Nauja skandalingojo Gestapo akistata su Temide prasidėjo nuo prokurorų demaskuoto įžūlaus melo

Prieš Kauno apylinkės teismą vėl stojo prieš 30 metų Lietuvą sukrėtusį nusikaltimą įvykdęs Paulius Navickas. Į naująją šio kauniečio, turinčio Gestapo pravardę, kuriam ne per seniausiai sukako 44-eri, bylą sugulė nusikaltimai, kuriuos jis vėl pradėjo daryti vos už savaitės po paleidimo iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės šių metų pradžioje.

Šiandieninį konkurentą perspjovė

Kol ši byla dar neatversta, šiandien spręsta, ką toliau daryti su teismo sprendimo už grotų laukiančiu P. Navicku, nes sekmadienį baigiasi jo suėmimo, kuris kartą jau buvo pratęstas maksimaliam trijų mėnesių laikotarpiui, terminas. O pagal pareikštą kaltinimą šioje byloje jam jau gresia įkalinimas ne vieneriems metams.

Atvedamas trijų konvojaus pareigūnų į šiandieninį teismo posėdį, P. Navickas, išvydęs žiniasklaidos fotoobjektyvus, nedangstė savo nesveikai išbalusio veido su pajuodusiais paakiais. Tiesa, ir neturėjo su kuo tai daryti, nes jo rankos buvo surakintos antrankiais. Tačiau jo veide nesunku buvo įskaityti, kad toks žiniasklaidos dėmesys jį sutrikdė.

Prieš prasidedant teismo posėdžiui, į suimtųjų narvą patalpintas P. Navickas atsakė tik į vieną žiniasklaidos klausimą. Pasiteiravus jo nuomonės, ar teismas pratęs jo suėmimą, P. Navickas teigė: „Koks skirtumas?!“. Tačiau toliau bandant jo klausti, kodėl jis vėl daro nusikaltimus, Gestapas jau nieko neatsakė. Tik nuleido savo galvą su sportine kepure, kurios nenusiėmė ir prasidėjus teismo posėdžiui.

Paulius Navickas/Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Bandant lyginti P. Navicko elgesį teisme su 42-ejų metų Gedimino Filipavičiaus, pagrobusio sausį devynmetę ir iki „Aro“ operacijos Technikos gatvės garažų masyve laikiusio ją nelaisvėje daugiau kaip dvi paras, kurio byla taip netrukus turėtų būti perduota Kauno apylinkės teismui, pirmasis atrodė kur kas solidžiau. Nežinant, kad P. Navickas – ilgametis Rokiškio psichiatrijos ligoninės pacientas, to net nebūtum įtaręs.

Pavyzdžiui, naująją P. Navicko bylą nagrinėsiančiai teisėjai Ingai Ambrulevičiūtei-Januškevičei šiandien jo pasiteiravus, ar teismas turėtų prątęsti jo suėmimą, P. Navickas atsakė, kad palieka tai spręsti teismui, nes, jeigu jam bus paskirta bausmė, tai į ją bus įskaičiuotas suėmimo iki nuosprendžio laikas.

Melo kojos trumpos

P. Navickui prisistatant teismui, paaiškėjo, kad tebėra gyva po minėto prieš 30 metų Lietuvą sukrėtusio nusikaltimo jį aršiai gynusi jo motina. Tačiau šios bute Savanorių propekto daugiaaukštyje jis tik deklaravęs gyvenamąją vietą, o iš tikrųjų pastaruoju metu gyveno Partizanų gatvės 5-ame name. Esą ten buvo išsinuomojęs kambarį, už kurį sumokėjo pusę metų į priekį – iki rugsėjo pabaigos. Ir dirbo kurjeriu pagal individualios veiklos pažymą. Jo mėnesio pajamos buvo apie 600 eurų. Dabar, kai jis suimtas, esą minėtą kambarį prižiūri jo draugė – kaimynė iš to paties aukšto.

P. Navicko bylą teismui rengusio prokuroro kolegei, pavaduojančiai jį per atostogas, pasiteiravus Gestapo, tai kodėl jis darė nusikaltimus, jeigu turėjo pinigų, šis atsakė, kad, išleidus jį iš Rokiškio ligoninės, net buvo sudėtinga grįžti į Kauną, nes jis turėjo vos kelis eurus. O grįžus Kaunan, neturėjo, kur gyventi, nes į Nakvynės namus dėl vietų stokos jo nepriėmė. Porą savaičių net gyveno automobilyje, nes buvo žiema.

Tačiau netrukus prokurorė sumalė į miltus dauguma minėtų P. Navicko teiginių. Pirmiausiai ji teigė, kad išsintus užklausimą įmonei, kurioje P. Navickas nurodė dirbęs kurjeriu, gautas atsakymas, kad toks žmogus niekada pas juos nedirbo. O Partizanų gatvės 5-ojo namo, kuriame yra ir socialiniai būstai, ir globos namai, administracija netenkino P. Navicko prašymo suteikti ir jam čia pastogę. Tada jis savavališkia įsibrovė į vieną iš šio penkiaaukščio kambarių ir ten apsigyveno.

Demaskavusi P. Navicko melą, prokurorė prašė teismo dar trims mėnesiams pratęsti jo suėmimą, nes neišnykęs nė vienas iš dviejų pagrindų, kuriais remiantis, jis buvo suimtas. Vienas iš šių pagrindų – kad P. Navickas gali bėgti ir slapstytis. Anot prokurorės, todėl, kad yra kaltinams padaręs devynias nusikalstamas veikas, viena iš kurių – sunki, ir keturias apysunkes. Už apiplėšimą, panaudojant peilį, Baužiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki septynerių metų. Už P. Navickui inkriminuojamus apysunkius nusikaltimus – iki ketverių metų. Be to, jis ne tik neturi pastovios gyvenamosios vietos ir darbo, bet ir nesaistomas šeimyniniais ryšiais. O, kad jis gali daryti naujus nusikaltimus, įrodo tai, kad vėl pradėjo juos daryti vos už savaitės po paleidimo iš Rokiškio ligoninės.

Valstybės skirtos advokatės argumentai

Tuo tarpu P. Navickui Lietuvos valstybės skirta advokatė tikino teismą, kad prokurorės prašymas pratęsti jam griežčiausią kardomąją priemonę yra nepagrįstas ir remiasi tik prielaidomis. Nes Lietuva yra teisinė valstybė, kurioje galioja nelkaltumo prezumcija. O P. Navicko byla – nemažos apimties ir jos nagrinėjimas užtruks.

Be to, anot P. Navickui Lietuvos valstybės skirtos advokatės, nesvarbu, kad jis gyveno Partizanų gatvės 5-ame name be nuomos sutarties, nes turi mamą, pas kurią gali prisiglausti. Beje, pats P. Navickas teismui teigė, kad Kaune gyvena ir jo tėvas.

Anot P. Navickui skirtos advokatės, jis galėjo dirbti kurjeriu ir nelegaliai. Be to, yra jaunas ir sveikas – sugebės įsidarbinti. Ir yra kitų efektyvių kardomųjų priemonių. Net jų kompleksų. Pavyzdžiui, – namų areštas su leidimu išeiti iš jų tik į darbą ar gydymo įstaigą, registracija policijoje bei dokumentų paėmimas, jeigu prokurorai, anksčiau prašydami teismo suimti P. Navicką, nurodė, kad jis gali išvykti į Vokietiją. Nors pats P. Navickas šiandien tikino teismą, kad niekada nebuvo išvykęs iš Lietuvos.

Žodžiu, Lietuvos valstybės jam skirta advokatė prašė teismo netenkinti prokurorės prašymo ir skirti vieną ar kompleksą švelnesnių kardomųjų priemonių už suėmimą.

Teisėja savo sprendimą skelbs rytoj. 

Sulaikytas po naujo išpuolio

Kaip jau rašyta, kauniečiai sužinojo apie tai, kad P. Navickas – ne tik laisvėje, bet ir toliau daro nusikaltimus, tik po didelį atgarsį sukėlusių šiųmetės kovo 11-osios vakaro įvykių Savanorių prospekte.  

Tą vakarą, apie 23.30 val., P. Navickas buvo sulaikytas ne per toliausiai vieno iš šiame prospekte įsikūrusių prekybos centrų „IKI“, įtariant jį įžūliu apiplėšimu. Sulaikyti jį karštais pėdsakais policijai padėjo pilietiški asmenys, nelikę abejingi nukentėjusiojo prašymams padėti. Nors P. Navickas dar bandė pareigūnus pergudrauti, pats skambindamas į Bendrąjį pagalbos centrą – esą jo apiplėštas asmuo pavogė jo paspirtuką, dėl ko jis su šiuo ir konfliktavo.

