Kauniečiai traukė prie balsadėžių: stebėtojai prakalbo apie turimas pastabas

Antrame Prezidento rinkimų ture kauniečių aktyvumas buvo mažesnis nei per pirmą turą. Nors rimtų incidentų nefiksuojama, rinkimų stebėtojai turi pastabų dėl organizavimo ir rinkimų komisijos atstovų darbo.

Suaktyvėjo po pietų

Sekmadienį šalyje vyko pakartotiniai Prezidento rinkimai, kuriuose varžėsi Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė. Kaune balsavimas vyko ramiai, nefiksuota rinkimų agitacijos pažeidimų. Nereikėjo ir policijos dėl galimų papirkimų ar kitų atvejų, kuomet rinkėjai negalėjo atlikti pilietinės pareigos.

„Iki 12 val. jau buvo balsavę 15 proc. rinkėjų. Kartu su išankstiniu balsavimu, rinkėjų aktyvumas Kaune viršija 24 proc. Eilių dar nėra, gal jos susidarys apie 17–18 val., nes paprastai tokiu metu ateina daugiausia žmonių, dabar gal jie kažkur išvažiavę, gal miesto dienose lankosi. Kažkokių incidentų negirdėjau, policija nieko nepraneša, tai reiškia, kad rinkimai vyksta sklandžiai“, – kalbėjo Kauno rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

13 val. duomenimis, Kaune, įskaitant išankstinius rinkimus, savo balsą jau atidavė daugiau nei 28 proc. rinkėjų, 15 val. – jau 35 proc. 17 val. duomenimis, Kaune, įskaitant išankstinius rinkimus, balsavo jau daugiau nei 41 proc. rinkėjų. Likus valandai iki rinkimų apylinkių uždarymo, Kaune bendrai balsavo daugiau nei 47 proc. rinkėjų.

Sudėjus visų balsavimo dienų aktyvumo rezultatus, paaiškėjo, kad Kaune prie balsadėžių atėjo 50,35 proc. rinkėjų. Tai beveik 12 proc. mažiau nei per pirmąjį turą. Aktyviausiai kauniečiai balsavo „Aušros“ apylinkėje, čia atėjo 77,6 proc. rinkėjų. Mažiausias aktyvumas fiksuotas Sodų apylinkėje, čia balsuoti atėjo 40,19 proc. balsavimo teisę turinčių gyventojų.

Turi pastabų

Rinkimų stebėtojai paantrino, kad kol kas Kaune nebuvo rimtų pažeidimų, tačiau turi pastabų rinkimų komisijos nariams dėl netinkamai plombuotų balsadėžių bei balsavimo kabinų. Taip pat užkliuvo ir galimi asmens duomenų apsaugos pažeidimai.

Pavyzdžiui, Aušros apylinkėje balsadėžė plombuota tik iš vienos pusės, turėtų būti iš dviejų.

„Pavyzdžiui, Aušros apylinkėje balsadėžė plombuota tik iš vienos pusės, turėtų būti iš dviejų. Kol aš neatėjau, komisijos nariai nesinaudojo lentele, kuri uždengia rinkėjų balsus ir palieka jiems tik laisvą langelį prie jo pavardės, kad šis galėtų ties savo vardu pasirašyti. Šioje apylinkėje neteisingai pastatytos kabinos, nes jų komisijos nariai nemato arba mato tik dalį jų, todėl negali tinkamai užtikrinti, kad į kabiną neitų du žmonės ar jose nefotografuotų balsavimo biuletenių“, – kalbėjo apygardos stebėtoja Elena Natkevičienė, važinėjanti po įvairias Kaune esančias apylinkes ir stebinti, kaip vyksta rinkimai.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Pasak stebėtojos, kitose apylinkėse pasitaikė atvejų, kuomet vaizdo stebėjimo kameros buvo nukreiptos į rinkimų komisijos stalus. Nors buvo teigiama, kad kameros išjungtos, tačiau nėra garantijų, kad jos nefilmavo rinkėjų sąrašų, jų vardų, pavardžių ar parašų.

Prezidento rinkimuose galima balsuoti bet kurioje apylinkėje, tačiau jei rinkėjas atėjo į kitą, nei yra priskirta pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, jam reikia palaukti, kol bus patikrinta, ar jis nebalsavo iš anksto ir kitoje apylinkėje. Iš kai kurių apylinkių buvo skundų, jog tokius rinkėjus komisijos nariai kviečia vardu ir pavarde, taip pažeisdami jų privatumą. Apygardos stebėtoja tikino, kad geriau ne savo apylinkėje balsuojančius rinkėjus kviesti pasiimti biuletenio tik vardu, o pavardės neįvardyti.

„Į Aušros apylinkę atvykau dėl to, jog buvo gautas skundas, kad žmogui, kuris yra iš kitos apylinkės, yra labai ilgai nepatvirtinamas balsavimas ir ir turi ilgai laukti, kol bus išduotas biuletenis“, – kalbėjo E. Natkevičienė.

Lengva pasirinkti

Prie balsadėžių atėję kauniečiai vardijo, kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti šalies vadovas bei kas padėjo apsispręsti, už ką balsuoti – G. Nausėdą ar I. Šimonytę.

„Buvo lengva pasirinkti. Prezidentas turi visais pasirūpinti“, – kalbėjo viena rinkėja, o jos vyras pridūrė, kad būsimas šalies vadovas turi pasižymėti gera sveikata, kad galėtų tinkamai eiti šias pareigas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Iš anksto jau buvau pasirinkusi, nebuvo sudėtinga. Prezidentas turi būti geras žmonėms ir suprasti, kaip veikia valstybė, tai kandidatas mano lūkesčius atitiko“, – tik balsą atidavusi tarstelėjo garbaus amžiaus ponia.

„Žiūrėjau daug debatų, rinkausi iš to, kaip kandidatai save reprezentavo. Man labai svarbi užsienio politika, ypač vertinant tai, kas dabar vyksta pasaulyje, karas pašonėje, todėl ir rinkausi pagal tai, kokią poziciją šiais klausimais turėjo kandidatai“, – nurodė dar viena rinkėja.

Pakartotiniai Prezidento rinkimai visoje šalyje vyko iki 20 val. Dabar prasideda balsų skaičiavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomu

Idomu portretas
O kodėl Kawno Matijojošaitis nenori taip pat tapti Lietuvos Prezidentu? Paskirtų sovo žmogų eiti mero pareigas Kowne ir būtų visiems geriau.

koks skirtumas

koks skirtumas portretas
ar prie balsadezes ar prie siuksliadezes

Ona

Ona portretas
Balsavau už mažiau blogesnį blogį, o šiaip nebuvo iš ko rinktis, nes Žemsaitaitis sugadino viską pirmame rinkimų ture su savo trigrašiu kaip visada mėgsta išsišokti o rezultato negauna ir manau negaus ir per seimo rinkimus
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių