Kauno aviacijos šventėje – įspūdingi pasirodymai tarp žemės ir dangaus

Aviacijos šventė Aleksote tapo didžiausiu savaitgalio traukos centru. Šiemet šventė dedikuota S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 90-mečio metinėms, todėl renginyje pažymėta ne tik istorinė data, bet ir leista atsisėsti į virtualią „Lituanicą“.

Kvapą gniaužiantys pasirodymai

Kokia aviacijos šventė be lėktuvų ir jų šokio mėlynoje padangėje. Tad kauniečiams ir miesto svečiams organizatoriai paruošė įsimintinų ir skirtingų orlaivių pasirodymų puokštę. Į Kauno padangę šventėje kilo ir istoriniai, ir visai lengvučiai lėktuvėliai.

Kartu su Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“ šventę atidarė Marijampolės aeroklubo parašiutininkų pasirodymas ir akrobatinių skrydžių virtuozo Jurgio Kairio šou.

Į dangų akis pakelti privertė tiek lietuviai, tiek svečiai iš užsienio. Susirinkusi minia išvydo akrobatinės grupės ANBO ir istorinio lėktuvo „Bellanca“ pasirodymus. Dangų karpė ir Suomijos „The Woikoski Safirs“ bei Čekijos „Flying Bulls Aerobatic Team“ pilotai.

Visada žavėjo lėktuvai. Oro uoste galėčiau gyventi.

Aviacijos šventėje miestelėnai galėjo išvysti ultralengvųjų orlaivių programą bei malūnsparnio „Cavalon“ ir komandos „Iron Wolf Aerobatics“ pasirodymus.

„Reikėjo berniukams beribio dangaus, – uždainavo šventėje sutiktas vyriškis, negalėjęs atitraukti akių nuo ore daromų kilpų ir žavėjęsis  oro akrobatų pasirodymais. – Visada žavėjo lėktuvai. Oro uoste galėčiau gyventi. Gaila, pats niekada taip ir neišmokau skraidyti, bet už tai galiu dabar mėgautis saugiai stovėdamas ant žemės“.

„Mama, ar pilotams galva nesusisuka, kai jie aukštyn kojomis skrenda?“, – klustelėjo ir mažoji lėktuvų stebėtoja, kurios rankose jau tirpo ledų porcija.

Kiekviena ore padaryta kilpa, kiekvienas sinchroninis pilotų judesys ar danguje paleista dūmų uždanga sulaukė reakcijų nuo žemės. Vieni pilotai palydėti džiugiais šūksniais, kiti – plojimais ar nuo scenos skambančiais muzikos ritmais, tad aviacijos mėgėjai tikrai kartu kūrė šventinę nuotaiką.

Istorijos interpretacijos

Kadangi šiemet aviacijos šventė turi labai ryškų istorijos skonį – kartu paminėta ir legendinio skrydžio per Atlanta 90-mečio jubiliejaus data, tad šventės metu ne kartą priminta apie S. Dariaus ir S. Girėno asmenybės, „Lituanicos“ istoriją. Renginio metu ji net kelis kartus skirtingai interpretuota.

Štai Lietuvos aviacijos muziejus pakvietė lankytojus pasėdėti pilotų vietose ir virtualiai pajusti skrydį. Muziejus pasiūlė neeilinę patirtį – virtualų skrydį virš Kauno naudojant skrydžio simuliatorių.

„Tai puiki galimybė pajusti skrydžio adrenalino dozę“, – taip išbandyti pramogą kvietė muziejaus atstovai.

Be to, muziejus parengė ir įvairių edukacijų, istorijų bei žygių, kvietusių pažinti Stepono Dariaus gyvenimą bei su šiuo pilotu susijusiomis transporto priemonėmis.

Dar viena legendinio skrydžio istorijos interpretacija skambėjo iš Aurimo Valujevičiaus lūpų. Siekiant paminėti S. Darius ir S. Girėno skrydžio jubiliejų, kaunietis irkline valtimi „Lituanica“ perplaukė Atlantą. Keliautojas dalijosi savo įspūdžiais iš bekraščio Atlanto nuotykio.

Veiksmas ant žemės

Kauno dangų matavo tikri profesionalai, o ant žemės likusiems pramogautojams pasiūlyta ne tik stebėti dangų, bet ir užsiimti kitomis veiklomis.

Nemažas dėmesys skirtas mažiesiems šventės dalyviams. Vaikai gamino aitvarus, tikrino žinias apie aviaciją, galėjo išbandyti ir interaktyvias pramogas. Vaikiškas juokas skambėjo ir nuo batutų, ir nuo užkandžių kioskelių.

„Tikra šeimos šventė. Pramogų visiems“, – taip aviacijos fiestą apibūdino kaunietė Deimantė.

S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome sutikome ir iš kitų miestų atvykusių svečių. „Mes iš Prienų atvykom specialiai lėktuvų šou pažiūrėti. Pociūnuose irgi turim savo aerodromą, tekę iš ten kilti oro balionu, pasigrožėti vaizdais. Būtų smagu, jei ir kas nors Kaune į orą pakeltų“, – pasvajojo Algis.

Aerodrome laukė ir daugiau nuotaiką keliančių momentų. Nuo scenos kauniečius sveikino įvairūs atlikėjai. Šventę 20 val. vainikuos Manto Jankavičiaus pasirodymas „Mantas: Rhapsody Recomposed“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kukuruznikų

Kukuruznikų portretas
Šventė kaimo runkeliam

to buvau

to buvau portretas
buvau dar prie lito gimtadienio šventėje šalia Trakų. Šalia kitų pramogų buvo 10 min pasiskraidymas sraigtasparniuku virš Trakų, imančiu tik 1 keleivį. gal 50 svečių. Buvo norinčių iš šalia. 150 litų/10 min po to kai bus įvykdytas užsakymas. Norinčių nebliko.

ŽIUROVAS

ŽIUROVAS portretas
EKSPREZIDENTAS-LAKUNAS ROLANDAS PAKSAS BUVO
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių