Dainų šventės dalyvius ir žiūrovus užbūrė vienybė

Kauno Dainų slėnį šeštadienio vakarą užplūdo minios žmonių. Čia nuskambėjo jubiliejinė 90-mečio Dainų šventė, po savaitės persikelsianti į sostinę.

Kauno Dainų slėnį šeštadienio vakarą užplūdo minios žmonių. Čia nuskambėjo jubiliejinė 90-mečio Dainų šventė, kitą savaitę persikelsianti į sostinę. Dalyviai ir žiūrovai rinktis ėmė gerokai iki renginio pradžios. Šventėje linksminosi įvairaus amžiaus lietuviškų dainų gerbėjai. Nestokota nei gero oro, nei geros nuotaikos.

Atėjo palaikyti mamos

Dainų slėnis buvo užpildytas beveik sausakimšai, tad atvykusieji vos prasidėjus renginiui skubėjo susirasti laisvą vietą ant suoliukų. Ne vienas nebekreipė dėmesio, kad medžių šakos užstoja didžiulį ekraną - svarbu matyti nors dalį chorų ir juos girdėti.

Pasirodė, kad kai kurie iš gausiai susirinkusių šventės žiūrovų yra ir patys šventės dalyviai. „Šiandien ant scenos yra mano mama. Aš pats grosiu Dainų šventėje Vilniuje“, - pasakojo 15-metis Mykolas Paulauskas, grojantis sakfosonu.

„Ir labai gerai grojantis“, - gyrė kartu su juo į šventę atėję 23-metų Gediminas Pliūra ir jo vienmetė Kristė Baranauskaitė. Jie abu Kaune ir Lietuvoje yra reti svečiai. Jau 18 metų gyvena JAV.

Mykolui ši Dainų šventė - jau trečioji, kurioje dalyvauja. „Nepalyginamas jausmas, kai groji  kur nors kitur. Į Dainų šventę juk susirenka minios. Būna tiek daug džiaugsmo“, - kalbėjo paauglys.

Gediminas ir Kristė prasidedant renginiui sakė turėsią progą palyginti lietuvių Dainų šventes, vykstančias Lietuvoje ir JAV. „Esame dalyvavę tokiame renginyje Bostone. Čia nepalyginamai daugiau žmonių“, - pasakojo jaunuoliai.

Jie vyks ir į Dainų šventės renginius Vilniuje. „Grįžę norime gerai praleisti laiką, norime kažko lietuviško“, - sakė G.Pliūra. Tiesa, lietuvybės apstu ir JAV. „Lankėme lietuvišką mokyklą, turime lietuvišką stovyklą, lietuvišką banką, kavinę“, - įsitaisiusi Dainų slėnio amfiteatre ėmė vardyti Kristė.

Sujaudino vaizdas

„Tokių vaizdų dažnai nepamatysi“, - susijaudinęs tarstelėjo Gediminas, šventės pradžioje tūkstantiniam jungtiniam chorui pradėjus daryti bangą. Choristų rankos nuvilnijo kelis kartus. Taip bandyta išjudinti publika, tačiau ji sėdėjo nuščiuvus. Vaizdas scenoje - tūkstančiai choristų, mosuojančių vėliavėlėmis, tiesiog hipnotizavo.

Šventė prasidėjo suskambus vienišam vaikiškam balsui. Jam į kompaniją suskubo Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas". Jo nariams išsirikiavus taip, kad sudarytų Gedimino stulpus, minia prapliupo ovacijomis.

Vėliau sekė valstybės vadovų linkėjimai ir sveikinimai, Lietuvos himnas. Buvo įspūdinga žiūrėti, kaip jį atsistojusi gieda tokia didžiulė minia, pritariama chorų.

Neeilinis laisvalaikis

"Labiau mėgstu simfoninę muziką, bet kai tokia šventė ir dar jubiliejinė - kaip neateisi?“ - klausė medikė Dalia Bakšienė.

Apsidairiusi ji džiaugėsi, kad susirinko ir daug jaunų veidų. „Tokie renginiai kelia patriotizmą. Ypač jie naudingi jaunajai kartai“, - įsitikinusi kaunietė.

16-metė Vytauto Didžiojo universiteto "Rasos" gimnazijos gimnazistė Justina Skorupskytė į šventę sakė atėjusi gerai praleisti laiko. "Bus smagu. Be to, čia dalyvauja ir draugų iš mokyklos", - sakė paauglė, pati laisvalaikiu nešokanti ir nedainuojanti, o žaidžianti tinklinį.

Tuo tarpu toje pačioje gimnazijoje besimokanti Paulė Mozūraitytė džiaugėsi, kad šiemet į Dainų šventę galinti pažvelgti ir iš žiūrovės pozicijų. Pernai ant scenos lipo ji pati. "Šventės laukiau ir šiemet, bet tuomet, kai dalyvavau pati, buvo daugiau jaudulio. Tuomet viskas praėjo sklandžiai ir buvo labai smagu. Šiemet irgi čia tikiuosi labai gerai praleisti laiką", - šypsojosi gimnazistė, tautinius šokius šokusi apie 6 metus.

Be itin nuotaikingų akimirkų Dainų šventė jai dovanojo ir vieną ypatingą - vienybės - jausmą. "Didinga, kai gali būti tokio didžiulio renginio dalimi, kai šoki kartu su tokia galybe šokėjų", - prisiminė kaunietė. Anot jos, tai vienas dalykų, ką bus galima papasakoti vaikams.

Vienybės jausmas sužavėjo ir kitą kalbintą renginio žiūrovę, šokusią praėjusioje Dainų šventėje. "Koks buvo jausmas? Labai karšta, bet smagu. Visi buvome kaip vienas", - kalbėjo 16-metė Deimantė Bartusevičiūtė, Vyturio katalikiškos vidurinės mokyklos mokinė.

80 chorų iš visos Lietuvos

Į Dainų slėnį be kelių tūkstančių žiūrovų sugužėjo apie 2770 dalyvių iš 27 Lietuvos miestų ir miestelių.

Iš viso programoje - 80 chorų, 14 šokėjų kolektyvų pasirodymai. Renginio metu atliktos 35 dainos, kurioms dirigavo 34 dirigentai iš visos Lietuvos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku

Puiku portretas
Tai nuostabi šventė, puikiai organizuota, puiki kūrybinė grupė, tai aukšto lygio renginys. Tiek daug gerų chorų ir šokėjų, kiek gražaus dainuojančio jaunimo. Nuostabu. Ir oras kaip užsakytas. Nepaprastai geros emocijos. Graži 90 - oji dainų šventė. Ačiū organizatoriams ir rėmėjams. O niurzgaliams ir nepatenkintiems kritikams dėl suolų, siūlau patiems organizuoti savanorių grupes ir atlikti tą darbą.

Šaunu

Šaunu portretas
Nuostabi šventė, puiki atmosfera ir nuotaika. Gamtoje, atviroje erdvėje tiek daug žmonių, visi vaikštinėja, džiaugiasi gražia švente ir gražiu oru. Būtent taip ir įsivaizduoju Ąžuolyno ateitį, ten turėtų dažniau susiburti žmonės ir praleisti savo laisvalaikį, tik reikia iš Ąžuolyno išoperuoti tą bjaurų Magnuso auglį, kuris lyg kokia piktžaizdė gadina visą vaizdą. Čia jau turi pasireikšti politinė valia, o jei jos nėra, tai ir toliau teritorija bus skirta mašinų stovėjimo aikštelei.

sidi

sidi portretas
Lietuva-zvaigzdziu vidutinybiu salis.likusieji-legendos.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių