Laisvės alėja – kaip prieš 40 metų

Kiti parduotuvių pavadinimai, afišos su seniai pamirštomis reklamomis, keistais užrašais nuklotas Laisvės al. grindinys šiandien privertė stabtelėti ne vieną kaunietį.

Kiti parduotuvių pavadinimai, afišos su seniai pamirštomis reklamomis, keistais užrašais nuklotas Laisvės al. grindinys šiandien privertė stabtelėti ne vieną kaunietį.

Dvi moterys, artėdamos prie dar visai neseniai čia buvusios „United Colours of Benetton“ parduotuvės, stabtelėjo. „Nesupratau, nebedirba?“ – įtartinai paklausė viena. „Užsidarė?“ – užuot atsakiusi kolegei, stebėjosi kita.

Tik po kelių sekundžių moterys atsitokėjo ir pamatė, kad už durų – tai pačiai parduotuvei įprastos prekės. Klaidino tik užrašas: „Gastronomas“.

„Įdomu ir stebina. Suprasčiau, jei tai būtų kur nors teatre, tačiau Laisvė al. atrodo keistai“, – nuostabos neslėpė „Kauno dienos“ žurnalistės pakalbintas Valdemaras Adamkevičius.

Vyras atviravo nenutuokiantis, kas čia vyksta. Pasirodo, šiandien čia prasidėjo parengiamieji darbai režisieriaus Donato Ulvydo kino juostos „Emilija" filmavimui. Laivės al. kuriama ano laikmečio atmosfera.

Filmas nukels į Kauną aštuntajame dešimtmetyje, kai po Romo Kalantos susideginimo žmonės spontaniškai plūstelėjo į gatves. 

V. Adamkevičius, anuomet dar mokinys, prisiminė, kad buvo uždrausta palikti mokyklos teritoriją, tačiau argi sulaikysi berniūkščius. „Mes kažkaip sudalyvavome tuose įvykiuose. Žinoma, kliuvo už tai. Milicija nesučiupo, tačiau nuo mokyklos vadovybės atsiėmėme“, – prieš daugiau nei 40 metų nutikusius įvykius prisiminė kaunietis.

Kauno filmų biurui atstovaujantis Aurelijus Silkinis talkina „Emilijos“ filmavimo grupei. „Visos parduotuvės labai geranoriškai sutiko kelioms dienoms pasikeisti pavadinimus. Jokių problemų nekyla nei susitarti dėl įvažiavimo į Laisvės al., nei dėl kitų darbų“, – pasakojo A. Silkinis.

Gerų žodžių kauniečiams negailėjo ir filmo kūrybinė komanda.

„Visą mėnesį prašėme atsiliepti tuos, kurie norėtų ir galėtų nusifilmuoti atkurtoje istorinėje masinėje eitynių scenoje. Sulaukėme per dviejų tūkstančių savanorių laiškų. Ir tik dar kartą įsitikinome, kad Kaunas nepaprastai patriotiškas ir vieningas miestas. Tą kauniečiai pademonstravo prieš keturias dešimtis metų, nepabijoję represijų ir išėję į gatves reikalauti laisvės. Tą matome ir dabar, kai paprašyti pagalbos jie neįtikėtinai greitai sureagavo ir atsiliepė. Išgirdome be galo vertingų ir įdomių istorijų iš tikrose eitynėse dalyvavusių kauniečių, sulaukėme skambučių iš šiuo metu užsienyje gyvenančių ir dėl filmavimo ketinančių parvykti į savo gimtą miestą žmonių. Drąsiai sakome – tokio reiškinio Lietuvos kine dar nebuvo! Todėl lenkiamės jūsų solidarumui ir sakom – ačiū“, – skelbiama filmo kūrėjų pranešime.

Masinių eitynių filmavimas autentiškoje vietoje, Laisvės al. netoli Dramos teatro, vyks sekmadienį, liepos 26 d., nuo 8 iki 20 val.

Pasirengimo dienomis įprastas Laisvės al. gyvenimas neturėtų sutrikti. Parduotuvės dirbs tradiciniu grafiku, eismas nebus stabdomas. Filmavimo dieną eismas Maironio g. bus pristabdytas.

Kūrybinė grupė atsiprašo gyventojų už laikinus nepatogumus. Filmavimo dieną į aikštelę bus įleidžiami tik iš anksto filmuotis masinėse scenose užsiregistravę kauniečiai.


Šiame straipsnyje: EmilijaRomas Kalantakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal atgims

Gal atgims portretas
kavinės ASTRA ir TULPĖ? Ir nuostabioji vaikų kavinė PASAKA? O dar šalia Miesto sodo buvusi budintiTEATRO vaistinė! Negaliu suprasti, kam prireikė jas visas sunaikinti?

Kauniske Toronte

Kauniske Toronte portretas
Kaip idomu bus prisimint jaunyste !!!!

samas

samas portretas
"na", ar tikrai gerai prisimeni, kad klasiokės buvo sudaužytos bananų?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių