KTU steigiamas Technologinių ir fizinių mokslų ekscelencijos centras

  • Teksto dydis:

Kauno technologijos universitetas (KTU) su Lietuvos mokslo taryba (LMT) pasirašė 7,35 mln. eurų vertės sutartį dėl technologinių ir fizinių mokslų ekscelencijos centro kūrimo. Ekscelencijos centro programa bus įgyvendinama 2023 – 2027 metais. Šios programos lėšomis siekiama stiprinti Lietuvos universitetų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros kokybę, pritraukiant ir ugdant tyrėjus, didinant nacionalinės ir tarptautinės svarbos aukšto lygio mokslo rezultatus.

Sutartis pasirašyta įgyvendinant Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuotą programą „Universitetų ekscelencijos iniciatyvos“

KTU Technologinių ir fizinių mokslų ekscelencijos centre (TiFEC) bus vykdomi aukščiausio tarptautinio lygio moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra elektros ir elektronikos inžinerijos, energetikos ir termoinžinerijos bei chemijos mokslo kryptyse. Ekscelencijos centras veiklomis prisidės prie šalies darnios ekonomikos vystymosi ir tarptautinio konkurencingumo didinimo.

Pasak projekto vadovo KTU prof. Dariaus Andriukaičio, KTU TiFEC veiklas vykdys universiteto Elektros ir elektronikos fakultetas bei Cheminės technologijos fakultetas.

„Ekscelencijos centre jau telkiama MTEP infrastruktūra, numatytose mokslo kryptyse bus stiprinami žmogiškieji ištekliai bei vystomos technologijos ir metodai, leidžiantys kurti naujas tikslinės paskirties energetiškai efektyvias tvarias medžiagas bei kitus puslaidininkinius darinius ir struktūras, sukuriant daugiafunkcinius hibridinius lustus nuo signalų surinkimo, apdorojimo iki efektyvaus energijos valdymo, taikant elektronikos gamybos technologijas ir pasitelkiant jutiklių duomenų suliejimo metodus“, – pasakoja mokslininkas.

Sujungdami tarpkryptines žinias, išteklius ir pažangius metodus, mes klojame pamatus ateities kartoms.

Jo teigimu, šio centro tikslas – aktyviai prisidėti prie ateities technologijų kūrimo.

„Sujungdami tarpkryptines žinias, išteklius ir pažangius metodus, mes klojame pamatus ateities kartoms TiFEC tampant inovacijų, technologijų ir tvarumo pavyzdžiu. Žvelgiant į ateitį, jis iškils kaip kūrybiškumo, bendradarbiavimo ir novatoriškų tyrimų jungtis, pasižyminti naujovėmis, išradimais ir ryžtingu įsipareigojimu formuoti mokslinių tyrimų ateitį tarptautinėje konkurencingoje rinkoje“, – pasakoja mokslininkas.

Projektą „Technologinių ir fizinių mokslų ekscelencijos centras (TiFEC)“ Nr. S-A-UEI-23-1 finansuoja Lietuvos mokslo taryba ir Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija valstybės biudžeto lėšomis pagal programą „Universitetų ekscelencijos iniciatyva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paslikas

Paslikas portretas
ten į visus kreipiamės JŪSŲ EKSCELENCIJA ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių