Visvaldas Matijošaitis: Kaunas gali tapti turtingesnis

„Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis ilgalaikius taupymo rezervus regi miesto energetikos ūkyje, kuris, anot jo, iki šiol dirba labai neefektyviai, nuolat tuštindamas gyventojų pinigines ir miesto biudžetą.

Ne šildymas, o švaistymas

--Už jus ir „Vieningą Kauną“ balsavę rinkėjai mąstė maždaug taip: V.Matijošaitis – veiklus ir protingas žmogus, žinomas verslininkas, darbais įrodęs, kad moka ne tik kalbėti, bet  ir pasiekti rezultatų. Taip mąstę žmonės turbūt nekantriai laukia jūsų ir „Vieningo Kauno“ narių veiklos miesto taryboje rezultatų. Ar jau galima kalbėti apie kokius nors rezultatus?

-- Esu įsitikinęs, kad labiausiai visiems pastebimų ir labai laukiamų rezultatų galima pasiekti ryžtingai įgyvendinant pertvarkymus miesto energetiniame ūkyje. Būtent tokių pertvarkymų siekiame ne žodžiais, bet konkrečiais darbais. Besiklostanti situacija verčia veikti greitai ir ryžtingai.  Kaip žinoma, nuo liepos mėnesio ženkliai didėja iš Rusijos tiekiamų dujų kaina. Nėra abejonių, kad 2011 – 2012 metų šildymo sezonas bus pats brangiausiais. Neramu dėl to, kad artėjančiam šildymo sezonui nepasirengta. Atsakomybė krenta ant buvusios miesto valdžios, kuri nenumatė jokių lėšų pastatams renovuoti.  Mieste daug tinkamai neapšiltintų mokymo, auklėjimo ir gydymo įstaigų, kurioms šildyti teks išleisti milžiniškas lėšas. Blogiausia, kad tos lėšos bus tiesiog švaistomos, nes daugelyje nerenovuotų pastatų jos kartu su šiluma tiesiog švilps pro langus.

Žinodama, kad laukia ypač brangus šildymo sezonas, buvusi miesto valdžia biudžete nenumatė lėšų, kurios padėtų bent šiek tiek sušvelninti situaciją . Atrodo komiškai: butų savininkus raginame renovuoti daugiabučius, o savivaldybės pastatuose šiluma tiesiog švaistoma. Todėl mano ir „Vieningo Kauno“ įsitikinimu, reikia kuo skubiau rasti lėšų mokykloms, darželiams, ligoninėms, poliklinikoms renovuoti. Tuos darbus reikėtų pradėti jau iki ateinančio šildymo sezono. Pinigus renovacijai reikia skolintis. Kito kelio nėra, tačiau tai ilgainiui atsipirks.

Ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje paraginome sudaryti darbo grupę, kuri išanalizuos situaciją ir pateiks pasiūlymus, kaip turėtų prasidėti ir vykti savivaldybei priklausančių pastatų renovacijos procesas. Negerai tai, kad kai kurios mokymo, auklėjimo ir gydymo įstaigos iki šio renovuotos tik iš dalies: pavyzdžiui, pakeisti tik langai. O juk reikia apšiltinti visas konstrukcijas, įrengti modernią ventiliaciją, katilines ir panašiai. Kol tai nebus padaryta, išlaidos šildymui negailestingai tuštins miesto biudžetą, todėl stigs lėšų įvairioms socialinėms programoms įgyvendinti, paramai sunkiai besiverčiantiems.

Kaip apsaugoti pinigines?

--O kaip nuo brangstančio šildymo apsaugoti gyventojų pinigines?

--Yra tik vienas kelias – gerinti, optimizuoti savivaldybės įmonės „Kauno energija“ darbą. „Vieningo Kauno“ nariai siūlo, kad „Kauno energija“, nuo kurios labai priklauso šildymo kainos mieste, investicijas įsisavintų ir įvairius pirkimus atliktų tiesiogiai. Šiuo metu lėšos įsisavinamos per kelias įmones, kurios atlieka tarpininko funkciją, ir tai labai brangina veiklą. Būtina kuo sparčiau pasistatyti biodujas naudojančią jėgainę. Tokias jėgaines mielai stato įvairios užsienio bendrovės, tačiau tai brangesnis būdas. „Kauno energija“ tokią jėgainę turėtų pastatyti savo jėgomis. Tokios investicijos tikrai atpigins šildymą. Kito kelio nėra.

Todėl siūlome „Kauno energijoje“ sudaryti darbo grupę, kuri operatyviai pradėtų rengtis investicijų planams. Jei toks investicinis projektas būtų buvęs pradėtas įgyvendinti bent prieš ketverius metus, šiandien Kaunas galbūt jau turėtų alternatyvą brangstančioms dujoms. Jėgainės projekto įgyvendinimas suteiktų tvarios ilgalaikės naudos: miestas turėtų kur kas geresnes pozicijas derybose su įvairiais tiekėjais. Iki šiol jie vienareikšmiškai diktuoja sąlygas. Imsimės visų įmanomų iniciatyvų, kad biodujų jėgainės projekto kūrimas ir įgyvendinimas pagaliau prasidėtų. Trypčioti vietoje būti tikras nusikaltimas. Jei ir toliau snausime, kiekvienas šildymo sezonas bus vis sunkesnis ir sunkesnis.

