungos karo belaisvių palaidojimo vietą. Dar vienas paminklinis akmuo, žymintis karo belaisvių palaidojimo vietą, yra šalia VI forto teritorijos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Sovietinėms asmenybėms skirti paminklai ar skulptūros iš Kauno aikščių iškelti ir didžioji dauguma perduota į Grūto parką. Pernai iš mirties taško pajudėjo ir Petro Cvirkos paminklo klausimas. Nepaisant P.Cvirkos literatūrinės veiklos, aktyviai su sovietine valdžia kolaboravusio autoriaus biustas pašalintas iš Vaikų literatūros muziejaus kiemo“, – pasakojo S.Rimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

d

d portretas
paminklai yra prisiminimas praeities ir kam juo reikia griauti, čia senas ožys sugalvojo,nes nori kad butu pastytytas paminklas jam+broileriui, broileris tėvu neturi,sukriošes ožys mokina, kaip apsimetus mylint tėvyne ja galima apvogt ir po to šaukt šunauja.runkeliai. TU OŽY LANSBERGI PADĖK UKRAINA KA tu PRIVOGIAI IR KA PADĖJAI BROILERIUI+AUSTĖJAI PAVOGT IŠ LIETUVOS OŽY PARODYK KAS IŠ TAVES LIKO,SAŽININGAS(RETAS ATVEJIS TIK NE ANSBERGIAI.

mulkiui ir tokių

mulkiui ir tokių portretas
Mulkis nežino kad Rusija buvo carinė monarchija iki 1917 vasario tada demokratinė iki 1917 spalio. Žinai, mulki, leninas ne Hitleris kurį išrinko rinkimuose. Leninasir jo šaika nuvertė Kerenskį ir užgrobė valdžią 1917 spalį. Padarė tokį maidaną. Ir valdė banditų šaika iki 1991. Iki to laiko Rusija, kaip valstybė egzistavo kiek Lietuva kaip valstybė nuo1940 iki 1990.O žinai kas vadovavo perversmui Rusijoje, pirmas bolševikų CK, 7 žmogai? Kiek jame buvo rusų?

kas ką užpuolė

kas ką užpuolė portretas
Kas kaltas kad ukrainos bolšėvikai 1917 xarkove paskelbė ukrainą socialistine , lenkai sudraskė Litbelą? Abchazija Gruzijai - kodėl bambukai nori pripažinti šittą lenino kūrinį? Faktas tas kad 4 socialistinės respubikos sukūrė Sojūzą. Faktas tas kad okupantus ne gėlėmis sutinka. Pvz Suomija. O lietuva šūvio neiššovė.Kas ten - delegatai cvirka, neris važiavo stalino saulės parvežti? Tai faktas kaip jį bevartytum. Lygiai kad Krymas Rusijos, kol karo nusikaltėliai chruščiovas su vorošilovu perdavė ukrainai, Lvovas - lenkijos, Vilnius - lenkijos,Memelis - vokiečių. Kol įsikišo sralinas. Jei krymas ukrainai (beje, sralinas prie ukrainos ir daugiau teritorijų prijungė) tai gal atstatom Vilnių lenkijai ,bus ten kur Seiniai ir Suvalkai. Lvovą irgi. Memelį Vokietijai. Klaipėdski šokinėtų iš džiaugsmo - gyventų Vokietijoj.
VISI KOMENTARAI 127

Galerijos

Daugiau straipsnių