Tačiau P. Navicko apiplėštas asmuo pareigūnams pasakojo, kad prie jo, ėjusio gatve, prišoko nepažįstamasis, kuris parvertė jį ant žemės ir, išsitraukęs iš kišenės sulenkiamą peilį, nupjovė jo rankinės, kurioje buvo piniginė bei dokumentai, petnešą. O po to  su grobiu pabėgo. Tačiau netrukus turėjo įžūlumo grįžti – reikalaudamas, kad apiplėštasis eitų su juo prie bankomato ir padėtų pasinaudoti aukos piniginėje rasta banko kortele. Tai įvyko, nukentėjusiajam dar nespėjus pranešti apie užpuolimą policijai. Plėšikui ir vėl grasinant peiliu, užpultajam teko jam atiduoti ir mobiliojo ryšio telefoną.

P. Navickas, pas kurį rasti pagrobti daiktai, buvo sulaikytas už 15-20 minučių ne per toliausiai nusikaltimo vietos. Iš pradžių jis savo kaltės nepripažino. Galiausiai tai padarė. Tiesa, su tam tikrais jo elgesį pateisinančiais niuansais. P. Navickas teisinosi, kad mintis apiplėšti žmogų jam kilo, pamačius šį neapšviestame kieme. Be to, reikėjo pinigų pragyvenimui. Todėl, pargiovęs nusižiūrėtąjį į aukas spyriu į kojas, išsitraukė ir peilį. Tačiau šiuo žaloti aukos neketino. Tik pagąsdinti – kad greičiau atiduotų, ką turi. Bet nupjovęs rankinės petnešą ir ją pagrobęs, po kurio laiko pamatė, kad apiplėštasis dar turi rankoje ir mobilųjį telefoną, todėl nusprendė pagrobti ir šį. O vėliau peržiūrėjęs pagrobtos rankinės turinį, rado banko kortelę, bet nežinojo jos PIN kodo. Dėl ko grįžo pas auką ir pareikalavo jį pasakyti. Galiausiai, įrėmęs peilį, vedėsi kortelės savininką link bankomato. Tačiau šis ties sankryža ėmė bėgti, pamatęs netoliese žmones. Tada P. Navickas ir nusprendė užbėgti įvykiams už akių, pats paskambindamas telefonu 112. Ir dėdamasis, kad pats nukentėjo nuo jo apiplėšto asmens.  

Šokiruojanti įvykių seka

Ne vieną tada šokiravo, kodėl P. Navickas, kuris prieš 30 metų, būdamas keturiolikos, pagrobė ant Milikonių kalno aštuonmetę iš Šilainių, ją išžagino ir nužudė, numesdamas nuo Varnių tilto į Nerį, – laisvėje. Nes po šio Lietuvą sukrėtusio nusikaltimo P. Navickas, jau tada turėjęs Gestapo pravardę – dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, buvo pripažintas nepakaltinamu, dėl ko jam buvo skirtas priverstinis gydymas griežto stebėjimo sąlygomis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Tačiau, remiantis įstatymais, reglamentuojančiais priverstinį tokių asmenų gydymą, kas pusę metų Rokiškio psichiatrijos ligoninės specialistai turi kreiptis į teismą dėl tokių ligonių stebėjimo ir gydymo sąlygų, jeigu jie dar nepasveiko, pratęsimo arba pakeitimo, jeigu gydymo rezultatai – akivaizdūs.

Buvo po kurio laiko skirtas tik ambulatorinis gydymas ir P. Navickui. Tačiau pernai kovą po Kauno poliklinikos Kalniečių padalinio kreipimosi į Kauno apylinkės teismą dėl ambulatorinio stebėjimo ir gydymo P. Navickui pakeitimo į stacionarų, šis teikimas tenkintas. O pernai – rugsėjo pabaigoje Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmai tenkino ir Rokiškio psichiatrijos ligoninės teikimą dėl stacionaraus stebėjimo ir gydymo bendro stebėjimo sąlygomis P. Navickui pratęsimo. Tačiau jis buvo išleistas iš šios ligoninės, likus dar pustrečio mėnesio iki naujo, remiantis jau minėta tvarka dėl kas pusmetį privalomo tokių asmenų laikymo šioje įstaigoje sąlygų peržiūrėjimo, kreipimosi į teismą.

Kiek ekspertų, tiek nuomonių?

Portalui kauno.diena.lt pavyko išsiaiškinti, kad P. Navickas vėl buvo išleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės gydytis ambulatoriškai šiemet – sausio 10-ąją. Tačiau ne Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmų, o Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų sprendimu.

Tiksliau – remiantis nutartimi, priimta pernai gruodį, šiame teisme baigus nagrinėti dar vieną P. Navicko bylą, kurią jis užsidirbo, 2020-ųjų gruodį Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmams tenkinus Rokiškio psichiatrijos ligoninės teikimą pakeisti jam stacionarų stebėjimą ir gydymą į ambulatorinį pagal gyvenamąją vietą.

Į šią bylą buvo sugulę šeši nuo 2022-ųjų balandžio pabaigos iki birželio pradžios padaryti nusikaltimai,  inkriminuoti P. Navickui, tuo metu dirbusiam „Bolt Food“ kurjeriu,: elektrinio paspirtuko vagystė iš „Hyper Maximos“, automobilio „Toyota Prius“ raktelių vagystė iš lažybų punkto bei įsibrovimas į minėtą automobilį, elektrinio paspirtuko vagystė iš Kalniečių poliklinikos, įsibrovimas į vieną Kapsų gatvės butą, išlaužus jo plastikinį langą, ir ten rastų beveik 900 eurų vertės daiktų vagystė, patekimas į vieną Savanorių prospekto parduotuvę, išlaužus jos žaliuzes, bei ten buvusių keturių elektrinių paspirtukų, filmavimo kameros bei kitų prekių už bendrą 9700 eurų sumą vagystė bei neteisėtas šovinio, skirto šaudyti iš tam tikro kalibro šautuvų, karabinų bei kulkosvaidžių laikymas savo namų spintoje viename Savanorių prospekto daugiabutyje.

Šioje byloje P. Navickui buvo skirtas priverstinis gydymas ambulatorinėmis sąlygomis. Priimant šį sprendimą remtasi bylos nagrinėjimo metu teisiamajam skirtos stacionarinės psichiatrinės ekspertizės Utenos ekspertiniame skyriuje atsakymu, kad dėl konstatuoto lėtinio sveikatos sutrikimo jam turi būti skirtas ambulatorinis stebėjimas bei gydymas pagal gyvenamąją vietą. Remiantis šia teismo nutartimi, kuri nebuvo apskųsta, P. Navickas šiemet sausį ir grįžo iš Rokiškio į Kauną.

Turėjo bendrininką

Kaip jau užsiminta, P. Navickas buvo išleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės šiemet sausio 10-ąją. O sausio 19-ąją Kauno teisėsaugininkai jo atžvilgiu pradėjo jau naują ikiteisminį tyrimą.

Tada jis K. Petrausko gatvėje bandė pagrobti automobilį ir šį apgadino. Ne vienas, o su penkeriais metais vyresniu Žilvinu Žiemeliu, kuris teistas jau mažiausiai devynis kartus. Tačiau dalis šių teistumų, kurie beveik visi – dėl vagysčių, – jau išnykę.

Remiantis kaltinimu, tąnakt – 00.30 val., jiedu, išdaužę automobilio „Suzuki Vitara“ galinį bei priekinį stiklus bei patekę šio vidun, bandė jį nutempti lanksčiaja vilktimi, prikabinus šią prie P. Navicko vairuojamo automobilio „Opel Zafira“.  Tokiu būdu jie bandė pavogti iš automobilio „Suzuki Vitara“ multimediją, bet jų planas nepavyko, užsiblokavus šio automobilio ratams. Esą apvogti šį automobilį ten, kur jis stovėjo, jie negalėjo, nes netoliese gyvena jų pažįstami.

Vėliau, jau apie 2 val., jiedu įsibrovė ir į „Kauno spaudos“ kioską, esantį Savanorių prospekte. Ir taip pat ne tik šį apvogė – pagrobė 392 prekes, bet ir kioską apgadino.

Pradėjęs daryti nusikaltimus sausio 19-ąją, P. Navickas juos tęsė ir sausio 20-ąją – apvogė, išdaužęs langą, automobilį, stovėjusį Elektrėnų gatvėje.

Įkliuvęs po šių vagysčių ar bandymų jas įvykdyti teisėsaugininkams, jis savo kaltę pripažino. Tačiau dėl to, kad nukentėjusiesiems nebuvo padaryta didelė žala, į teismą dėl P. Navicko suėmimo tada nesikreipta.

Paulius Navickas/Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Tik periodinė registracija policijoje buvo skirta ir Ž. Žiemeliui, kuris kaip savo gyvenamąją vietą nurodė vieną Dainavos mikrorajono daugiabučio rūsį ir iš pradžių savo kaltės nepripažino – esą dėl to, kad neprisimena. Ir ši kardomoji priemonė jam iki šiol nepakeista.

Tačiau po minėto akyse įžūlėjančio Gestapo išpuolio kovo 11-osios vakarą Savanorių prospekte, sujungus naujausią ir sausio mėnesio jo bylas į vieną, jau nuspręsta kreiptis į teismą dėl jo suėmimo. O vėliau ir dėl naujos ambulatorinės teismo psichiatrijos ekspertizės skyrimo.

Ar viskas atskleista?

Teismo psichiatrui ekspertui, kuriam P. Navickas buvo nuvežtas apžiūrai, užteko šio vienintelio susitikimo su juo konstatuoti, kad jis – pakaltinamas, t.y. gali suprasti savo veiksmus, šiuos valdyti bei už juos atsakyti įstatymų numatyta tvarka.

Belaukiant šios išvados, dar trims mėnesiams buvo pratęstas ir P. Navicko suėmimas.

Be to, dar kartą peržiūrėjus, ar po paleidimo iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės šis skandalingas kaunietis nepadarė ir daugiau nusikaltimų, buvo konstatuota, kad per tuos nepilnus du mėnesius, kol buvo sulaikytas po apiplėšimo, P. Navickas jų padarė mažiausiai devynis.

Bent tiek Kauno teisėsaugininkams pavyko išsiaiškinti. Nors jis parodymus ir davė, tačiau tai darė, tik priremtas įkalčių.

Nė vieno nusikaltimo, paties P. Navicko iniciatyva, atskleisti nepavyko.

Jau suėmus jį, ikiteisminis tyrimas, į kurį buvo sujungos bylos dėl sausio mėnesio vagysčių bei kovo 11-osios apiplėšimo, pasipildė dar dviem nusikaltimais. Prie šio ikiteisminio tyrimo prijungtos dar dvi vagystės, įvykdytos prieš dvi dienas iki minėto apiplėšimo bei šio išvakarėse. O P. Navickui pareikštas kaltinimas papildytas tuo, kad  kovo 9-osios vakare, apie 20 val., Kauno senamiestyje, Kurpių gatvėje, jis apvogė ir du „CityBee“ automobilius. Iš jų pavogtos kuro kortelės bei rakteliai.  O kovo 10-ąją išdaužė ir vienos bendrovės, įsikūrusios Savanorių prospekte, langą bei pagrobė iš jos paspirtuką.

Naująją skandalingojo Gestapo bylą sudaro septyni tomai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka ka

Ka ka portretas
Kada buvo nusikaltimas? Tai kodel jis dar tamoomas po teismus? Teisejai mokosi pjaustyti vaikus is gestapo? Juk po bartoskos orgiju, reikes atsikratiti aukomis.

senas kavenskas

senas kavenskas portretas
...,,Nežinant, kad P. Navickas – ilgametis Rokiškio psichiatrijos ligoninės pacientas, to net nebūtum įtaręs...'' .. kokiu reikia būti debilu ir abuojumi , kad pažiūrėjus fizionomijon pamatytum normalų , adekvatų , mąstanti pilietį ..... 3,14zdec visiškas !!!!!

Keistas prokuroro ėjimas..

Keistas prokuroro ėjimas.. portretas
Išsiuntė užklausą į darbovietę, nors yra aišku, kad tas visuomemei pavojingas žmogus dirbo pagal individualią veiklą (straipsnyje rašo). Kokį dar galėjo atsakymą gauti iš kurjerių tarnybos? Jie parašė teisybę, jis nebuvo įdarbintas, nes, gi, DIRBO PAGAL INDIVIDUALOS VEIKLOS PAŽYMĄ. Kur čia koks demaskavimas? Tik kvailas veiksmas siųsti užklausą įmonei, vietoj to, kad patikrintų ar turi idv. Pažymą.. o šiaip, tai reikua jė laikyti uždarytą, nes akivaizdžiai pavojingas yra..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių