Siautė galinga audra: žuvo moteris, virto medžiai, tūkstančiai žmonių – be elektros

Per praėjusią parą ugniagesiai 471 kartą vyko šalinti vėjo išverstų medžių, darbai penktadienio rytą tebėra tęsiami, BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Vida Šmigelskienė.

„Iki šiol ugniagesiai intensyviai dirba, vyksta pagal iškvietimus. Labai norėtume paprašyti gyventojų kantrybės: kai galės, tikrai atvyks ir pašalins kliūtį“, – BNS sakė V. Šmigelskienė.

Daugiausia – 93 – kartus vykta į įvykius Klaipėdos apskrityje, Vilniaus apskrityje – 66, Kauno ir Panevėžio – po 58, Šiaulių ir Utenos – po 47, Tauragės – 32, Telšių – 31, Marijampolės – 22, Alytaus – 17 kartų.


Skaudžiausia nelaimė ketvirtadienį apie 17 val. įvyko Ukmergėje, Kęstučio aikštėje, nukritusi pastato stogo dalis mirtinai prispaudė moterį.

Ugniagesiai taip pat sulaukė pranešimų apie Elektrėnų savivaldybėje, Klaipėdoje ir kitose vietovėse ant automobilių užvirtusius medžius.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas BNS penktadienio rytą sakė, kad, pirminiais duomenimis, ženklios žalos uostamiestis nepatyrė, tačiau naktį upės vanduo buvo užtvindęs dalį senamiesčio.

„Kadangi vėjas buvo tos krypties, kada į Danę varė iš marių vandenį, buvo užpilta dalis senamiesčio – Žvejų gatvė buvo paskendusi 10–20 centimetrų, bet paskui gavau pranešimą, kad prieš antrą valandą nakties vanduo jau pradėjo sugrįžinėti į lietaus nuotekų šulinius ir tas potvynis senamiestyje baigėsi“, – sakė meras.

Jis minėjo, kad vienu pagrindinių rūpesčių uostamiestyje buvo virtę medžiai.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser BNS sakė, kad audros padariniai Kuršių nerijai dar nustatinėjami. Pirminiais duomenimis, prie Nidos laiptai atrodo sveiki, nuplauta apie 100 metrų kopagūbrio, tačiau, ar nerijai padaryta rimtesnės žalos, paaiškės šiek tiek vėliau.

Be elektros – 100 tūkst. namų ūkių

Dėl stipraus vėjo visoje Lietuvoje penktadienio rytą be elektros dar yra iki 100 tūkst. namų ūkių, pranešė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

„Daugiausia Klaipėdos regione ir šiaurės Lietuvoje“, – BNS komentavo ESO atstovas Tomas Kavaliauskas. 

Bendrovės duomenimis, Klaipėdos regionui priskiriamiems Plungės, Telšių, Mažeikių, Tauragės, Kelmės, Raseinių ir kitiems rajonams tenka beveik du trečdaliai visų gedimų. Kita zona, kuriai  didelę žalą padarė uraganinis vėjas, yra  Šiaurės Lietuva  – Kupiškis, Pasvalys, Rokiškis, Biržai, Anykščiai, Zarasai ir kiti rajonai..

Pagrindiniai gedimai fiksuojami dėl masiškai lūžusių elektros oro linijų atramų, nutrauktų laidų, tiek žemosios, tiek vidutinės, tiek aukštos įtampos tinkle. Skaičiuojami tūkstančiai išsijungusių transformatorinių.

Visą naktį dirbo maksimalus ESO ir rangovų organizacijų darbuotojų skaičius. Ne visur įmanoma buvo privažiuoti, tad realus uraganinio vėjo padarytos žalos mastas matomas ir vertinamas tik dabar, prisijungus naujoms darbuotojų pajėgoms.

ESO teigimu, elektros tiekimo atkūrimas visiems tikrai užtruks. Bendrovė atsiprašome vartotojų dėl galimai patiriamų nepatogumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,zinote KA AS!!! paGALVOJAU perSKAITES TEKSTA???...,

...,zinote KA AS!!! paGALVOJAU perSKAITES TEKSTA???..., portretas
kiekvienas ZMOGUS atsinesa SAVO LIKIMA...,stai eina MOTERIS GATVE ir nei SIO,nei isTO ant JOS nuGRIUNA STOGAS...,TIKIU ZMOGAAUS LIKIMU...,trumpi FILOSOFINIAI paMASTYMAI apie ZMOGAUS LIKIMA... TASKAS

...

... portretas
'Trikojai' turėjo it velniai lakstyt...

Kada

Kada  portretas
Laikas laidus kišti po žeme. Milijardus juk uždirba, tegu pasipurto.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių