Teismo verdiktas: Perkūno alėjos vila turės būti atstatyta

Nugriautos Perkūno alėjoje 11 esančios vilos istorijoje teismas deda dar vieną tašką. Teismas atmetė pastato savininko Artūro Dankovskio skundą ir įpareigojo jį nugriautą vilos dalį atstatyti.

Teismų maratonas

Dar vasario mėnesį teismas buvo nusprendęs, kad nugriauta art deco vila turi būti atstatyta. Tačiau šis sprendimas buvo apskųstas.

Dabar skelbiama, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė atmesti apeliacinį A. Dankovskio skundą. Tai reiškia, kad tarpukario medinukas turės būti atstatytas savininko lėšomis.

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, išnagrinėjęs apeliacinį skundą, sutiko su pirmosios instancijos teismo konstatavimu, kad Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius reikalavimas, kuriuo buvo nurodyta nevykdyti namo Perkūno al. 11, Kaune, griovimo darbų, uždengti griovimo metu apgadintą pastato Perkūno al. 11, Kaune, dalį, atviras langų ir durų angas ir taip apsaugoti pastatą nuo neigiamo atmosferos poveikio, buvo priimtas teisėtai ir savo kompetencijos ribose“, – nurodo Kultūros paveldo departamentas (KPD).

„KPD Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros inspekcijai prie Aplinkos ministerijos (toliau – VTPSI) pateikė išvadą kurioje nurodė, kad namas Perkūno al. 11, Kaune turi būti atstatytas.

VTPSI savavališkos statybos aktas ir privalomas nurodymas atstatyti namą Perkūno al. 11, Kaune buvo apskųstas teismui. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose minėtos bylos teismo posėdis numatytas spalio 5 dieną“, – dar apie vieną skundo nagrinėjimą informavo KPD Kauno skyriaus vyr. Specialistas Andrius Liakas.

Jis pažymėjo, kad be minėtos bylos, Perkūno alėjos vilos istoriją nagrinėjama dar keliose bylose. Štai Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose nagrinėjamos apjungtos bylos  kuriose sprendžiama VTPSI reikalavimo atlikti statinio ekspertizę ir administracinės atsakomybės už galimai neteisėtai vykdytus statinio griovimo darbus.

Be to, „Kauno diena“ primena, kad dėl šios istorijos teisiamas ir architektas Audrys Karalius, kuris siekdamas sustabdyti griovimo darbus, ant tvoros nustūmė darbų vykdytoją.

Privalo apsaugoti vilą

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija pažymėjo, jog pastatas nėra registruotas Kultūros vertybių registre, tačiau jam vis tiek taikoma apsauga, nes Perkūno al. 11 vila patenka į kultūros paveldo vietovės – Kauno Žaliakalnio 1-osios – teritoriją. Be to, dar 2013 metais Kauno miesto savivaldybės specialiajame plane namas buvo pažymėtas kaip vertingas. Tad tokiam pastatui vis tiek taikoma apsauga ir laisva ranka jo griauti negalima.

Būtent dėl to ir buvo atmestas pastato savininko A. Dankovskio skundas, kurį jis motyvavo esą pastatas nėra reikšmingas ir neturi jokių registruotų vertingųjų savybių.

Artūras Dankovskis. Vilmanto Raupelio nuotr. / Redakcijos montažas

„Kultūros paveldo departamento nuomone, šis sprendimas leis užtikrinti likusių autentiškų elementų išsaugojimą ir taps svariu įrankiu užbaigiant teisinius veiksmus, kuriais pareikalauta pastato Perkūno al. 11, Kaune, atstatymo laikantis paveldosauginių principų“, – teigiama KPD puslapyje.

„Pakartotinai teiksime reikalavimą namo Perkūno al. 11 savininkui uždengti griovimo darbų metu apgadintą namo dalį ir taip ją apsaugoti nuo neigiamo atmosferos poveikio. Atsižvelgiant į dėl metų laikų kaitos blogėjančias klimatines sąlygas namo fragmentus uždengti bus reikalaujama kuo skubiau, per ne ilgesnį nei keturių savaičių terminą“, – apie tai, kad tarpukario vila turi būti apsaugota nuo aplinkos poveikio, nurodė A.Liakas.

Įžūlus griovimo darbai

„Kauno diena“ primena, kad Perkūno al. 11 griovimo darbai vyko pernai metų spalio mėnesį. Sunkioji technika art deco pastatą niokojo net tris kartus.

Pradėjus griauti pastatą sukilo vietos gyventojai, iškvietė paveldo ir savivaldybės atstovus ir darbai buvo laikinai sustabdyti. Tačiau kitą dieną jie vėl buvo atnaujinti ir jų metu nugriauta dalis stogo. Antrą kartą pareigūnams teko stabdyti darbus.

Tada vilą griovusi bendrovė „Dauriusta“ padarė vienos dienos pertrauką ir techniką užkūrė šeštadienį, kuomet oficialios institucijos nedirbo. Tada griuvo didžiausia dalis pastato. Sustabdyti darbus pavyko ne paveldo, o aplinkosaugos specialistams, nes ardant kaušu šiferiu dengtą stogą po Žaliakalnį pasklido pavojingos asbesto dulkės.

Nuo to laiko pastatas Perkūno alėjoje taip ir stovi pusiau nugriautas. Visus metus savininkas nieko nedarė, net nebandė apsaugoti likusios sveikos pastato dalies, tad visą šį laiką namas buvo talžomas vėjų, į vidų bėgo krituliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

        Faktas portretas
Maskvoje gimęs pilietis drįsta griauti Lietuvos paveldo pastatus.

Kaip jiems negėda?

Kaip jiems negėda? portretas
"VILA"... Anądien šančiuose vienos "vilos" visa siena nugriuvo, liko trys sienos... vilas jie, mat, mato.......

Vidmantas

Vidmantas portretas
Matau čia tik valdininkų klaidas, už jas jie ir turėtų sumokėti, ar net atstatyti tą laužu buvusią vilą. Nesuprantu tokių valstybės sprendimų, kuriais taisomos savo klaidos žmonių sąskaita. Čia kaip ir principinis reikalas- ar valdžia siautės ir toliau.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių