Gestapas sulaukė prakeiksmo iš bendrininko: tave Dievas nubaus!

Kauno apylinkės teismas trečiadienį atvertė naują Pauliaus Navicko, po Lietuvą sukrėtusių 30-ies metų senumo įvykių labiau žinomo Gestapo pravarde, bylą, į kurią sugulė jo padaryti nusikaltimai po paleidimo iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės šių metų pradžioje. Nors pirmasis šios bylos posėdis truko vos pusvalandį, po jo emocijos liejosi per kraštus.

Kuris apsimelavo?

„Tave Dievas nubaus!“ – pareiškė iš teismo narvo su antrankiais išvedamam P. Navickui kartu su juo šioje byloje teisiamas Žilvinas Žiemelis. Gestapas atsakyti į šią repliką nespėjo, nes buvo skubiai dviejų konvojaus pareigūnų išvestas iš teismo posėdžių salės.

Portalui kauno.diena.lt pasiteiravus replikos autoriaus, kuris nėra šioje byloje suimtas, kuo P. Navickas jį taip užrūstino, Ž. Žiemelis teigė, kad buvo Gestapo apšmeižtas ir nekaltai „pakištas“.

Be to, Ž. Žiemelis buvo linkęs purtytis ir turėtų sąsajų su P. Navicku, kurio 1995-ųjų sausį įvykdytas nusikaltimas Kaune ant Milikonių kalno, kur rogutėmis važinėjo nemažai vaikų, bei sukrečianti jo pabaiga, numetant ant šio kalno pagrobtą ir vėliau išžagintą aštuonmetę nuo Varnių tilto į Nerį, tada sukrėtė visą šalį.

„Jeigu būčiau žinojęs, kad jis taip pasielgė su ta mergaite, būčiau pats savo rankomis…”, – teigė Ž. Žiemelis, panašu, kad bandydamas teisintis, kodėl atsidūrė vienoje valtyje su Gestapu. Tiesa, portalo kauno.diena.lt fotografui bandant jį įamžinti, Ž. Žiemelis taip pat replikavo, kad jo fotografuoti nereikia, nes jis – ne žudikas.

Galiausiai apsiraminęs, Ž. Žiemelis atskleidė, kad yra teisiamas kartu su P. Navicku už bandymą pavogti automobilį ir šio apgadinimą, nes Gestapas jį apgavo, kad tai – jo draugo automobilis, kuris šį jam atiduoda, nes jis nevažiuoja. Ir jie, nusivilkę šį lanksčia vilktimi, galės parduoti.

„O į tą spaudos kioską tą pačią naktį, kuo taip pat esu kaltinamas, aš su juo nesilaužiau! Jis mane apšmeižė!” – tikino Ž. Žiemelis, kurio biografijoje jau yra devyni teistumai. Beveik visi – dėl smulkių vagysčių. Ir dalis jų – jau išnykę.

Tačiau, nepaisant to, šioje situacijoje labiau norisi tikėti Ž. Žiemeliu, o ne P. Navicku, kaip jau rašyta, įžūliai apsimelavusiu po nemažą atgarsį sukėlusio šiųmetės kovo 11-osios išpuolio, po kurio jis buvo suimtas.

Žilvinas Žiemelis. Regimanto Zakšensko nuotr.

Iškalbingas cinizmas

Kaip jau rašyta, sulaikyti P. Navicką po minėto garsiai nuskambėjusio išpuolio padėjo pilietiški asmenys.

Kaip po šio Gestapo įvykdyto nusikaltimo, po kurio jis buvo nedelsiant suimtas, pareigūnams pasakojo nukentėjusysis, prie jo, apie 23 val. ėjusio gatve, prišoko nepažįstamas asmuo, parvertė jį ant žemės ir, išsitraukęs iš kišenės sulenkiamą peilį, nupjovė jo rankinės, kurioje buvo piniginė bei dokumentai, petnešą. O po to su grobiu pabėgo. Tačiau netrukus turėjo įžūlumo grįžti – reikalaudamas, kad auka eitų su juo prie bankomato ir padėtų pasinaudoti pagrobtoje piniginėje rasta banko kortele. Tai įvyko, nukentėjusiajam dar nespėjus pranešti apie užpuolimą policijai. Plėšikui ir vėl grasinant peiliu, užpultajam teko jam atiduoti ir mobiliojo ryšio telefoną.

Tiesa, pamatęs, kad liudytojai skambina telefonu 112, darant nusikaltimą demaskuotas P. Navickas dar bandė pareigūnus pergudrauti, ir pats skambindamas į Bendrąjį pagalbos centrą – esą jo apiplėštas asmuo pavogė jo paspirtuką, dėl ko jiedu sukonfliktavo.

Tave Dievas nubaus!

Tačiau vėliau Gestapas prisipažino norėjęs šį asmenį apiplėšti. Nors ir toliau bandė pateisinti savo elgesį –  kad pagunda apiplėšti žmogų jam kilo, pamačius šį neapšviestame kieme. Be to, reikėjo pinigų pragyvenimui. Todėl, pargriovęs nusižiūrėtąjį į aukas spyriu į kojas, išsitraukė ir peilį. Tačiau žaloti šiuo aukos neketino. Tik pagąsdinti – kad greičiau atiduotų, ką turi. O vėliau – peržiūrėjęs pagrobtos rankinės turinį, rado banko kortelę, bet nežinojo jos PIN kodo. Dėl ko grįžo pas apiplėštąjį ir pareikalavo jį pasakyti. Galiausiai, įrėmęs peilį, vedėsi kortelės savininką link bankomato. Tačiau šis, pamatęs ties sankryža žmones, puolė bėgti link jų. Tada Gestapas ir nusprendė užbėgti įvykiams už akių, pats paskambindamas telefonu 112. Ir dėdamasis, kad pats nukentėjo nuo apiplėštojo.

Visuomenė žino daugiau negu policija?

Per minėtą apiplėšimą nuo P. Navicko nukentėjęs asmuo jokio ieškinio savo skriaudikui nepareiškė.

Portalui kauno.diena.lt pasiteiravus nukentėjusiojo, kodėl, šis atsakė: „O ką iš jo gausi?!“. Be to, apiplėštasis teigė, kad policija sugrąžino beveik visus Gestapo pagrobtus jo daiktus. Nors kai kurie iš jų jau buvo sugadinti nebepataisomai – ne tik rankinė, kurios petnešos nupjautos, bet ir rankinis laikrodis, kurį nuplėšiant nuo rankos, buvo sulaužyta jo apyrankė.

Apiplėštasis atskleidė ir, kad sužinojo, kas jo skriaudikas, kuris slėpė veidą po kauke, kurioje buvo tik skylės akims, tik iš policijos pareigūnų. Kai šie pasiūlė, parėjus namo, pasižiūrėti, ką rašo apie Gestapą internetas. Tai, ką perskaitė, jis tegali apibūdinti trim žodžiais: „neįmanomas dalykas“ ir „žiauru“.

Be to, apiplėštasis neslėpė, kad mano, jog į naująją Gestapo bylą sugulė tik mažuma šių metų sausio–kovo mėnesiais jo Kaune padarytų nusikaltimų. Jis pasakojo žinantis vieną asmenį, iš kurio P. Navickas pavogė ir dviratį. O šį apvogtasis teigė radęs Gestapo mamai priklausančiame rūsyje viename Savanorių prospekto pabaigos devyniaaukštyje, kuriame ji gyvena. „Ar policija ten apsilankė?!“ – retoriškai klausė pašnekovas, teigdamas, kad, jeigu būtų taip buvę, tai ten pareigūnai turėjo rasti ir ne vieną paspirtuką, kuriuos esą Gestapas, kaip šneka žmonės, grobdavo prie parduotuvių, grasindamas ten juos trumpam pasistačiusiems asmenims peiliu.  

Paulius Navickas-Gestapas. Regimanto Zakšensko nuotr.

Vieną ligą apgydė, kitos – ne?  

Kaip jau rašyta, į naująją 44-erių metų P. Navicko bylą, kuri buvo perduota teismui septynių tomų, sugulė nusikaltimai, kuriuos jis vėl pradėjo daryti vos už savaitės po paleidimo iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės. 

P. Navickas buvo išleistas iš jos gydytis ambulatoriškai sausio 10-ąją. O sausio 19-ąją Kauno teisėsaugininkai jo atžvilgiu jau pradėjo naują ikiteisminį tyrimą. Dėl to, kad jis apie 0.30 val. iš vienos K. Petrausko gatvės pradžioje esančios automobilių aikštelės su jau minėtu penkeriais metais vyresniu Ž. Žiemeliu bandė pagrobti automobilį „Suzuki Vitara“, bet užsiblokavus šio ratams, tai nepavyko, tačiau automobilis buvo apgadintas.

Vėliau P. Navickas pareigūnams pasakojo, kad iš tikrųjų planuota pavogti iš šio automobilio multimediją, todėl ir brautasi jo vidun, išdaužant galinį ir priekinį stiklus. O po to bandyta jį nuvilkti kitur, nes ilgiau darbuotis vietoje nebuvo galima, kadangi netoliese gyvena jo pažįstami.

Remiantis kaltinimu, tą pačią naktį, jau apie 2 val., P. Navickas su Ž. Žiemeliu įsibrovė ir į „Kauno spaudos“ kioską, esantį Savanorių prospekte. Ir taip pat ne tik šį apvogė – pagrobė 392 prekes, bet ir kioską apgadino.

Sausio 20-osios naktį – apie 1.10 val. P. Navickas, jau vienas, kaltinamas apvogęs ir sunkvežimį, stovėjusį Elektrėnų gatvėje, prie vienos bendrovės, kuriai jis priklauso.  

Įkliuvęs po šių vagysčių ar bandymų jas įvykdyti teisėsaugininkams, Gestapas savo kaltę pripažino. Tačiau dėl to, kad nukentėjusiesiems nebuvo padaryta didelė žala, į teismą dėl jo suėmimo tada nesikreipta.

Tik periodinė registracija policijoje buvo skirta ir Ž. Žiemeliui.

Psichiatrai – jau bejėgiai?

P. Navickas buvo suimtas tik po minėto išpuolio kovo 11-osios vakarą.  O skyrus jam naują ambulatorinę teismo psichiatrijos ekspertizę, šią atlikusiam teismo psichiatrui ekspertui užteko vienintelio susitikimo su P. Navicku konstatuoti, kad jis – pakaltinamas, t. y. gali suprasti savo veiksmus, šiuos valdyti bei už juos atsakyti įstatymų numatyta tvarka. Žodžiu, patvirtinta, kolegų išvada, kuria remiantis Gestapas buvo paleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės – kad jo gydymas ten turėjo poveikį.

Pakartotinai peržiūrėjus, ar ištrūkęs iš stacionarios Rokiškio psichiatrų globos P. Navickas nepadarė ir daugiau nusikaltimų, buvo konstatuota, kad per tuos du nepilnus mėnesius, kol buvo sulaikytas po apiplėšimo, jis padarė mažiausiai devynis nusikaltimus. Bent tiek Kauno teisėsaugininkams pavyko jų išaiškinti. Nors P. Navickas parodymus ir davė, tačiau tai darė tik priremtas įkalčių. Nė vieno nusikaltimo, jo paties iniciatyva, atskleisti nepavyko.

Jau suėmus P. Navicką, ikiteisminis tyrimas, į kurį buvo sujungtos bylos dėl sausio mėnesio vagysčių bei kovo 11-osios apiplėšimo, pasipildė dar dviem nusikaltimais. Prie šio ikiteisminio tyrimo prijungtos dar dvi vagystės, įvykdytos prieš dvi dienas iki minėto apiplėšimo bei šio išvakarėse. P. Navickui pareikštas kaltinimas papildytas tuo, kad  kovo 9-osios vakare jis Kauno senamiestyje apvogė ir du „CityBee“ automobilius. Iš jų pavogtos kuro kortelės bei rakteliai.  O kovo 10-osios naktį išdaužęs ir vienos bendrovės, įsikūrusios Savanorių prospekte, langą, pagrobė iš jos ir elektrinį paspirtuką, kurio vertė – daugiau kaip 1460 eurų.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Ar replika nepakeis P. Navicko norų?

Pagarsinus trečiadienį teisme minėtą kaltinamąjį aktą, P. Navickas savo kaltę pripažino pilnai. O Ž. Žiemelis – tik iš dalies, t. y. kad dalyvavo tik bandant pavogti automobilį, nors ir nežinojo, kad tai daro, nes buvo P. Navicko apgautas.

Ikiteisminio tyrimo metu Ž. Žiemelis, galimai vadovaudamasis nusikalstamo pasaulio taisyklėmis neįduoti pareigūnams bendrininkų, buvo linkęs teigti, kad nieko neprisimena apie nusikaltimus, kuriais yra įtariamas.

Teisme pasikeitus situacijai, prokuroras atkreipė dėmesį, kad advokatas yra būtinas ir Ž. Žiemeliui. Ne tik P. Navickui, kuriam paskirta valstybės advokatė, nes jis yra suimtas.

Visiems proceso dalyviams sutikus, valstybės gynėjas bus paskirtas ir Ž. Žiemeliui. Dėl šios priežasties trečiadienio posėdis šioje byloje ir baigėsi, neapklausus nei kaltinamųjų, kurie sutiko duoti parodymus pirmi, nei nukentėjusiųjų.

Tačiau prieš konvojui išvedant P. Navicką iš teismo salės ir prieš nuskambant minėtai iškalbingai Ž. Žiemelio replikai, Gestapas spėjo pareikšti teismui, kad persigalvojo dėl prieš šį posėdį išsakyto savo noro toliau dalyvauti šiame teismo procese nuotoliniu būdu – iš kalėjimo. Šis jo prašymas nebuvo tenkintas, neturint galimybės išsiaiškinti visų šio teismo proceso dalyvių nuomonės, dėl ko jis ir buvo trečiadienį pristatytas konvojaus į Kauno apylinkės teismą. Tiesa, ar ir po minėtos kartu su juo teisiamo Ž. Žiemelio replikos P. Navickas norės dalyvauti šios bylos posėdžiuose gyvai, paaiškės tik po savaitės, kuomet planuojamas dar vienas jos posėdis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Вор в законе

Вор в законе portretas
Užkniso tie gaidžiai, greiciau siųstų į zona. Nes tik sukuria nesąmoningu precedentu. Gydymas matau jam padėjo, kai bus nuleistas į parašą, tai gal tada padės.

tam --,,Bet,,, jie per viena sikna

tam --,,Bet,,, jie per viena sikna portretas
to pacio pyd.......ro daryti broliai dvyniai...

Bet \\\\\.../////

Bet  \\\\\...///// portretas
tas "triperis" turi panašumo į pedą Čekanavičių,gal genai?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių