Nauja būsto administratorių taktika: perspėja apie grėsmę žmonių gyvybei ir turtui

Daugiabučių namų administratoriai pradėjo taikyti naują strategiją: norėdami paskubinti darbus, perspėja apie grėsmę žmonių gyvybei ir turtui. Gyventojai įžvelgė galimą piktnaudžiavimą.

Papiktinęs skelbimas

Į „Kauno dieną“ kreipėsi kelių daugiabučių namų gyventojai, nurodę tą pačią situaciją – būsto administratorius iškabino gąsdinančius skelbimus ir nurodymus, kokie darbai bus atlikti.

Kelių Šiaurės prospekto ir P. Lukšio gatvės daugiabučių namų gyventojai ant laiptinės durų ir skelbimų lentoje rado panašaus pobūdžio „Civinity“ raštus.

„Informuoju, kad kylant grėsmei žmonių sveikatai, gyvybei ir turtui, jūsų name, esančiame adresu [...] planuojame atlikti šiuos darbus“, – tokiu sakiniu prasidėjo visi ant minėtų daugiabučių sienų iškabinti būsto administratoriaus pranešimai.

Šiaurės prospekto namuose žadėta tvarkyti šilumos punktą – flanšinę sklendę, šildymo pavarą, karšto vandens atbulinį vožtuvą. P. Lukšio gatvės namų gyventojai tokiu būdu informuoti apie stogo remontą. Kauniečiai įsitikinę, kad būsto administratorius tokiais skelbimais manipuliuoja, kad nereikėtų rengti susirinkimo.

„Mūsų name ta šilumos pavara jau gal metus neveikė, dėl to šilumą reikėjo reguliuoti rankiniu būdu. Kol viskas veikė tinkamai, šiluma buvo reguliuojama automatiškai, priklausomai nuo temperatūros lauke. Kai sugedo, atvažiuoja santechnikas ir primažina šildymą, kai lauke šilta pasidaro. Toks gedimas tikrai nekelia pavojaus žmonių gyvybei“, – kalbėjo vienas gyventojas.

Kito namo gyventojai taip pat svarstė, kad gąsdinimais būsto administratorius nori sutvarkyti tai, kas sugedę, bet nebūtinai turi tiesiogiai daryti įtaką žmonių gyvybėms. „Suprantu, jei kur leidžia dujas ar trūksta vamzdis, tada ta grėsmė reali, o čia kažkoks varžtas atsisuko ir gąsdina žmones. Matyt, taip patogiau, parašai skelbimą, kuriame – baisus pavojus gyvybei, ir tada darbuojiesi, kaip tau patinka. Niekas neklausė, ar mes sutinkame už darbus apie 1 tūkst. eurų mokėti. Tiesiog padaro, išskirsto per butus, ir viskas, nereikia su gyventojais terliotis“, – antrino kito namo gyventojas.

Nustebino terminai

Kauniečiai stebėjosi, kad skelbime ir defektiniame akte nurodyta, kad gedimas gali kelti pavojų, tačiau neskubama jo sutvarkyti.

„Jei jau ant sienų tokius gąsdinimus kabina, tai, įsivaizduoju, kad operatyviai turėtų būti tvarkomas gedimas. Dabar nurodoma, kad darbai bus atlikti per tris savaites, o ant kito namo skelbimo terminas dar ilgesnis – du mėnesiai. Jei jau taip pavojinga gyvybei tas atsisukęs varžtas, kodėl būsto administratorius delsia atlikti darbus? Nelieka logikos rėkti apie pavojų, bet nieko dėl to nedaryti ir laukti. Tokiu atveju per tą laiką tikrai galima ir su gyventojais pasitarti, kaip geriau jų pinigus namo remontui leisti“, – teigė vienas kaunietis.

Nelieka logikos rėkti apie pavojų, bet nieko dėl to nedaryti ir laukti.

Apie būsto administratoriaus skelbimus „Kauno diena“ paprašė pakomentuoti savivaldybės specialistų. Pasak jų, vienareikšmiškai visko negalima įvertinti, nes jei yra surašytas defektinis aktas, vadinasi, iš tiesų yra inžinerinių gedimų.

„Vienareikšmiškai atsakyti, ar administratorius neviršija savo įgaliojimų ir nepiktnaudžiauja padėtimi, ar atsakingai vykdo savo funkcijas, negaliu. Administravimo nuostatai būsto administratorių įpareigoja imtis būtinų priemonių, jeigu bendrojo naudojimo objektų būklė kelia grėsmę jų išlikimui, žmonėms ar aplinkai, kad būtų išvengta žalos ir pašalinta grėsmė“, – komentavo Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus Administravimo ir valdytojų veiklos poskyrio vedėja Grita Jasevičienė.

Ji aiškino, kad Statybos techninis reglamentas nurodo, kad pagal namo būklės vertinimo išvadas, užtikrindamas namo bendrųjų konstrukcijų ir patalpų būklę, bendrųjų inžinerinių sistemų funkcionavimą pagal šių sistemų priežiūrą ir naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus ir gamintojo instrukcijas, kitus dokumentus, kad būtų išvengta pavojus žmonių gyvybei, sveikatai ar aplinkai, arba galimų didelių materialinių nuostolių, valdytojas (bendrijos pirmininkas) nedelsdamas organizuoja namo bendrojo naudojimo objektų gedimų, defektų šalinimo, avarijų lokalizavimo ir likvidavimo darbus.

„Namo techninis prižiūrėtojas statinio apžiūros akte nurodo pastebėtus namo defektus, deformacijas, nurodo rekomendacijas ir darbus jiems pašalinti, taip pat nurodo ar išvardyti gedimai yra tokie, dėl kurių gali kilti reali grėsmė gyvybei ir turtui. Namo valdytojas (administratorius), vadovaudamasis statinio apžiūros aktu, turi organizuoti darbus. Už statinio apžiūros akte pateiktų duomenų teisingumą atsakingas statinio techninis prižiūrėtojas“, – dėstė G. Jasevičienė.

Visgi, ji nurodė, kad jei daugiabučių namų gyventojai mano, kad būsto administratorius galimai piktnaudžiauja, apie tokius atvejus visada gali pranešti savivaldybės specialistams. Jie įvertins konkrečią situaciją ir galės pateikti rekomendacijas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Kada reikia susirinkimo?

Būsto rūmų teisininkas Rolandas Klimavičius didelės problemos dėl minėtų skelbimų turinio nematė, tačiau priminė atvejus, kai dėl planuojamų remonto darbų turi būti šaukiamas daugiabučio namo gyventojų susirinkimas.

„Jei yra koks nedidelis defektas, tarkime, kiauras stogas ir reikia pakeisti keletą čerpių, tada namo valdytojas turi organizuoti darbus ir pašalinti būtent tą defektą. Tačiau jei nori keisit visą stogą, turi gauti gyventojų pritarimą. Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad smulkių defektų ar avarijų šalinimui pritarimo nereikia, o jei darbai didesni – reikia.

Visgi, būna atvejų, kai valdytojas gyventojų pritarimo negauna, tada turi užtikrinta, kad ta infrastruktūra būtų nesinaudojama. Pavyzdžiui, jei reikia keisti liftą, nes jis jau nesaugus, bet bendraturčiai nesutinka mokėti, tada administratorius turi liftą uždaryti ir neleisti juo naudotis“, – įvairias situacijas, kai reikia gyventojų pritarimo dėl remonto darbų, vardijo R. Klimavičius.

Žada kitaip komunikuoti

Dienraščiui apie minėtus skelbimus komentarą pateikė ir „Civinity namai“ Kaune vadovas Rokas Drąsutavičius. Jis akcentavo, kad sakinys apie pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ir turtui paimtas iš galiojančių teisės aktų. Visgi, sulaukus skundų, komunikacijos strategija bus peržiūrima.

„Skelbimuose naudojamas sakinys referuoja į daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatuose nustatytą administratoriaus pareigą užtikrinti tinkamą bendro naudojimo objektų techninę būklę, taip išvengiant grėsmės pačių objektų, žmonių ir aplinkos saugumui. Mūsų, kaip administratoriaus, pareiga – imtis būtinų priemonių, kad tokios grėsmės būtų išvengta: jeigu minėtų objektų techninė būklė neatitinka teisės aktuose nustatytų privalomųjų reikalavimų, tokius darbus privalome atlikti, o dėl tokių darbų gyventojų susirinkimas neorganizuojamas“, – dėstė R. Drąsutavičius.

„Kabindami skelbimus daugiabučiuose siekiame, kad gyventojai gautų visą informaciją apie tai, kokie darbai atliekami jų name. Pateikdami šią informaciją neturėjome tikslo bauginti klientų ar sukelti kitų nepatogumų, dėl to atsiprašome. Reaguodami į šiuos klientų komentarus priėmėme sprendimą ateityje šios frazės gyventojams skirtuose skelbimuose nebenaudoti“, – pažymėjo „Civinity namai“ Kauno skyriaus vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Sklinda kalbos, civinity elektrikai, pagadina relės arba uztrumpina laidus lifto grandinėje, kad gautų daugiau pinigu....uz jo remontą......

Aisku

Aisku portretas
Gruščiovkės laikini pastatai kurie turėjo buti nugriauti po 30 metų.

VAITKUS: išrinksit , turėsit stovėt prie seimo kartu....../

VAITKUS:  išrinksit , turėsit stovėt prie seimo kartu....../ portretas
Ne apie namus ,bet apie pavojų . Išklausiau gražią kalbą Vėgėlės .,,Užsikabinau,, už kelis pasakytus jo sakinius pasirašytus lape . Ištraukos iš šių sakinių : 1,,...išsaugoti taiką...,, 2. ,,... daug meluojama...,, 3.,,....vienykimės ir kartu visi dirbkim....,,4. ,,....klauskim, kalbėkim argumentuotai ..,, ---. Manau mano sveikata nenukentės klausiant ir kalbant argumentuotai? Kodėl tokią trumpą kalbą skaito iš lapo? Atmintis trumpa,, kūrybai ,, ar bijo neprisimint ką kalba? ...1. Ignai, prie BALTARUSIJOS pasienio lakstymai su GRYBAUSKAITE taikos siekiant ? 2 . ... ,, Konstituciją aiškinti pagal EUROINTEGRACIJOS ir ŠIAURĖS ATLANTO principus....'' Ignai šitaip pasakei situacijoje ,kai tauta siekė susigrąžinti konstitucijos 47 straipsnį-- ŽEMĘ ,MIŠKUS , VANDENĮ.... Ignai ,su Kauniečiais susitikęs išsigynei... na melavai... melaginga ir tavo kalba ,pagal antrą argumentą...3 . Ignai , susivienyt ir kartu tai reiškia eiti pasirašyti už tave ir dar pabalsuoti... .
VISI KOMENTARAI 81

Galerijos

Daugiau straipsnių