--Kokiose srityse dar matote taupymo rezervų?

--Naujoji taryba, kaip žinoma, dirba jau kelis mėnesius, tad žmonės tikrai turi teisę klausti – ką padarėte? Atlikome kelių viešųjų pirkimų analizę ir pamatėme, kad į miesto kišenę nepatenka solidžios sumos pinigų, kurios, kaip sakoma, pačios prašosi paimamos. Panagrinėję atsitiktinai parinktų kelių viešųjų pirkimų medžiagą,  pamatėme akivaizdžių spragų. Manome, kad viename viešajame pirkime dėl stambios pinigų sumos pasiskolinimo formaliai viskas buvo atlikta teisingai, tačiau rezultatas prastas – miestas praras apie 4,5 mln. litų.

Taip atsitiks dėl to, kad viešojo pirkimo procedūroje buvo atmestas palankesnis paskolos pasiūlymas. Tai buvo padaryta dėl to, kad konkurse dalyvavęs juridinis subjektas vienoje deklaracijoje padarė techninę klaidą – neteisingai užpildė nereikšmingą popieriuką. Klaidos formalumas buvo akivaizdus, tačiau ši biurokratinė aplinkybė sutrukdė sudaryti miestui naudingesnį sandorį. Manyčiau, kad smulkmenas sureikšminę valdininkai pasielgė trumparegiškai, nesiekdami naudos miestui. Man keista, kad tokių dalykų nepastebi savivaldybės kontrolierius. Kyla pagrįstos abejonės: ką veikia ta tarnyba, jei nemato tokių dalykų?

Buvo geresnė nuomonės

--Buvo susidaręs įspūdis, kad praėjusiuose rinkimuose į savivaldą ryškiai sušvytėjęs „Vieningas Kaunas“ pastaruoju metu tarsi užsidengė šešėliu, galbūt sumažino savo užmojus. Tačiau išgirdus apie Jūsų planus, atrodo, jog toks įspūdis buvo klaidingas...

--Anksčiau mačiau ne vieną miesto valdymo blogybę, tačiau kol nedirbau savivaldybėje jų tiek daug neatrodė. Prieš išrenkamas į miesto tarybą tikėjausi, kad darbas savivaldybėje organizuojamas efektyviau ir skaidriau, tačiau patekęs į ją to smarkiai pasigedau.Susidaro įspūdis, kad , kad tam tikra dalis valdininkų iki šiol dirbo ne miesto labui, o tenkino asmeninius ar partinius interesus.  Manau, kad tikrai ne vienas Kauno miesto savivaldybės darbuotojas darbo vietą gavo pagal pažintis, politines pažiūras ir lojalumą buvusiai valdžiai. Mes, „VieningasKaunas“,nesame politinė jėga, o visuomeninis judėjimas, todėl mums nereikia politikuoti ar vykdyti iš aukščiau nuleidžiamų partinių direktyvų, paliepimų.

Įgyvendindami savivaldybės darbo optimizavimo planą, atkreipėme dėmesį į miesto seniūnijų tinklą.Kaune yra vienuolika seniūnijų, vienai seniūnijai tenka nuo 6 iki 8 darbuotojų. Kai kurie etatai, manome, yra nereikalingi. Sieksime, kad seniūnijos tarnautų savo darbdaviams – miestiečiams. Miesto seniūnijos yra pavaldžios savivaldybės administracijos direktoriui. Direktorius mūsų pastabas suprato, tad, manau, kad seniūnijų veiklos optimizavimo planai turi geras perspektyvas.

--Knieti paklausti apie gatvių duobes, kurios pastaruoju metu aktyviai taisomos. Tačiau ar įmanoma pasiekti tokį rezultatą, kad visos duobės neatsinaujintų atėjus eiliniam pavasariui?

--Įmanoma. Tačiau vien tvarkymo neužtenka – labai svarbi tvarkymo kokybė. Tam turi būti skirta daug dėmesio. O čia yra didelės spragos. Manau, kad pagerinti gatvių tvarkymo kokybės rodikliai padarys tą darbą daug efektyvesnį. Supranta, jog kokybės būtina siekti visose srityse. Manome, jog tai padaryti mums pavyks,  nes esame sutelkę profesionalų komandą.

Užsakymo Nr. 00123


Šiame straipsnyje: Matijošaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

laukim

laukim portretas
dabar laukim straipsnio, apipilancio Matijosaiti srutom...

prajuokintas

prajuokintas portretas
Dar tokios nesamones nemaciau... Pabaigoje nurodytas uzsakyto straipsnio numeris: Užsakymo Nr. 00123 :D

PR

PR portretas
jei kazkas nesuprato tai cia buvo reklama! sumoki pinigus ir paraso apie tave grazu straipsni!
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių