Odontologijos klinikoje žuvusios pacientės sūnus teisiamajai atleido

Odontologijos klinikos "Neradenta" savininkei Neringai Ladauskienei pasiūlyta lygtinė trejų metų laisvės atėmimo bausmė. "Kauno diena" rašė, kad per prieš trejus metus šioje klinikoje kilusį gaisrą žuvo pacientė ir dvi darbuotojos.

Spirito kontrabandos šešėlis

62-ejų N.Ladauskienei yra pareikštas kaltinimas dėl darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo, už ką gresia bauda iki beveik 57 tūkst. eurų arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Kauno apylinkės teisme siūlydamas jai trejų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant šios vykdymą tokiam pačiam laikotarpiui bei uždraudžiant per jį teikti medicinines paslaugas, prokuroras Andrius Kiuršinas prašė tenkinti ir 164 tūkst. eurų viršijančius žuvusiųjų artimųjų ieškinius.

Prokuroras prašė teismo atsižvelgti į teisiamosios atsakomybę lengvinančią aplinkybę, kad tragediją sukėlė žuvusių N.Ladauskienės darbuotojų elgesys. Vis dėlto jis akcentavo, kad jeigu teisiamoji nebūtų leidusi savo patalpose laikyti didelio kiekio spirito, jos darbuotojos nebūtų turėjusios galimybės sukelti tokio gaisro. A.Kiuršinas priminė ir nustatytus faktus, kad N.Ladauskienė aprūpindavo spiritu ir kai kuriuos savo kolegas. Ir net yra vaišinusi savo klinikos svečius, tarp jų – ir pacientus, iš šio spirito pagaminta užpiltine.

Pasak prokuroro, skiriant bausmę N.Ladauskienei, reikia atsižvelgti, kad ji neteista, charakterizuojama teigiamai ir pažeidė darbų saugos bei sveikatos apsaugos darbe reikalavimus ne tyčia, bet dėl neatsargumo.

Pagrindiniai liudytojai – artimieji

"Kauno diena" rašė, kad tragedijos, įvykusios 2014-ųjų liepos 10-ąją bendrovės "Neradenta" patalpose Vilijampolėje, Sąjungos aikštėje, aplinkybes teisėsaugininkai atkūrė padedami per ją žuvusios pacientės Ritos Verbickienės artimųjų, kuriems ji ligoninėje spėjo papasakoti apie išgyventą košmarą.

Esą, jai besėdint pacientės kėdėje, prireikė spirito dezinfekcijai. N.Ladauskienė davė nurodymą patikrinti, ar 5 l talpos plastikiniame inde – tikrai kokybiškas spiritas. Anot greitosios medikų, teikusių pirmąją pagalbą nukentėjusiosioms per gaisrą, kai kurios "Neradentos" darbuotojos prasitarė, kad ankstesnė spirito partija buvus nekokybiška. Todėl ir buvo nuspręsta patikrinti, dalį spirito padegant kriauklėje.

Labai sunku atleisti žmogui, kuris to nenori, nes nesijaučia kaltas. Neringa, aš noriu jums atleisti, nes nenoriu sugriauti savo ateities.

Atsisukusi į įtartiną sujudimą, R.Verbickienė sakė mačiusi degantį spintelės stalviršį. N.Ladauskienės padėjėja Palmira Leitienė su kita gydytoja odontologe Rasa Polujanske jį gesino skudurėliais ir chalatų apačia. R.Verbickienė teigė norėjusi šokti iš paciento kėdės ir bėgti laukan. Tačiau buvo nuraminta N.Ladauskienės, kad tai tik spiritas.

Mirė viena po kitos

Vos spėjus R.Verbickienei nusisukti, pasigirdo sprogimas. atrodo, kad kažkuri iš degantį spiritą gesinusių klinikos darbuotojų netyčia užkliudė netoliese stovėjusią neužsuktą pilną jo talpyklą.

Tą pačią akimirką R.Verbickienė pajuto, kad šlapi ir jos drabužiai, bei pamatė, kad ugnis jau žaibu vilnija kabineto sienomis. O ant jo lango buvo grotos. Vienintelis kelias ištrūkti iš šio pragaro buvo šalia kriauklės esančios kabineto durys, kurios degė atvira liepsna.

Apie 50 proc. kūno apdegusi R.Verbickienė mirė po savaitės, būdama 60-ies. Praėjus dviem savaitėm po tragedijos užgeso ir N.Ladauskienės dukters R.Polujanskės, dirbusios motinos klinikoje, gyvybė.

Nepabudo iš komos ir apie 60 proc. kūno apdegusi P.Leitienė. 64-erių metų moteris mirė dar po savaitės.

Vienas kartas nemelavo

N.Ladauskienė fiziškai nukentėjo mažiausiai. Nors ir jai konstatuotas sunkus sveikatos sutrikdymas – 30 proc. antrojo ir trečiojo laipsnio kūno nudegimas. O teismui buvo pateikta pažyma, kad po šio įvykio ji neteko 60 proc. darbingumo.

Ekspertai nustatė, kad plastikiniame inde buvo 44 proc. etilo alkoholis. Tačiau ne indo turinys tapo gaisro priežastimi, bet saugaus elgesio taisyklių nesilaikymas. Bendrovės "Neradenta" periodinio instruktavimo dėl priešgaisrinės saugos taisyklių laikymosi žurnale nebuvo darbuotojų parašų jau nuo 2007-ųjų. Nors N.Ladauskienė tikino kasmet vesdavusi joms saugaus elgesio instruktažus. Tik esą pamiršdavusi duoti pasirašyti.

Nustatyta, ir tai, kad N.Ladauskienės klinikoje nebuvo patvirtinta jokių – nei priešgaisrinės, nei darbų saugos – taisyklių.

Vertė kaltę padėjėjai

Kaltinama dėl to, kad neužtikrino saugių darbo sąlygų ir nieko nedarė, kad užkirstų kelią neatsakingiems savo darbuotojų veiksmams, N.Ladauskienė pateikė savo gynybinę versiją.

Esą viskas įvyko dėl jos padėjėjos P.Leitienės kaltės – ji atėjo į kabinetą, kai ši jau rengėsi tragediją sukėlusiems veiksmams. Ir lemiamu momentu buvo nusisukusi, ieškodama kažko spintoje. O kai atsisuko išgirdusi riksmus, jau degė prie kriauklės stovėjusios P.Leitienės nugara.

Anot prokuroro A.Kiuršino, N.Ladauskienės parodymus paneigia ekspertai, konstatavę, kad P.Leitienė apdegė tik iš priekio, kaip ir pačios N.Ladauskienės dukra. Nors N.Ladauskienė bandė įrodinėti, kad lemiamu momentu pastaroji esą buvo visai kitoje kabineto pusėje.

Tačiau kas įžiebė lemtingą degtuką, liko nenustatyta. Nors R.Verbickienė artimiesiems pasakojo, kad šių buvo išėjusi N.Ladauskienės dukra.

Nukentėjusiojo kalba pravirkdė

R.Verbickienės sūnus, suteikus žodį nukentėjusiesiems, netikėtai pareiškė atleidžiantis N.Ladauskienei, pravirkdydamas ne tik savo seserį, bet ir kitus teismo proceso dalyvius.

Jis citavo pažįstamo kunigo žodžius, kad yra du keliai, kuriuos turi pasirinkti: agresijos, neapykantos, kuri veda į vidinį susinaikinimą, ir atleidimo. "Supratau, kad po mamos žūties einu pirmuoju, nes mano vidinis pyktis griauna viską – nebesuprantu, kas vyksta. Tačiau labai sunku atleisti žmogui, kuris to nenori, nes nesijaučia kaltas. Neringa, aš noriu jums atleisti, nes nenoriu sugriauti savo ateities", – teigė R.Verbickienės sūnus, sulaukęs viešos teisiamosios padėkos.

Po jo kalbos dėl kilusių emocijų teismo procese teko skelbti pertrauką. Kitas posėdis, kuriame savo žodį turėtų tarti ir R.Verbickienės bei P.Leitienės dukros, numatytas jau balandį. Teisė į paskutinį žodį bus suteikta ir pačiai N.Ladauskienei.


Šiame straipsnyje: NeradentaNeringa Ladauskienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Yra tokia lietuviu liaudies pasaka apie gaideli, kuris netycia vistytei aki riesutu ismuse. Kai jo klausia: "Gaideli, gaideli, o kodel tu vistytei akyte ismusei?", jis atsako: "O kodel man lazdynas kelnytes suplese". Cia panasi situacija: "Padejeja, padejeja, o kodel tu padegei Neradenta?". "O kodel man direktore zurnalo pasirasyti nedave?"

Anonimas

Anonimas portretas
O kiek kabinetu patikrinta? Ar yra kokios normos, apribojimai kiekiui?

kauniete

kauniete  portretas
kam toks didel;is spirito kiekis, ar rasite kita kabineta,kuriame laikomas toks kiekis, koki laike siame odontologijos kabinete. Tai negal buti, nes visi zxinome kaip veikia ugni spiritas. Kam laikyti,kokia buo darbo sauga,nereikia pilti ant Palmyros , kuri tipo kjalta buvo. Kaltas tas kas turi atsakyti , kad butui laikomasi visu gaisrines saugos taisykliu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių