Kauno pareigūnai primena apie saugų keliavimą dviračiais ir paspirtukais: išvengsite nelaimių

Šiltuoju sezonu pagausėjus keliaujančių dviračiais ir paspirtukais, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir toliau lankomose miesto vietose vykdo prevencines priemones ir primena Kelių eismo taisykles.

Vis tik skaudžių nelaimių neišvengta. Kauno apskrityje nuo metų pradžios iki vasaros vidurio užregistruotas 91 eismo įvykis, kuriuose dalyvavo dviračių ir paspirtukų vairuotojai.

Vykdomos prevencinės priemonės

Saulėtą rugpjūčio 10 dienos popietę Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnės kartu su jaunuoju policijos rėmėju pačioje Kauno širdyje – Laisvės alėjoje, vykdė prevencinę priemonę, skirtą atkreipti dviračių ir paspirtukų vairuotojų dėmesį.

Ši prevencinė priemonė ne pirmoji – šiltuoju sezonu pareigūnai aktyviai rengia prevencines priemones ir kitose gausiai lankomose vietose, parkuose, aikštėse.

Kaip pastebi bendruomenės pareigūnai, neretas važiuodamas dviračiu ar paspirtuku į KET žvelgia gana atsainiai.

„Nors suaugusiems važiuojant dviračiu ar paspirtuku rekomenduojama dėvėti šalmą, bet ne visi supranta šios apsaugos priemonės svarbumą. Susidūrimo atveju tai gali išgelbėti gyvybę. Pastebime ne vieną pažeidimą – elektriniu paspirtuku važiuoja ne vienas asmuo, tai itin populiaru tarp nepilnamečių, taip pat pro pėsčiuosius važiuoja greičiau nei leistina. Prevencinių priemonių metu siekiame dviratininkų ir paspirtukininkų sąmoningumo, kad būtų išvengta nelaimių“, – teigė Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė.

Nukentėjusiųjų daugėja

Kauno apskr. VPK Kelių policijos skyriaus pareigūnai informuoja, kad statistika nedžiugina. Per pirmąjį šių metų pusmetį Kauno apskrityje beveik 100 dviratininkų ir paspirtukininkų dalyvavo eismo įvykiuose.

Vienas tokių, kuomet vasaros pradžioje dienos metu Kaune, Birželio 23-iosios g., automobilis „Toyota“, vairuojamas moters (gim. 1961 m.), kliudė, pirminiais duomenimis, į pėsčiųjų perėją įvažiavusį dviratininką (gim. 2000 m.). Dėl patirtų sužalojimų vyras pristatytas į gydymo įstaigą. O liepos 8 d. per pietus Jonavoje, Sodų g., paspirtuku važiavę nepilnamečiai (gim. 2009 m., gim. 2007 m.) kliudė apšvietimo stulpą. Dėl patirtų sužalojimų nepilnametis (gim. 2009 m.) pristatytas į gydymo įstaigą.

„Įvykių, susijusių su dviračiais, o ypač su paspirtukais, prasidėjus pavasariui daugėja – į gydymo įstaigas kiekvienais metais kreipiasi dvigubai daugiau šių eismo dalyvių. Šios transporto priemonės populiarėja ne tik kaip susisiekimo priemonė, bet ir kaip laisvalaikio praleidimo būdas. Ypač mėgiamos jaunimo. Deja, bet susijusios ir su eismo įvykių, traumų ir sužalojamų eismo dalyvių skaičiaus ženkliu didėjimu. Tikslios statistikos apie tokius eismo įvykius nėra, kadangi į juos ne visada kviečiami policijos pareigūnai, jei dėl savo kaltės susižaloja“, – teigė Kelių policijos pareigūnai.

Kauno apskr. VPK Kelių policijos skyriaus viršininko Viginto Lukošiaus teigimu, būtina prisiminti ir vadovautis KET taisyklėmis.

„Deja, tarp dviračių ir paspirtukų vairuotojų vis dar nėra populiaru dėvėti šalmą. Todėl nukritus, dažnu atveju patiriamos sudėtingos galvos traumos. Eismo dalyviai paspirtukus ar dviračius nevengia vairuoti neblaivūs ar apsvaigę nuo narkotinių-psichotropinių medžiagų. Tarp nepilnamečių populiaru dviese ar net trise važiuoti ant vieno paspirtuko, nors tai daryti draudžiama ir itin pavojinga, nes rizika susižaloti ir sužaloti kitą padidėja kelis kartus. Pastaruoju metu neretai eismo įvykiai įvyksta dviračių ir pėsčiųjų takuose, kuriuose dviračių ir paspirtukų vairuotojai nepasirinkdami saugaus – artimo pėsčiojo greičiui, sužaloja pėsčiuosius. Už tokius eismo įvykius dviračių ir paspirtukų vairuotojams nuo 16 metų gresia ir baudžiamoji atsakomybė“, – apie paspirtukų ir dviračių vairuotojų kultūrą pasakojo V. Lukošius.

Policijos pareigūnai dviračių ir paspirtukų vairuotojus skatina sąmoningumo, atsakomybės ir primena KET taisykles: kertant važiuojamąją kelio dalį persivesti dviratį ar paspirtuką, nevairuoti vartojus alkoholinius gėrimus ir (ar) narkotines-psichotropines medžiagas, dėvėti šalmą, apsaugas ir šviesą atspindinčią liemenę, neskubėti ir važiuoti atsargiai bei atsakingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PRIMINTI galite sau policininkai

PRIMINTI galite sau policininkai portretas
kad dirbti reikia kiekviena miela diena ,o nusizengusius istatymams jus privalote bausti .

beda tame

beda tame portretas
kad policija mato tik tai ka nori matyti ,o jei atvirai tai ju policininku darbo rezultatai metai is metu tik prasteja nes jau jie nebemoka gerai dirbti,

o jums kauno miesto poicininkai ir policininkes

o jums kauno miesto poicininkai ir policininkes portretas
rankos per trumpos ismokinti motociklininkus naktimis ir vakarais drausmingai kaip to reikalauja Lietuvos Respublikos istatymai vazineti.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių