Vaikai gali legaliai įsigyti alkoholio?

Perkant alkoholio butelį galioja amžiaus cenzas, bet palikta landų, kaip nepilnamečiai gali įsigyti velnio lašų. Tereikia pirkti saldainių su alkoholiu. Jie parduodami ir mažiausiems.

Nustebino pirkinys

„Kauno dienos“ skaitytojas atkreipė dėmesį, kad nepilnamečiai laisvai gali ragauti alkoholio, pirkdami jį kaip saldainius. Tokiai prekei, nors sudėtyje ir turinčiai alkoholio, netaikomi apribojimai dėl amžiaus. Pasak skaitytojo, saldainiuose yra pakankamas kiekis alkoholio, galintis paveikti vaikus.

„Kažkas iš valdžios buvo pasakę, kad reikia padaryti laisviau prieinamus narkotikus. Tai čia pirmas etapas, kai vaikai laisvai gali nusipirkti saldainių su alkoholiu, kuriame yra degtinės ar likerio. Tai kas bus po to? Saldainiai su kanapėmis? Įdomiausia tai, kad tokiems saldainiams nėra nei amžiaus, nei laiko ribojimų, tad gali kad ir keturių metų vaikas nusipirkti ir vartoti, kad galvelė apsisuktų. Be to, saldainiai – net ne alkoholio skyriuje, o tose lentynose, kur ir mažiausiems laisvai prieinami“, – stebėjosi kaunietis Vaidotas.

Įdomiausia tai, kad tokiems saldainiams nėra nei amžiaus, nei laiko ribojimų, tad gali kad ir keturių metų vaikas nusipirkti ir vartoti, kad galvelė apsisuktų.

Jis  į saldainius su alkoholiu dėmesį atkreipė, kai jo sūnėnas parsinešė kelias tokias dėžutes iš parduotuvės. Tada Vaidotas pats nusprendė patikrinti, ar tikrai tokia prekė laisvai parduodama. Ir įsitikino, kad prekybos vietose visi pardavėjai traktavo juos kaip įprastus saldainius, o ne vaikams draudžiamą prekę.

„Septynerių metų vaikas už saldainius sumokėjo savitarnos kasoje, niekas jo nieko neprašė. Kitam prekybos tinkle aš  pasikviečiau parduotuvės vadovą, jis taip pat sako, kad čia juk tik saldainiai ir jokių draudimų nėra. Mano supratimu, alkoholis yra alkoholis, nesvarbu, ar jis parduodamas buteliuose, ar saldainiuose – visiems tokiems gaminiams turėtų būti taikomas amžiaus cenzas“, – įsitikinęs „Kauno dienos“ skaitytojas.

Neriboja: saldainių su alkoholiu gali nusipirkti ir nepilnamečiai. „Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Turėtų būti nepasiekiama

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovai dienraščiui pripažino, kad saldainiai su alkoholiu nepatenka į Alkoholio kontrolės įstatymo reglamentavimo sritį, todėl jiems netaikomi įstatyme numatyti reikalavimai. Vis dėlto departamentas pritartų, kad tokia prekė vaikams būtų nepasiekiama.

„Reikia platesnės diskusijos tarp skirtingų sričių specialistų šiais klausimais. Departamento nuomone, tokių saldainių vaikiškų prekių lentynose neturi būti. Mokslininkų teigimu, problema, su kuria susiduria vaikai, yra cukraus ir riebalų vartojimas. Yra pavienių tyrimų, kad gausus cukraus ir riebalų vartojimas susijęs su alkoholio vartojimu paauglystėje. Tokia rizika galimai egzistuoja, tačiau departamentas neturi duomenų, kad ši problema yra didelė“, – dienraščiui teigė NTAKD Viešųjų ryšių atstovė Renata Butkevič.

Ministerijos pozicija

„Pagal esamą teisinį reglamentavimą saldainiai, kurių sudėtyje yra etilo alkoholio, yra priskiriami maisto produktams. Jų pardavimui ir ženklinimui galioja maisto produktams taikomi reikalavimai. Pagal ministerijos turimą informaciją, saldainių su alkoholiu vartojimo tarp vaikų ir poveikio jų elgsenai, alkoholio vartojimo įpročio išsivystymui ar sveikatai tyrimų Lietuvoje ar užsienyje neatlikta. Pagal Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus pateiktą informaciją, atvejų, kad į juos kreiptasi, kai vaikai buvo apsinuodiję (ar bent įtariama, kad būtų apsinuodiję) etilo alkoholio turinčiais saldainiais, nebuvo“, – „Kauno dienai“ teigė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai.

Nėra logikos, kai draudžiama kažkas, kas panašu į alkoholį, bet vaikams nedraudžiamos tos prekės, kurių sudėtyje realiai yra alkoholio.

Pasak jų, įprastai alkoholio koncentracija saldainiuose yra per maža, įprastinis tokių saldainių suvartojamas kiekis taip pat yra per mažas, kad būtų galima konstatuoti alkoholio poveikį vaikų organizmui.

„Tokia praktika, kai etilo alkoholio turinčių saldainių prekybai būtų taikomas specialus valstybinis reglamentavimas, SAM žiniomis, jokiose užsienio šalyse netaikoma. Ministerijos duomenimis, teisės aktų projektų, kuriais būtų siekiama uždrausti saldainių su alkoholiu pardavimą ar jį riboti, nesvarstoma. Minėtai situacijai spręsti turėtų būti pasitelkiamas vaikų ir tėvų švietimas bei sąmoningumo ugdymas, formuojant tinkamą ir atsargų vaiko požiūrį ir kritinį mąstymą dėl parduotuvėje parduodamų produktų“, – teigė ministerijos atstovai.

Vaikiško šampano neliko

Vis dėlto kai kurie tėvai kelia klausimą, kodėl reikėjo atsisakyti vaikiško šampano, kuriame alkoholio net nėra, bet niekas nekreipia dėmesio į saldainius, kurių sudėtyje būtent ir yra alkoholio.

„Vaikišką šampaną uždraudė dėl to, kad esą panašus butelis į tikro šampano. Nors ten eilinis burbulinadas. Tačiau saldainiai, turintys savyje alkoholio, nesukelia valdininkų reakcijos ir tokia prekė toliau laisvai prieinama. O juk per tokius saldainius labai lengva pratinti mažamečius prie alkoholio skonio, per juos parodoma, kad čia nieko tokio, galima valgyti, ragauti ir nieko nebus. Vėliau vaikai norės paragauti ir to paties likerio ar romo, su kuriuo pagaminti saldainiai. Nėra logikos, kai draudžiama kažkas, kas panašu į alkoholį, bet vaikams nedraudžiamos tos prekės, kurių sudėtyje realiai yra alkoholio“, – piktinosi vienas tėvas.

„Kauno diena“ primena, kad draudimas prekiauti vadinamuoju vaikišku šampanu įsigaliojo 2019 m. rudenį. Draudimo iniciatoriai tuomet aiškino, kad alkoholinius gėrimus imituojantys produktai ugdo nepilnamečių įproti vartoti alkoholį.

„Manau, kad nereikia vaikams nuo pirmų gyvenimo metų švenčių susieti to su gėrimu“, – priimant įstatymą 2019 m. vasarą BNS kalbėjo sveikatos apsaugos ministras „valstiečių“ atstovas Aurelijus Veryga.

Šis sprendimas tuomet sukėlė daug diskusijų, kritikai teigė, kad pirmiausia reikia pradėti nuo švietimo, o ne draudimų. Vis dėlto tuomet Seimo narių balsų pakako priimti tokiam sprendimui ir jau keleri metai parduotuvių lentynose tokio gėrimo Lietuvoje nebegalima rasti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Nieko nėra baisiau už buvusį alkoholiką.Visur ,,teisybės" ieško.Pats nebegali net saikingai ,tai vis paramos ir pagalbos ieško- girkite mane,aš nebegeriu ir visur matau pavojus.Tpfu.

pypliukx

pypliukx portretas
pirma koma 7klasei, pirmas kartas 10klasei. Dabar man rodos pirmas kartas darželį, pirma koma su cigarete 5-6, o narkotikų ir adatų neabejoju, kad susiras iki 10ties. Vaikštant sostinei girdisi pusmetrinių pacukų žargonas, jūs galvojat jiems sunku iki taboro nueit ar čigona kokį prie stoties susirast? Alkoholio kokio senuko ar bobutės paprašyt mainais nesukeliant smurto? Jie gi nebaudžiami. Problema gilesnė nei galvojot, tad leiskit pilt į gerklęs ir nebematyti- negirdėti problemų. Tiesa alkoholikimas gal ir sunkiau, bet tikrai neatrodo, kad jų mažiau, juo labiau kaip kursuoja naktiniai "taškai" kurie pristatys ką tik nori.

Šiaip

Šiaip portretas
tai prie ko čia vaikai, alkoholio draudimas nesueina su realybe!!! Kas per valstybė, kad norint apsipirkt, daug labiau apsimoka važiuoti į lenkija ar baltarusija?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių