Posūkis: rekordinį kyšį paėmęs V. Šiliauskas siunčiamas už grotų

Buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui už kyšininkavimą trečiadienį Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį skyrė realią trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Šiuo sprendimu teisėjų kolegija pakeitė žemesnės instancijos teismo verdiktą, kuriuo buvusiam Kauno savivaldybės buvo skirta 70 tūkstančių eurų bauda.

„Jis (V. Šiliauskas – BNS) nubaustas per švelnia bauda, paskirta bausmė individualizuota nepakankamai įsigilinus į V. Šiliausko padaryto nusikaltimo pavojingumą, bausmės paskirtį, jos prevencinius tikslus, todėl nuosprendis keičiamas dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir neteisingai paskirtos bausmės“, – nurodė teisėja Virginija Liudvinavičienė.

Ko nusipelnė, tą ir gavo.

V. Šiliauskui buvo paskirta penkerių metu laisvės atėmimo bausmė, kurią, atsižvelgęs į prokuroro prašymą, Apeliacinis teismas sumažino trečdaliu.

Teisėjų kolegija taip pat paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą uždrausti jam septynerius metus dirbti valstybės tarnyboje. Tai yra maksimalus terminas tokiai baudžiamojo poveikio priemonei.

Virginija Liudvinavičienė (P. Paleckio/BNS nuotr.)

Teisėjų kolegija netenkino prokuroro prašymo pripažinti imtus kyšius kaip aštuonias atskiras nusikalstamas veikas ir pripažino visą paimtą sumą kaip vieną kyšį.

Kaip nurodė teisėja, Apeliacinio teismo kolegija nustatė, kad tokiai prokuroro traktuotei „nėra jokio pagrindo“.

Pirmosios instancijos teismas tai, kad V. Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę ir gailisi, buvo pripažinęs lengvinančiomis aplinkybėmis.

Vis dėlto Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos teigimu, jokio nuoširdaus prisipažinimo iš pradžių nebuvo, V. Šiliauskas tą padarė verčiamas surinktų įrodymų.

„Teisėjų kolegija nelaikė, kad jo atsakomybė yra lengvinanti aplinkybė“, – nurodė teisėja.

Teismas buvo gavęs V. Šiliausko gynėjo Ruslano Boiko apeliacinį skundą, siekiant konstatuoti kai kurių aplinkybių patikslinimą nuosprendyje. R. Boiko prašė konstatuoti, kad V. Šiliausko namuose atliktos kratos buvo neteisėtos, tad negali būti laikomos įrodymais byloje.

Teisėjų kolegijos nuomone, buvo gauta pakankamai duomenų, kad egzistavo faktinis pagrindas atlikti slapto pobūdžio kriminalinės žvalgybos veiksmus.

Taip pat V. Šiliausko advokatas skundė, kad atsakomybėn nepatraukta įmonė „Autokausta“ ir jos vadovas Juozas Kriaučiūnas, davę kyšius.

„Šioje byloje paminėti sprendimai teisėjų kolegijos buvo vertinami tik tiek, kiek jie susiję su šioje byloje nagrinėjama V. Šiliauskui inkriminuota nusikalstama veika, šią veiką pagrindžiančių duomenų, jų patikimumu, pakankamumu ir teisingos bausmės V. Šiliauskui skyrimu“, – sakė V. Liudvinavičienė.

Jis nubaustas per švelnia bauda, paskirta bausmė individualizuota nepakankamai įsigilinus į V. Šiliausko padaryto nusikaltimo pavojingumą.

„J. Kriaučiūno parodymus teisėjų kolegija vertino tik per parodymų patikimumo prizmę“, – pridūrė ji.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja iškart po jo paskelbimo, jis dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Apie šį nuosprendį trumpai pasisakė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Apie šitą gėdingą atvejį jau viską esu pasakęs, o šiandien Apeliacinis teismas mano žodžius tik patvirtino. Ko nusipelnė, tą ir gavo“, – portalui kauno.diena.lt tikino miesto vadovas.

V. Šiliauskas nuteistas už tai, kad eidamas minėtas pareigas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

V. Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę.

Pernai lapkritį V. Šiliauskas už korupcinius nusikaltimus nubaustas 70 tūkst. eurų bauda, tačiau įskaičius sulaikyme praleistą laiką, jam reikia sumokėti 65 tūkst. eurų. Jam taip pat uždrausta septynerius metus dirbti valstybės tarnyboje – tai maksimalus tokios baudžiamojo poveikio priemonės terminas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edvj

Edvj portretas
Remt rusijos kara ir but but lietuvoj meru. Va cia tai naglumas.

Gediminas

Gediminas portretas
Nors Šiliauskas stambiai ėmė, Trumpai laikė jį suėmę. Vyras greit prisipažino. Kai suprato, ką jie žino. Meras pradžioj netikėjo, Nes labai pasitikėjo. Bet po to atsiribojo, Nuo kaunietiško kaubojaus. Tuoj padus papustė chebra. Ėmė vienas, mes ne sėbrai! Su niekuo nesidalijo, Tenerifėn sprukt ketino. Ir paliko vienas Vilius, Bendražygiais nusivylęs: - Bet jei sius mane į cypę, Tai laikykitės chebrike! Cypėn kelsis ir Taryba Nes juk turi būt teisybė. Ne aš vienas toks raupsuotas, Visi slapsto aukso puodus!

kada

kada portretas
...uolusis Kauno meras kreipsis į teismą, kad būtų išieškotos ir sugrąžintos į biudžetą dėl kyšių pabrangusių statybų permokos? Juk pinigus už tai permokėjo užsakovė - Kauno savivaldybė, mero vadovaujama?
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių