Kauniečiams renkantis prie balsadėžių vienam rinkėjui prireikė medikų

Prasidėjus antrajam Seimo rinkimų turui, kauniečiai patraukė link balsadėžių. Žmonių aktyvumas beveik toks pats kaip pirmajame ture, incidentų kol kas nefiksuojama. Vienam žmogui prireikė skubios medikų pagalbos.

Skirtingi pasirinkimai

Sekmadienio planas – antrasis Seimo rinkimų turas. Tiesa,  anaiptol ne visi kalbinti miestiečiai prioritetą skyrė pilietinei pareigai. Vieni ruošėsi į bažnyčią, kiti – į turgų, treti laisvą dieną žadėjo skirti per savaitę nebaigtiems reikalams.

„Pirmajame ture balsavau anksti ryte, nes popiet turėjau kitų planų. Šį kartą atvirkščiai – ryte važiuosiu į sodybą, todėl balsuosiu tik vakarop, jei neužtruksiu. Blogiausiu atveju, liksiu nebalsavusi“, – kaunietė Livija nedegė dideliu entuziazmu.

Antrasis turas, anot moters, kaip ir jos balsas, nėra toks svarbus.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Prezidento rinkimuose balsavau tokiu pat principu – ne už, o prieš. Tai dabar bus praktiškai tas pats. Abu kandidatai man žinomi, rinksiuosi, jei rinksiuosi, mažesnę blogybę “, – atviravo moteris.

Kaunietis Vytautas savo balso neplanavo paleisti vėjais. Senjoras įsitikinęs, kad kiekvienas nepanaudotas biuletenis yra pagunda sukčiavimui, todėl sekmadienį pradėjo nuo pilietinės pareigos.
 

Jei tu nebalsuoji, reiškia, tavęs nėra.

„Jei tu nebalsuoji, reiškia, tavęs nėra. Be to, girdėjau kelis atvejus, kai atėję į apylinkes žmonės negalėjo balsuoti, nes jų biuleteniai jau buvo panaudoti. Nenoriu, kad ir mano balsas atitektų kažkam kitam“, – kalbėjo Vytautas.

Pirmajame rinkimų ture turėjęs kiek ilgiau paanalizuoti sąrašus dėl partijų gausos, šį sekmadienį kaunietis buvo ramus. Antrajame ture pasirinkimas esą – kur kas paprastesnis – biuletenis vienas, o jame tik dvi pavardės.

„Man žinomi abu kandidatai, tai šiandien balsuosiu taip, kaip sugalvosiu vietoje“, – atvėręs apylinkės duris, Vytautas darsyk stabtelėjo prie koridoriuje pakabintų kandidatų atvaizdų. Atidžiai perskaitęs jų biografiją ir įvertinęs nuopelnus, 65 metų vyras priėmė sprendimą.

Prireikė medikų pagalbos

Nors tuo metu, kai Vytautas metė biuletenį į balsadėžę už jo nugaros stovėjo vos keli žmonės, kalbinti apylinkių pirmininkai tikino, kad miestiečių aktyvumas labai panašus į pirmojo turo.  Pirmieji rinkėjai durų rankenas klibino lygiai 7 val. ar net keliomis minutėmis anksčiau. Aktyviau pradėjo balsuoti po 11 val.

„Pastebėjau tendenciją tik amžiuje. Ryte balsuoja vyresni, o vakare jaunesni“, – kalbėjo Rasos apylinkės pirmininkė Eglė Bukauskaitė. Jai antrino ir kaimyninės P. Lukšio apylinkės pirmininkė Ina Grivačiauskienė. Žmonių aktyvumas prieš 11 val. čia siekė apie 11 proc.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Labai gerai, kad žmonės pasiskirsto, nėra eilių. Nėra ir jokių incidentų“, – kalbėjo I. Grivačiauskienė.

Šioje apylinkėje dirbę stebėtojai paliudijo pirmininkės žodžius – darbas vyksta sklandžiai. Balsadėžės plombuotos teisingai, rinkėjų asmens tapatybės dokumentai tikrinami, žmonės į kabinas eina po vieną.

Vytauto rinkimų apylinkėje šį sekmadienį kartojosi spalio 13-osios scenarijus. Iki 11 val. savo balsus atidavė maždaug pustrečio šimto rinkėjų, todėl tikėtina, kad pasibaigus dienai galutiniai skaičiai bus labai panašūs į pirmojo turo.

„Labai panašiai tiek dabar, tiek vėliau, tai labai arti to, kas buvo prieš dvi savaites“, – kalbėjo Vytauto rinkimų apylinkės pirmininkas Gytis Banevičius.

Atžalyno rinkimų apylinkėje rinkėjų aktyvumas išliko beveik toks pats. Incidentų čia taip neužfiksuota, tiesa, vienam rinkėjui teko skubiai kviesti greitąją pagalbą.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Viena mūsų darbuotoja pastebėjo, kad jis blogai jaučiasi. Prireikė medikų pagalbos“, – Atžalyno rinkimų apylinkės pirmininkas  Mindaugas Jonaitis akimis išlydėjo senolį neštuvuose.

Darbas dėl šio incidento nesutriko. Tuo metu biuletenius į balsadėžes sumetę žmonės spėjo dar ir paramedikams pagelbėti – palaikė sunkiai atsidarančias duris.

Tvarka nesikeičia

Antrajame ture renkami 63 Seimo nariai. Balsuoti nebereikia aštuonių vienmandačių apygardų rinkėjams: Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Kelmės-Šilalės, Kėdainių, Žiemgalos vakarinės, Šalčininkų-Vilniaus, Nemenčinės ir Jonavos. Čia parlamentarai išrinkti per pirmąjį rinkimų turą.  Per pirmąjį turą iš viso išrinkti 78 Seimo nariai iš 141.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Į Kauno miesto ribas patenka septynios rinkimų apygardos, dar dvi priskiriamos Kauno rajonui.

Rinkimų kodeksas numato, kad per pakartotinį balsavimą vienmandatėje apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių. Jeigu abu kandidatai yra gavę po vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampa tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant buvo gavęs daugiau balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> Jau nepaeina

> Jau nepaeina portretas
Eina todėl, jog mato kokių glušių-lupenų randasi tarp mūsų... Štai pvz., kaip kai kurie sapalioja 1.rinkimus "tik imituoja","jau senai pasiskirstę" 2. JK visus balsus "pasiskirstė" Laisvės ir Konservatorių partijos. 3. kad kelis dešimtmečius " "susitarusios" balsus dalinasi"dvi partijos,socdemai ir konservatoriai. 4....

Jau nepaeina

Jau nepaeina portretas
Blogai su sveikata į visvien eina krenta bet balsuoja siaubas

Nemaloni tiesa

Nemaloni  tiesa portretas
atšliaužė leisgyvis konservatorių rinkėjas ir užlinko
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių