Nyderlandai apdovanojo Kaune dirbusį ir žydus gelbėjusį savo konsulą J. Zwartendijką

Nyderlanduose šią savaitę aukso medaliu už humanizmą po mirties apdovanotas tarpukariu Kaune dirbęs šios šalies garbės konsulas Janas Zwartendijkas (Janas Zvartendeikas), gelbėjęs žydus Antrojo pasaulinio karo metais.

1940 metais Nyderlandų garbės konsulu ir kompanijos „Philips“ atstovu Kaune dirbęs J. Zwartendijkas išdavė 2400 vizų į Kiurasao salą Lietuvos ir Lenkijos žydams. Šios vizos sudarė galimybę Japonijos konsului Kaune Čiunei Sugiharai išduoti tranzitines Japonijos vizas, išgelbėjusias gyvybes keliems tūkstančiams žydų.

„J. Zwartendijko istorija nebuvo girdima pernelyg ilgai. Jo darbai buvo nepastebėti pernelyg ilgai. Šiandien siekiama tai ištaisyti ir tinkamai pagerbti J. Zwartendijką, – ceremonijoje kalbėjo Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Rutė). – Džiaugiuosi, kad galiu jo vaikų, Edith (Edit) ir Robo akivaizdoje pranešti, jog Jo Didenybė karalius su malonumu apdovanoja J. Zwartendijką auksiniu Medaliu už žmogiškumą.“

Nyderlandų premjeras atkreipė dėmesį, kad J. Zwartendijko nuopelnai jų verto pripažinimo sulaukė kitur pasaulyje, paminėdamas ir Kaune 2018-aisiais įrengtą šviesos instaliaciją.

„Vizų gyvenimui“ istorijoje geriau žinomas yra Č. Sugiharos nei J. Zwartendijko vaidmuo.

Viena iš priežasčių, kodėl apie jo nuopelnus mažai žinoma, yra tai, kad J. Zwartendijkas buvo kuklus ir nelaikė savo veiksmų žygdarbiu – jis manė, kad tokių veiksmų būtų ėmęsis bet kuris doras žmogus.

1984 metais Č. Sugiharai suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas. J. Zwartendijkui šis titulas suteiktas 1997-aisiais.

J. Zwartendijkas po mirties apdovanotas Lietuvos žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Muzikai lietuviai ziurekite i ka jus panasus. Kai atvaziuoja i lietuva zydas tai pasauline zvaigzde tai mokslininkas dailininkas ,aktorius.Atvaziuoja lietuvis apsimizes is anglijos su sliopkemis murzinas ir iesko Palangoje mergos uz 3baksus..Durneliai jus lietuviai buvot esat ir busite.

O svao

O svao portretas
Zydsaudzius visus apdovanojo?TSRS teritorijoje,SS bataljonose irgi ,,vargo,,Nyderastai.

ka cia spangstat-taigi ne uz dyka

ka cia spangstat-taigi ne uz dyka portretas
zydai tuo laiku laiku jau buvo issipardave ir ruosesi tept slides.o viena ausim girdejau kad jie abu litu net neeme tik auksa
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių