Kauno rajono savivaldybė nepritaria karjerų plėtrai miškuose

  • Teksto dydis:

Pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje pasirodę kai kurių politikų pasisakymai dėl galimos žvyro ir smėlio karjerų plėtros Batniavos seniūnijoje neatitinka tikrovės ir klaidina visuomenę.

Kauno rajono savivaldybė 2023 m. pabaigoje gavo bendrovės „Rizgonys“ parengtą Kvesų smėlio ir žvyro telkinio naujo ploto (Batniavos sen., Naujienos kaime) planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programą, kuri yra prieinama viešoje elektroninėje erdvėje: https://aaa.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/poveikio-aplinkai-vertinimas-pav/2023-m/.

Kauno rajono savivaldybės administracijos atsakingi specialistai išnagrinėjo šią programą ir pateikė pastabas PAV rengėjams ir Aplinkos apsaugos agentūrai, kuri priima sprendimus dėl galimybių vykdyti ūkinę veiklą.

Ūkinę veiklą „Rizgonys“ planuoja vykdyti Naujienos kaime, 28 ha teritorijoje, iš kurios 10 ha yra žemės ūkio paskirties laukymės, 18 ha – miško paskirties. Kauno rajono savivaldybės taryba 2021 m. balandžio 20 d. yra nepritarusi verslininkų planams plėtoti ūkinę veiklą į Pakarklės miško teritoriją patenkančiose vietose, todėl vertino ir teikė pastabas tik dėl galimybių plėtoti tokią veiklą žemės ūkio paskirties žemėje LR teisės aktų nustatyta tvarka.

Kauno rajono savivaldybė ir toliau laikosi neigiamos pozicijos dėl galimybių kasti naudingąsias iškasenas miško teritorijoje.

Primename, kad, atsiliepdama į iniciatyvinės grupės „Išsaugokime Pakarklės mišką“ narių Kauno rajono savivaldybės merui perduotą gyventojų prašymą, 2022 m. birželio 30 d. Kauno rajono savivaldybės taryba vienbalsiai priėmė kreipimąsi į Aplinkos ministeriją, prašydama pakeisti Pakarklės miško paskirtį iš ūkinės į rekreacinę ir suteikti jam II B kategoriją, tačiau toks sprendimas nepriimtas.

Kauno rajono savivaldybės pozicija dėl naudingųjų iškasenų eksploatavimo gamtiniu, kultūros paveldo ir kitais požiūriais jautriose vietose nesikeičia: kiekvienu atveju sprendimai priimami atsižvelgiant į teisės aktus, viešąjį interesą, bendruomenės nuomonę, specialistų išvadas. Kauno rajono savivaldybė ir toliau laikosi neigiamos pozicijos dėl galimybių kasti naudingąsias iškasenas miško teritorijoje.

Primename, kad gindama viešąjį interesą Kauno rajono savivaldybės taryba 2021 m. sausio 19 d. nepritarė bendrovės „Benefaktor“ planuojamai ūkinei veiklai – smėlio ir žvyro karjerui Virbaliūnų kaime (Batniavos sen.). Planuojama veikla būtų vykdoma dideliame plote, šalia kurio yra išsidėstę valstybės saugomi kultūros paveldo objektai ir jų apsaugos zonos.

Šį sprendimą verslininkai apskundė, tačiau teismas nurodė, kad ginčijamas sprendimas priimtas atsižvelgiant į siekį išlaikyti ir apsaugoti Kauno rajono dalies teritorijos aplinką ir kraštovaizdį, nekilnojamąsias kultūros vertybes, gyventojų ir svečių teises į sveiką, saugią ir švarią aplinką, o numatyta ūkinė veikla prieštarauja paveldosaugos reikalavimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
O kam trinti komentarus ? Jei esi nepriklausomas , Gal gali Kauno diena atsakyti ?

Julius

Julius portretas
Kaip nepritaria? Reikia atydžiai perskaityti tekstą! Viešai sako, kad nepritaria, tačiau pagal Kauno dienos pateiktą informaciją straipsnyje, pateikė pastebėjimus. O ką tai reiška? Pritaria ar nepritaria? Nes mano nuomone pritaria. Nes yra pretekstas testi karjero planus toliau.

vilija

vilija portretas
O ar savivaldybė pritaria atviru kalėjimų plėtrai Kauno rajone? Kodėl Stumbro 3 jau apgyvendinti nusikaltėliai, nors prokuratūra uždraudė tai daryti ir pastato paskirtis nepakeista? Ką tuo klausimu nuveikė KRS???
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių