Rekordinis kyšis, sugriovęs V.Šiliausko karjerą, siejamas su mažiausiai penkiais objektais

Penktadienį Kauno apygardos teismas planuoja imtis kyšininkavimu įtariamo buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko advokato skundo dėl jo ginamojo suėmimo pratęsimo, gresiančio Velykų sutikimu už grotų. Belaukiant Temidės tarnų sprendimo portalui kauno.diena.lt pavyko išsiaiškinti, kokius Kauno statybų objektus teisėsaugininkai sieja su, jų teigimu, V.Šiliausko paimtu kol kas didžiausiu Lietuvoje kyšiu.

Penkis rašom, o kiek minty?

Po šio skandalo nuo pareigų nušalintam, o antradienį ir iš jų atleistam V.Šiliauskui yra pareikštas įtarimas, kad jis, žinodamas, jog tarp jo atstovaujamos Kauno miesto savivaldybės administracijos ir „Autokaustos“ yra sudarytos sutartys bei jų pakeitimai dėl tam tikrų objektų statybos, rekonstravimo bei kapitalinio remonto, savo naudai iš minėtos bendrovės direktoriaus ir akcininko Juozo Kriaučiūno kovo 8-ąją, apie 22.30 val., priėmė ne mažesnį kaip 140 tūkst. eurų kyšį už „Autokaustai“ palankų minėtų sutarčių sudarymą ir administravimą bei draugiškų santykių palaikymą ateityje, toliau vykdant savo įgaliojimus.

Įtarime, kuris pareikštas V.Šiliauskui, išvardyti ir penki su šiuo kyšiu siejami objektai: lengvosios atletikos maniežas su automobilių saugykla Perkūno alėjoje, kurių statybos vertė sutartyje viršijo 15 mln. eurų, dirbtuvių Europos prospekte rekonstravimas, kurio sutarties vertė – daugiau kaip 12 mln. eurų, daugiafunkcinio S.Dariaus ir S.Girėno sveikatinimo, kultūros ir užimtumo centro Perkūno alėjoje rekonstravimo ir automobilių saugyklos su teniso aikštynu statybos darbų pirkimas, kurių sutarties vertė – daugiau kaip 26 mln. eurų, mokslo ir inovacijų sklaidos centro Karaliaus Mindaugo prospekte statybos projektas, kurio sutarties vertė – daugiau kaip 20 mln. eurų, ir Vilniaus gatvės kapitaliniai remonto darbai, kurių sutarties vertė – beveik 4 mln. eurų.

Beje, V.Šiliauskui pareikštame įtarime dėl ne mažesnio kaip 140 tūkst. eurų kyšio priėmimo yra užsimenama ir apie su juo siejamas kitas neįvardytas sutartis. O šį kyšį, remiantis įtarimu, tą vėlų kovo 8-osios vakarą J.Kriaučiūnas atvežė V.Šiliauskui į jo namus pakaunėje – Noreikiškėse, kuriuose, kaip jau rašyta, per kovo 9-ąją vykusias kratas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai teigia po šešiolikos valandų apgulties aptikę beveik ketvirtį milijono eurų grynais, išslapstytų net keliose slėptuvėse.

Skundo argumentai

Kaip jau rašyta, didelės vertės kyšininkavimu, už kurį gresia laisvės atėmimas nuo dviejų iki aštuonerių metų, įtariamą V.Šiliauską iš pradžių leista suimti dešimčiai dienų. O praėjusią savaitę ta pati Kauno apylinkės teismo teisėja Violeta Miceikienė, kuri buvo priėmusi minėtą sprendimą, pratęsė jo suėmimą dar mėnesiui. Ir V.Šiliausko advokatas Gintaras Černiauskas, beje, buvęs Kauno socialdemokratų kandidatu į miesto merus, šią nutartį suimti jo ginamąjį iki balandžio 18-osios vidurnakčio apskundė.

STT nuotr.

Portalui kauno.diena.lt pasiteiravus G.Černiausko, kokie šio skundo motyvai, ir, ko prašoma jį nagrinėsiančio Kauno apygardos teismo, advokatas teigė, kad, jo manymu, V.Šiliausko suėmimą pratęsęs Kauno apylinkės teismas buvo nenuoseklus, o apskųstam sprendimui trūksta logikos.

„Iš pradžių – suimant V.Šiliauską dešimčiai dienų, konstatuojama, kad tiek laiko užteks surinkti įrodymus. Tačiau vėliau ta pati teisėja, kuri priėmė minėtą sprendimą, jau pratęsia šį suėmimą mėnesiui tais pačiais motyvais, nors nebuvo pateikta nieko naujo. Be to, prokurorai yra pareiškę, kad, jeigu ir nebūtų rastas paimtas kyšis, jų turimų įrodymų perduoti šią bylą teismui ir taip užtektų. Tad, kam tada laikyti V.Šiliauską suimtą?“ – klausė G.Černiauskas.

Panaši situacija, pasak V.Šiliausko advokato, ir dėl prielaidos, kad įtariamasis gali pasislėpti, nes ketino išvykti į Tenerifę.

„Mes juk priklausome Europos Sąjungai, kaip ir ši Ispanijos sala, kurioje mano ginamasis ketino su šeima atostogauti. Tai apie kokį galimą pabėgimą kalbama? Jau nekalbant apie tai, kad tokie atvejai Lietuvos istorijoje buvo vienetiniai“, – toliau dėstė savo argumentus G.Černiauskas, paminėdamas tarp jų ir mažamečius V.Šiliausko vaikus.

Be to, G.Černiauskas teigė, kad lig šiol į prokuratūros sąskaitą yra įmokėtas 10 tūkst. eurų užstatas už V.Šiliausko paleidimą į laisvę, skiriant jam švelnesnes už suėmimą kardomąsias priemones – intensyvią priežiūrą apykojės pagalba ar namų areštą.

Kaip jau rašyta, šis užstatas buvo sumokėtas dar prieš Kauno apylinkės teismo posėdį, po kurio teisėja V.Miceikienė tik iš dalies patenkino prokuroro prašymą pratęsti V.Šiliausko suėmimą dar dviem mėnesiams, motyvuojant tuo, kad jis gali bėgti, trukdyti tyrimui, taip pat daryti poveikį laisvėje esantiems su byla susijusiems asmenims.

Mes juk priklausome Europos Sąjungai, kaip ir ši Ispanijos sala, kurioje mano ginamasis ketino su šeima atostogauti. Tai apie kokį galimą pabėgimą kalbama?

Galiausiai G.Černiauskas pareiškė, kad nesuprantantis, kuo geresnis kitas įtariamasis jo ginamojo papirkimu, kuriam teismas neskyrė suėmimo.

Iškalbingos rokiruotės

Kaip jau rašyta, „Autokaustos“ vadovui J. Kriaučiūnui, kurį prokuroras taip pat prašė suimti, Kauno apylinkės teismas kovo 10-ąją skyrė 50 tūkst. eurų užstatą, kuris taip pat buvo įmokėtas į prokuratūros sąskaitą dar prieš šį posėdį, ir trijų mėnesių intensyvią priežiūrą apykojės pagalba, įpareigojant ne tik neišvykti iš Lietuvos, bet ir būti namų zonoje bei nebendrauti su V.Šiliausku.

Sprendimą pratęsti V.Šiliausko suėmimą teisėja V.Miceikienė motyvavo nusikaltimo, kuriuo jis įtariamas, pobūdžiu bei sunkumu, galimos griežtos bausmės už jį neišvengiamumu, įtariamojo bei jo šeimos išvykimo iš Lietuvos bei pasislėpimo galimybe ir V.Šiliausko bei J.Kriaučiūno užimta gynybine pozicija. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, jų pasirinktos pozicijos, kaip ir parodymai, skiriasi.

Pratęsus V.Šiliausko suėmimą, STT išplatino ne mažesnį atgarsį sukėlusį pranešimą apie tai, kad atsižvelgus, jog šį ikiteisminį tyrimą pradėjusios Kauno valdybos viršininko Dainiaus Januškos brolis yra vienas iš „Autokaustos“ akcininkų, siekiant išvengti bet kokios interesų konflikto regimybės, kreiptasi į Generalinę prokuratūrą siūlant pavesti šį tyrimą atlikti STT Centrinei tyrimų valdybai. Ir dar tą patį kovo 17-osios vakarą, portalo kauno.diena.lt žiniomis, vadovavimą šiai bylai perėmė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.

Tačiau, rytoj numatytame Kauno apygardos teismo posėdyje dėl apskųsto V.Šiliausko suėmimo pratęsimo, portalo kauno.diena.lt duomenimis, prokuratūrą vėl atstovaus Kauno apygardos prokuroras, vadovavęs pirminiams šio didelį atgarsį sukėlusio ikiteisminio tyrimo veiksmams. Anot vadovavimą ikiteisminiam tyrimui perėmusio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro, daugiau komentarų šioje bylos tyrimo stadijoje teikiama nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys Kriščiūnas

Stasys Kriščiūnas  portretas
Nežinau, kam Šiliauskas "pasiskolino" pinigų iš Kriaučiūno, bet konservatoriams dirbanti STT net tyrimo nepradėjo, kai buvusio mero Kupčinsko grupuotė iš socialinio būsto rangovų gavo 2 milijonų atkatą. Konservatorių grupuotėje tada buvo ir gimines prie savivaldybės lovio darbinusi Gudišauskienė, dabar garsiausiai ieškanti teisybės. Tada viskas baigėsi tuo, kad prie savivaldybės lovio darbą gavo ne vienas STT darbuotojų giminaitis, o apie 2 milijonus prabilę iš savivaldybės dingo. Visus korupcijos rekordus Lietuvoje seniai sumušė tada nuskurdinto Kauno meras Kupčinskas. Oi dar kiek rekordų bus, jei jo šaika sugrįš.

Gaila....

Gaila.... portretas
Už 140000 eurų buvo galima suremontuoti mažiausiai 10kabinetų mokyklose...

Anonimas

Anonimas portretas
Kaunui trūksta kiemsargių ! Tas tipelis laaabai laukiams tokiems darbams
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių