Nauji Kauno rajono seniūnai tęsia pirmtakų pradėtus darbus

Kauno rajonas turi net 25 seniūnijas. Pastaraisiais metais keliose jų pasikeitė seniūnai. „Kauno diena“ pasidomėjo, kaip jiems sekasi, kokie pokyčiai jau įvyko jiems vadovaujant ir kokią seniūniją naujieji vadovai mato ateityje.

Labiausiai įsitvirtinti spėjo Gita Kaminskienė, Lapių seniūne dirbanti nuo praėjusių metų lapkričio. Oksana Janušauskienė Alšėnų seniūnijai vadovauja septynis mėnesius, o Židrūnas Šadauskis (Karmėlavos seniūnija) – vos tris su puse mėnesio.

Nepuolė keisti

„Nors seniūnija seniūno neturėjo daugiau nei pusmetį, atėjęs radau gerai dirbantį kolektyvą ir atliktus darbus, kurie buvo suplanuoti. Aš nepritariu minčiai, kad naujam žmogui viskas matyti geriau. Manau, kad pirmiausia reikia gerai susipažinti su situacija ir tik tada priimti sprendimus. Per darbo dieną vidutiniškai sulaukiu vieno dviejų dėl įvairių problemų besipiktinančių gyventojų skambučių, o padėkos apie gerai atliktą darbą – vidutiniškai kartą ar du per savaitę. Svajoju, kad po kokių dvejų metų darbo šios proporcijos susilygintų“, – sakė Ž. Šadauskis.

Panašiai į klausimą, ką atėjus labiausiai norėjo keisti, atsakė ir O. Janušauskienė. „Staigūs ar kardinalūs pokyčiai ne visada duoda teigiamų rezultatų. Atėjus norėjosi stebėti, kaip vyksta veikla, ir stebint, analizuojant daryti išvadas, kas pasitvirtina, ką reikia tęsti ir ką galima koreguoti“, – sakė Alšėnų seniūnė.

„Labiausiai norėjosi tęsti jau pradėtus darbus, susipažinti su vietos gyventojais, su vietos bendruomenėmis, verslo atstovais, švietimo ir sveikatos įstaigų vadovais, aplinka, pajusti gyventojų kasdienybę: kuo jie gyvena, kokie jų rūpesčiai“, – kalbėjo G. Kaminskienė.

Keisis: jau pradėtas rengti Lapių miestelio Laisvės gynėjų aikštės projektas. / E. Mališausko nuotr.

Rikiuoja būsimus darbus

Lapių seniūnė džiaugėsi, kad suplanuoti darbai – šaligatvis Dvaro gatvėje (nuo Upelio iki Centrinės gatvės) – jau įrengtas. „Dvaro gatvė – ypač intensyvi, nes ji yra pagrindinė arterija į Šatijų sodų bendriją, bene didžiausią pagal registruotų gyventojų skaičių sodų bendriją Lietuvoje. Gyventojai džiaugiasi, kad nuo šiol pėsčiųjų judėjimas tapo dar patogesnis ir saugesnis“, – pasakojo Lapių seniūnė.

Pasirūpinta, kad gyventojai galėtų dažniau ir patogiau susisiekti su Kauno autobusų stotimi, parinkti autobusai pagal realiai važiuojančių gyventojų skaičių, padidintas Nr. 189 (Kauno autobusų stotis–Drąseikiai–Batėgala) ir Nr. 148 (Kauno autobusų stotis–Domeikava–sodų bendrija „Didžiosios Lapės“) maršrutų reisų skaičius.

Būtų labai džiugu sukurti tvarią infrastruktūrą ir viešas erdves, puoselėti gamtinę aplinką.

Dar pavasarį pavyko pakeisti Drąseikių kaimo kapinių tvorą. Šis projektas pareikalavo nemažai investicijų, nes senokai statyta betono tvora kėlė grėsmę aplinkiniams, ji buvo griūvanti. Seną tvorą teko nugriauti, išvežti, o vėliau į jos vietą atkeliavo nauja segmentinė tvora.

Pagerėjo ir ekonomiškesnis tapo apšvietimas Lapių seniūnijoje: seni šviestuvai pakeisti elektrą taupančiais LED šviestuvais.

„Džiugina, kad šiais metais Lapių miestelio bendruomenės centro iniciatyva buvo įgyvendintas projektas šalia Drąseikių karjero. Jo teritorijoje praplėsta laisvalaikio zona, įrengiant persirengimo kabinas, vaikų žaidimo erdves, suoliukus. Šiai poilsio zonai daugiau dėmesio skyrė ir seniūnija: pastatėme daugiau šiukšliadėžių, biotualetų, pagerinome privažiavimo kelius“, – vardijo G. Kaminskienė.

Laisvalaikiui: rugpjūčio 1 d. atidaryta nauja poilsio erdvė prie Drąseikių karjero. / E. Mališausko nuotr.

„Šiemet mero Valerijaus Makūno iniciatyva pradėtas rengti Lapių miestelio Laisvės gynėjų aikštės projektas. Ji bus jaukesnė, labiau pritaikyta gyventojams: projektuotojai aikštėje numatys daugiau želdynų, suoliukų, bus įrengtas elektrą taupantis apšvietimas, sutvarkyta susidėvėjusi paminklo apačia. Pradėtas rengti ir teritorijos, esančios šalia seniūnijos pastato, Merkio g. 1, projektas. Čia taip pat atsiras suoliukų, gėlynų, želdinių, viduryje projektuojamos erdvės numatytas fontanas. Džiaugiamės šiais metais Kauno rajono savivaldybės pradėtais Mokyklos gatvės atnaujinimo darbais: bus išasfaltuota važiuojamoji gatvės dalis, atstatyti šaligatviai, įrengti lietaus ir buitinių nuotekų tinklai, apšvietimas. Išgirdome dar vieną džiugią žinią: šiais metais bus pradėta ir Lapių pagrindinės mokyklos stadiono rekonstrukcija“, – džiaugėsi seniūnė.

Šiemet Lapių seniūnija pirmą kartą dalyvavo Kauno rajono savivaldybės organizuojamose dalyvaujamo biudžeto projektuose. Lapių seniūnija varžėsi su kitomis seniūnijomis dėl finansavimo skyrimo Laisvės gynėjų aikštės, seniūnijos teritorijos prieigų tvarkymo ir Vilties gatvėje Lapių miestelyje projektams finansuoti. „Labai tikėjomės laimėti, tačiau pritrūko balsavimo balų. Vis dėlto buvo džiugu matyti, kokia susitelkusi yra bendruomenė, kaip visi vieningai ir kaip kantriai dalyvavo ir balsavo. Tikimės sėkmės kitais metais“, – šypsojosi pašnekovė.

Alšėnų seniūnė, vardydama, kas nuveikta, jau pasidžiaugė įgyvendintu Dalyvaujamojo biudžeto projektu Mastaičiuose. „Dėl pravažumo buvo tvarkomos Pabartupio, Smėlyno gatvės, išspręsti keli su melioracija susiję klausimai, žaliųjų atliekų klausimas kapinių teritorijoje. Seniūnija įgyvendina ir daugelį kitų kasdienių darbų, susijusių su keliais, aplinkos priežiūra, gyventojų priėmimu, efektyviu bendravimu ir santykių kūrimu su vietinėmis įstaigomis, seniūnijos atstovavimu renginiuose“, – pasakojo O. Janušauskienė.

Oksana Janušauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Paklausta apie artimiausius ateities planus, seniūnė tvirtino, kad galutiniai sprendimai dėl planuojamų darbų kitais metais dar nepriimti, tai tiesiogiai priklauso nuo būsimo biudžeto. Ketinama, kaip ir kasmet, tvarkyti ir puoselėti aplinką seniūnijoje, pagal galimybes gerinti kelių pravažumą, atliepti gyventojų poreikius“, – vardijo pašnekovė.

Ž. Šadauskis tvirtino: „Dirbu trumpai ir pasigirti dideliais atliktais darbais negaliu. Seniūnijos viešųjų erdvių ir kelių priežiūra – labai didelės apimties nuolatinis darbas.“ Jis išvardijo tai, kas jau tvirtai suplanuota kitiems metams: bus tęsiama Parko gatvės Ramučiuose rekonstrukcija, pabaigta įrengti Ramučių parką, užbaigtas vaikų darželio remontas ir, tikėtina, įrengta dviračių tako atkarpa nuo įvažiavimo į LEZ iki Karmėlavos.

Kas džiugina labiausiai?

Naujausią pakaunės seniūną labiausiai džiugina vis gražėjanti Karmėlavos seniūnija, kurioje daugėja nuolat gyvenančių žmonių, o Alšėnų seniūnę – grįžtamasis ryšys iš aplinkos, lojalūs ir besišypsantys kolegos ir net mažų kasdienių darbų rezultatai.

G. Kaminskienė akcentavo: Lapių seniūnijoje veikia ypač stiprios dvi bendruomenės: Lapių bendruomenė „Lapės“ ir Lapių miestelio bendruomenės centras. „Joms rūpi, kaip padaryti Lapių gyventojų gyvenimą šiuolaikiškesnį, kokybiškesnį, o laisvalaikį – turiningesnį. Bendruomenių dėka nuveikta ir padaryta daug darbų – jų iniciatyva startavo jau tradicija tapęs Lapių tvarumo festivalis. Graži ir iniciatyva, ir pati idėja: skatinanti būti tvaresniems, atidesniems gamtai, o kartu – ir aplinkai, kurioje gyvename“, – bendruomenes gyrė seniūnė.

Židrūnas Šadauskis / Asmeninio archyvo nuotr.

Ją džiugina ir keletą pastarųjų metų jaučiama mažų, bet kokybiškų kvartalų plėtra, į kuriuos gyventi atsikelia jauni žmonės, jaunos šeimos, norinčios gyventi patrauklioje aplinkoje, neatsisakančios ir pačios prie šio siekio prisidėti. „Džiugina ir senieji gyventojai – jie labai malonūs, nuoširdūs, visuomet ras gerą žodį, laiko padėkoti už atliktus darbus. Smagu, kad Lapių seniūnijoje veikia tiek nuostabių ir inovatyvių įmonių, darbuojasi ūkininkai, kurie prireikus visada talkina seniūnijai“, – tvirtino pašnekovė.

Nors seniūnija seniūno neturėjo daugiau nei pusmetį, atėjęs radau gerai dirbantį kolektyvą ir atliktus darbus.

Piešia ateities vizijas

Jau dabar Lapių seniūniją seniūnė vadina kurortu, neturinčiu kurorto statuso: miestelis apsuptas pušų, šalia teka Neris, yra Drąseikių karjeras. „Teritorija be galo graži. Ji dvelkia ramybe, nors atstumas – ranka pasiekiamas nuo Kauno. Mano ateities vizijoje Lapės – gražus ir modernus miestelis, turintis patogų susisiekimą su Kaunu, išpuoselėtą infrastruktūrą, viešąsias erdves, jaunimui ir senjorams pritaikytas užimtumo zonas. Tai būtų jaukus ir žalias kampelis šalia Neries,  Drąseikių karjero tiek pailsėti, tiek ir gyventi. Tai miestelis, seniūnija, turinti savo istoriją, tradicijų, kultūrinių renginių, stiprias bendruomenes, darbščius ir iniciatyvius vietos gyventojus“, – tokią seniūniją ateityje mato G. Kaminskienė.

Gita Kaminskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Alšėnų seniūnės vizija – kurti stiprią, saugią seniūniją, kurioje gyventojas gali jaustis saugus, vertinamas. „Būtų labai džiugu sukurti tvarią infrastruktūrą ir viešąsias erdves, puoselėti gamtinę aplinką, į ateities perspektyvą, kalbant apie viziją, norėtųsi įtraukti naujų technologijų, kad jos taptų efektyvesnės, naudingesnės gyventojams“, – vardijo O. Janušauskienė.

Ž. Šadauskis nori, kad Karmėlavos seniūnijos gyventojams būtų teikiamos kokybiškos seniūnijos kompetencijai priskirtos viešosios paslaugos. „Karmėlavos seniūnijos teritorijoje yra įsikūrusi Kauno laisvoji ekonominė zona, į kurią investicijos perkopė 1,5 mlrd. eurų. Šioje teritorijoje kuriasi naujos įmonės, nuolatos vyksta intensyvūs statybos ir infrastruktūros plėtros darbai, kurie vietos gyventojams sukelia laikinų nepatogumų. Tikiuosi, kad ateityje vietos bendruomenė iš šios kaimynystės sulauks ir privalumų!“ – sakė seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virmantas

Virmantas portretas
Karmėlavos kapinėse įrengti stovai su vandens laistytuvais tad nereikia lankytojams tįsti iš namų.Dėkingi seniūnui ir komandai

nuomonė

nuomonė portretas
Pritariu gerb. seniūnei, Lapių seniūnija- lyg kurortas, Drąseikių karjero paplūdimys tikrai puiki vieta pailsėti. Labai reikėtų saugoti pušynus, o gal ir dar daugiau pušų pasodinti į šiaurės vakarus nuo Didžiųjų Lapių? Manau,barjeras nuo -emės ūkio laukų, oras bus dar grynesnis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių