Kauno savivaldybė iš Rašytojų sąjungos pirks dalį istorinio pastato

Kauno miesto savivaldybė iš Rašytojų sąjungos rengiasi pirkti dalį istorinio Vatikano diplomatinės atstovybės (nunciatūros) pastato, kuriame yra įsikūrę Kauno menininkų namai.

Sprendimas dėl saugomo tarpukario pastato bus teikiamas miesto tarybai.

Kaip nurodoma sprendimo projekte, būtų įsigyjamos V. Putvinskio gatvėje Naujamiestyje esančio pastato 70,5 kv. metrų ploto negyvenamosios patalpos.

Savivaldybė jau valdo didžiąją dalį – 565,7 kv. metrų – patalpų šiame pastate.

Pasak savivaldybės, nuo 2021 metų atliekami pastato fasado renovacijos darbai, o šiuo metu rengiamasi vidaus patalpų remontui.

Lietuvos rašytojų sąjunga prie pastato renovacijos ir tvarkybos darbų, pasak savivaldybės, neprisideda.

Savivaldybės Kultūros skyriaus teigimu, Kauno menininkų namuose yra išaugęs renginių skaičius, biudžetinė įstaiga plečia veiklos sritis, todėl jai praverstų papildomos patalpos.

Jose būtų galima rengti Kauno kultūros lauko ir bendruomenių susitikimus, suburti savanorius ir jaunimą. Patalpos taip pat galėtų būti naudojamos kūrybinėms dirbtuvėms, menininkų rezidencijų projektams, nedideliems susitikimams ir poezijos skaitymui.

Pasak savivaldybės, minėtas pastatas yra kultūros vertybė, todėl jo tvarkymo darbus reikia atlikti kompleksiškai – nuo pastato fasado tvarkymo iki visų vidaus patalpų ir inžinerinių sistemų atnaujinimo.

Šiuo metu su Rašytojų sąjunga vyksta derybos dėl galutinės patalpų pardavimo kainos.

Kaip nurodo Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras, prestižinėje V. Putvinskio gatvėje 1930-aisiais pastatyta nunciatūra dėl sprendimo ją atitraukti nuo gatvės daug kuo primena klasikines, dar Renesanso laikais statytas Italijos vilas.

Ją suprojektavo garsus tarpukario architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis.

1932-aisiais namas buvo pritaikytas vaikų ligoninei, o ankstyvuoju sovietmečiu čia veikė vaikų tuberkuliozės ligoninė. Vėliau jame veikė vaikų darželis, nuo 1971 metų – Kultūros skyrius, o nuo 1973 metų – Kauno menininkų namai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SOS

SOS portretas
dar viena MaFijozaičių gaujos avantiūra !

paskaitykit

paskaitykit portretas
sios dienos laikrasti Karstas komentaras, ten parasyta visa tiesa kodel meras nenori statyti paminklo J.Marcinkeviciui, o stato paminkla mentams, kaip sakoma pasirupina is anksto sau paminklu

Audris

Audris portretas
O veliau ta pastata nupirks, su meru nesusijes, šarunas matijosaitis
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių