Vaikams – svetingos bibliotekų erdvės

  • Teksto dydis:

Dažnai girdime kalbant, kad į vaikus reikia investuoti daug. Kainuoja ir vaikų stovyklos vasarą, ir papildomi būreliai prasidėjus mokslo metams. Vis dėlto yra alternatyvų. Pavyzdžiui, Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos (KRSVB) vykdomos neformaliojo švietimo veiklos nieko nekainuoja, o bibliotekos padaliniai veikia visoje pakaunėje ir yra prieinami netgi nedidelių gyvenviečių bendruomenėms.

Svarbiausi akcentai vasarą

Visą vasarą KRSVB darbuotojai rūpinosi vaikų vasaros užimtumu naudodami inovatyvias edukacines metodikas ir šiuolaikines technologijas. Viešojoje bibliotekoje (Garliavoje) ir visuose bibliotekos filialuose (jų yra 30) buvo vykdomos turiningą vaikų laisvalaikį kuriančios veiklos. Direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė džiaugiasi darbuotojų išradingumu, iniciatyvumu siūlant kokybišką edukacinį turinį ir toliau nuo centro gyvenantiems vaikams.

Jaunųjų vasarotojų lankytose nemokamose savaitės trukmės užimtumo programose buvo akcentuojama skaitymo svarba, vyko edukacinės, kūrybinės dirbtuvės, interaktyvūs užsiėmimai. Netrūko ir judriųjų, ir stalo žaidimų, šiuolaikinių technologijų. KRSVB vaikų vasaros užimtumo programoje dalyvavo penkios vaikų pamainos, dar viena grupė savaitę lankė stovyklą, finansuojamą Kauno rajono savivaldybės lėšomis pagal specialią stovyklų programą. Kiekviename bibliotekos padalinyje per vasarą suorganizuota po tris užimtumo programos pamainas. Bendras dalyvavusių Kauno rajono vaikų skaičius perkopė 1 tūkst.

Įgauna didesnį pagreitį

Vasarai pasibaigus, bibliotekos organizuojamos neformaliojo ugdymo veiklos vaikams įgauna dar didesnį pagreitį. Prisijungti kviečia nuo rugsėjo startuojantys net aštuoni būreliai.

0+ klubas kviečia mamas (ir tėčius!) pratinti mažylius prie bibliotekos aplinkos, ugdyti socialinius ir komunikacinius įgūdžius, žadinti vaikų smalsumą, meilę knygoms, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse (amžiaus grupės: 0–2 ir daugiau nei 2 metų).

„7–8 klasių moksleiviai kviečiami pasivaikščioti „Anglakalbės literatūros takais“: skaitysime ir aptarsime anglų ir amerikiečių rašytojų kūrinius originalo kalba, lavinsime gebėjimą laisvai reikšti mintis angliškai“, – pasakojo I. V. Stančiauskienė.

Kiekviename bibliotekos padalinyje per vasarą suorganizuota po tris užimtumo programos pamainas.

3–4 klasių moksleiviai turės galimybę pažinti lietuvių liaudies pasakų pasaulį ir gauti vaidybos meno pagrindus dramos būrelyje „Improvizuojame pasaką“, taip pat bus lavinami sceninės kalbos gebėjimai.

Į būrelį „Menas + technologijos“ biblioteka kviečia registruotis smalsius 5–6 klasių moksleivius, svajojančius tapti kūrėjais, norinčius sužinoti, kaip menininkai įvairiais istoriniais laikotarpiais pasitelkė naujausias technologijas savo kūryboje, išmokti naudotis vaizdo ir garso kūrimo, redagavimo programomis.

Teorija ir praktika

6–12 klasių moksleiviams Meninės fotografijos ir vaizdo kūrimo studijoje du kartus per savaitę užsiėmimus rengs profesionali fotomenininkė Kristina Meilutė.

Būrelyje „Suprasti medijas: vartoju, kuriu, esu“ 5–8 klasių moksleiviai kviečiami kalbėtis apie socialines medijas, analizuoti jų poveikio priemones ir kurti. Vaikai skatinami kritiškai mąstyti, saugiai komunikuoti ir atsirinkti vertingą turinį informacinėje erdvėje.

VDU dėstytojas Šarūnas Ašmantas 2–12 klasių moksleiviams siūlo du kartus per savaitę mokytis programuoti „Technologinėse dirbtuvėse“: jaunesnieji mokosi programavimo kalbos „Scratch“, kiti – „Python“. Be to, dirbtuvėse mokomasi dirbti su įrankiais, taip pat mechanikos, elektrotechnikos ir elektronikos pradmenų, galima realizuoti originalias savo idėjas. Gabiausi moksleiviai pagal galimybes siunčiami į aukštąsias mokyklas bendradarbiauti projektuose.

6 klasių moksleivių literatūrinį išprusimą gerins bibliotekos būrelis „Skaitome kartu“, o vyresni nei 14 metų vaikai kviečiame savanoriauti bibliotekoje.

Visi bibliotekos būreliai yra nemokami. Informaciją apie registraciją rasite bibliotekos svetainėje www.krsvbiblioteka.lt. Vietų skaičius ribotas, tad neverta delsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių