Laisvės alėjoje kudakuoja vištos, liejasi alus ir nosį kutena šernienos dešrų kvapas

Laisvės alėjoje nuo penktadienio iki sekmadienio vyksta tradicinė Derliaus šventė ir mugė, kur savo rudenines gėrybes pristato visos šalies ūkininkai ir bendrovės, o amatininkai bando sužavėti savo dirbiniais.

Laisvės alėjoje nuo penktadienio iki sekmadienio vyksta tradicinė Derliaus šventė ir mugė, kur savo rudenines gėrybes pristato visos šalies ūkininkai ir bendrovės, o amatininkai bando sužavėti savo dirbiniais.

„Pagrindinis šventės akcentas – įvairių šalies regionų, savivaldybių žemdirbių pristatymas“, – sakė šventę organizavusių Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andrejus Stančikas.

Šventėje dalyvauja daugiau nei 20 savivaldybių iš visų Lietuvos regionų. Savivaldybių kiemeliuose praeivius linksmina kaimo kapelų muzika, lankytojai kviečiami pasivaišinti įvairių rūšių alumi ir gira, ūkininkų gėrybėmis: kaimišku sviestu, sūriu, dešra, duona.

Prekybininkai nesiskundžia pirkėjų dėmesiu. „Daug žmonių mielai perka mūsų atsivežtą ekologišką grikių medų. Jo kaina, kaip ir pernai, – 18 litų už kilogramą“, – sakė bitininkė iš Šiaulių r. Roma Mačienė.

Pirmą kartą mugėje dalyvaujančios įmonės „Šerno pėda“ atstovė Neringa Viriūnaitė sakė, kad vis didesnės paklausos sulaukia žvėrienos gaminiai.

„Gaminame skilandžius, dešras, šaltai ir karštai rūkytus, vytintus gaminius iš šernų, stirnų, briedžių, elnių mėsos. Mugėje sulaukėme nuolatinių klientų, kurie perka mūsų produktus Kauno ūkininkų turgeliuose“, – teigė ji.

Prienų rajonas prisistatė kaip obuolių kraštas ir negi iškėlė arką su užrašu „Obuoliada 2013, Prienai“. Šio krašto sodininkė Rasa Skučienė daugiausia augina rudeninių ir žieminių obuolių veisles.

„Žieminius verta auginti dėl to, kad šaltuoju metu vaisių rinkoje mažiau, todėl lengviau realizuoti savo produkciją. Tik šiemet visų obuolių derlius menkesnis nei pernai, tačiau pakaks aprūpinti visus klientus“, – įsitikinusi sodininkė. Ji savo obuolius parduoda po 2,5-3 litus už kilogramą, taip pat siūlo nusipirkti sulčių, uogienių.

Muzikinio teatro sodelyje įvairias vištų veisles pristato Veislinių paukščių augintojų asociacija. Jos vadovė Giedrė Mazienė aiškino, kad visame pasaulyje daug metų nyko veislių įvairovė. 

„Nukonkuravo kelios produktyviausių dedeklių ir mėsinių vištų veislės, bet pastaraisiais metais situacija keičiasi, vėl domimasi įvairiomis rūšimis“, – kalbėjo G.Mazienė.

Narveliuose lankytojai gali pamatyti labai neįprastų dedeklių. Pavyzdžiui, kiniškos vištos išsiskiria tamsia oda. Pasak G.Mazienės, juoda ir šių paukščių mėsa bei kaulai.

„Žmonės vėl perka vištas, kurios, kitaip nei pramoninių paukštynų augintinės, deda mažiau kiaušinių, bet yra maistingesnės, gyvena daug ilgiau“, – sakė G.Mazienė.

Muzikinio teatro sodelyje žemės ūkio aukštųjų ir profesinių mokyklų, rengiančių žemdirbiškas specialybes, studentai dėliojo įvairių vaisių ir daržovių kilimą.

Derliaus šventė Kaune rengiama nuo 2001 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

elen

elen portretas
O, cia tik kelios nutraukos vistu ,o va minios[vistiniu] nuotrauku daug
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių