Prieš teismą stojo trečdalis garsiojo išpuolio dalyvių: gangsteriai su šortais tebeslepia veidus

Į Kauno apylinkės teismą šiandien atvežti galimi trys garsiojo rugpjūčio 25-osios išpuolio Laisvės alėjoje, per kurį devyni kaukėti nusikalstamo pasaulio atstovai užpuolė kelis savo kolegas, sėdėjusius prie restorano „Grilintas Cinamonas“ lauko staliuko, dalyviai: Edgaras Rezajevas, Lukas Ščerbinskas ir Vitalijus Zakrževskis. Vienam iš jų iš karto po Kalėdų, kitiems dviem – Naujųjų sutikimo išvakarėse turėjo baigtis suėmimo terminas, o pirmasis šios neeilinės bylos posėdis numatytas tik sausio 10-ąją. Tuo tarpu viena iš priežasčių, kodėl jie jau beveik keturis mėnesius laikomi už grotų, – prielaida, kad paleisti į laisvę, jie gali bėgti ir slėptis. 

Septintas į traukinį nespėjo

Kaip jau rašyta, grėsmingai artėjant suėmimo pratęsimo minėtai trijulei pabaigai, šios bylos dalis, kurioje kaltinimai be jų pareikšti ir Karoliui Kavaliauskui, Juozui Minkevičiui bei Tadui Mučinskui, skubiai perduota teismui, nebespėjant prie jos prijungti ir gruodžio 7-ąją kartu su advokatu į ką tik po renovacijos atidarytą Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą atėjusio Roko Sipavičiaus, kuris liko atskirtoje bylos dalyje kartu su įtariamu šio išpuolio organizatoriumi be dar vienu asmeniu, kurie sėkmingai slapstosi iki šiol.

Skaitytojų, redakcijos nuotr., laidos „Farai“ stop kadras

Kauno apylinkės teismui jau perduoti minėti šeši galimi, remiantis filmuota medžiaga, gangsteriai su šortais kaltinami dviem nusikaltimais. Vienas iš jų – viešosios tvarkos pažeidimas, kuris apima ir trims iš keturių nukentėjusiųjų padarytus nežymius sužalojimus ne tik kumščiais bei kojomis, bet ir metaliniais strypais, kastetais, peiliais, lauko baldais bei kitais nenustatytais žalojančiais daiktais. Už šį nusikaltimą gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Jis priskiriamas nesunkiems.

Antrasis kaltinimas, pareikštas minėtam šešetui, – jau dėl apysunkio nusikaltimo. Jie kaltinami ir nesunkiu Ryčio Sadausko sveikatos sutrikdymu iš chuliganiškų paskatų. Anot portalą konsultavusių teisininkų, tokia formuluotė dažniausiai reiškia, kad nusikaltimo priežastis nenustatyta arba ji buvo menkavertė. Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų ir daugiau jokios kitos alternatyvos nenumatyta.

Lukas Ščerbinskas. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Iškalbinga puokštė

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba nustatė, kad užpuolikų taikiniu vienareikšmiškai buvo R. Sadauskas.

Kaltinamajame šios bylos akte nurodoma ir, kaip buvo apsiginklavęs minėtas šešetas. 28-rių J. Minkevičius, būdamas nepilnamečiu, nuteistas maksimalia tokio amžiaus nusikaltėliui bausme už nužudymą, ir K. Kavaliauskas, teistas, būdamas nepilnamečiu, už plėšimą, – kastetais, tačiau pastarasis dar spardė R. Sadauską bei daužė kumščiais ir mėtė į jį restorano baldus. 37-erių E. Rezajevas, kurio biografijoje – du teistumai, paskutinis – susijęs su neteisėta ypatingai saugomų rūšių laukinių gyvūnų medžiokle ar žvejyba, tada išbėgo su bendrininkais iš artimiausios tarpuvartės ginkluotas metaliniu strypu. 39-erių V. Zakrževskis, teistas jau šešis kartus, paskutinį – už išžaginimą bendrininkų grupėje, kuriam pačiam tą skandalingą rugpjūčio 25-osios vidurdienį kažkas iš besiginančiųjų nenustatytu daiktu sužalojo gerklę, buvo paleidęs į darbą kumščius. Ne per seniausiai už grotų 31-erių sulaukęs, jau septynis kartus (vagystės, turto prievartavimas) teistas L. Ščerbinskas, kaip ir taip pat ne per seniausiai 28-ąjį gimtadienį už grotų minėjęs T. Mučinskas, teistas jau du kartus, paskutinį – už vagystes, neleido R. Sadauskui pabėgti, kartu su kitais bendrininkais jį apsupdami. Anot teismo medicinos ekspertų, šiam buvo suduota ne mažiau kaip vienuolika smūgių į įvairias kūno vietas. Konstatuotos ne tik muštinės žaizdos R. Sadausko kaktoje, rankose bei kojose ir sumušimai bei nubrozdinimai ir kitose kūno vietose, bet ir kairės rankos piršto sulaužymas.

Kaip jau rašyta, nukentėjo ir kartu su R. Sadausku tą penktadienio vidurdienį minėtame restorane kavą gėrusios dar dvi nusikalstamo pasaulio garsenybės – „Agurkinių“ lyderiams priskiriamas Tadas Petrošius bei Egidijus Smailys, remiantis policijos archyvais, įkūręs savo atšaką nuo „Daktarų“, kuriems priskiriamas ir jo tėvas.

Teismas taps cirku?

Ketvirtas nukentėjusysis – R. Sadausko sūnėnas Žanas Andrijūnas, kurio biografija – kol kas be ypatingų kriminalinių štrichų, tačiau, kaip ir kiti nukentėjusieji per šį išpuolį, jis nelabai norėjo bendrauti su teisėsauga. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, teigė, kad patyrė jam konstatuotus sužalojimus, užkliuvęs už stalo kojos ir pargriuvęs.

Ž. Andrijūno dėdė, tapęs šio išpuolio taikiniu, bandė įtikinėti teisėsaugininkus, kad nieko neatsimena – gėrė kavą, o po to atsigavo ligoninėje, t. y. nematė nei, kaip viskas prasidėjo, nei, kaip baigėsi. Apie viską sužinojo iš žiniasklaidos. Jos minimų įtariamųjų nepažįsta. Jokia žala jam nepadaryta ir jis nenori būti pripažintas nukentėjusiuoju bei nereiškia niekam jokio ieškinio.

Vitalijus Zakrževskis. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tačiau 460,15 eurų ieškinį už R. Sadauskui, E. Smailiui ir Ž. Andrijūnui po išpuolio suteiktą medicinos pagalbą kaltinamiesiems jų užpuolimu yra pareiškusi Kauno teritorinė ligonių kasa.

Šventes sutiks už grotų

Visi trys šiandien į Kauno apylinkės teismą atvežti kaltinamieji dalyvavus Kauną sukrėtusiame išpuolyje Laisvės alėjoje ir toliau, kaip įmanydami, dengė savo veidus. 

Neatsakė jie ir į žiniasklaidos klausimą, kodėl surengė tada tokias muštynes.

Kaltinimą šioje byloje palaikysianti prokurorė Gabija Večerinskienė prašė pratęsti L. Ščerbinsko, E. Rezajevo ir V. Zakrževskio suėmimus dar trims mėnesiams. 

Jų advokatai – Ričardas Girdziušas, Aivaras Alimas ir Danius Svirinavičius, kaip ir tikėtasi, siūlė paleisti jų ginamuosius į laisvę, skiriant jiems švelnesnes kardomąsias priemones.

E. Rezajevą ginantis A. Alimas bei L. Ščerbinsko advokatas R. Girdziušas kalbėjo ir apie užstatus. E. Rezajevo sutuoktinė sumokėjo 10 tūkst. eurų užstatą dar prieš šiandieninį teismo posėdį. L. Ščerbinską ginantis R. Girdziušas teigė, kad bus sumokėtas bet koks užstatas, kokį skirs teismas.

Kaltinamųjų advokatai buvo įsitikinę, kad nėra pagrindo laikyti jų ginamųjų toliau už grotų – jiems gali būti taikyta bet kokia kita kardomoji priemonė, švelnesnė už suėmimą. Kartu su užstatais dažniausiai minėta intensyvi priežiūra apykojės pagalba.  

Bylą nagrinėsianti teisėja Vaida Baumilė, baigiantis darbo dienai, paskelbė, kad, nepaisant advokatų gražbylysčių, tenkina prokurorės prašymą pratęsti visų trijų kaltinamųjų suėmimą dar trims mėnesiams, nes paleisti į laisvę, jie gali bėgti ir slėptis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurbarko mušėika

Jurbarko mušėika  portretas
Jurbako mušėika kietesnis

tai

tai portretas
kauniečių veidrodis- ne miestas o pelkė

To Siaip

To Siaip portretas
Tu su jais susitiktum akis į akį tai pridarytum į kelnes kloune. Kai už klaviatūros sėdi tai delavaras
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių