Su dukra dingusios I. Salos mįslė dar neįminta: pareigūnai prašo pagalbos

  • Teksto dydis:

Kauno apskrities pareigūnai toliau vykdo Ingos Sala ir jos mažametės dukters Agatos paiešką.

Moteris, gimusi 1985 metais, kartu su dukra, gimusia 2020 metais, išėjo iš namų ir iki šiol negrįžo.

Tikėtina, kad ji ir mažametė nėra išvykusios iš Lietuvos.

Asmenis, žinančius šios moters ir dukros buvimo vietą, mačiusius ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, prašome kreiptis į Kauno apskr. VPK Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnus telefonu 8 700 606 00, 8 700 64 861 arba 112, arba el. paštu vilma.savickaite@policija.lt

Primename, jog svarstoma, kad I. Sala gali slėptis nuo buvusio vyro italo Michele’ės Sala. Tikėtina, kad taip ji pasielgė nenorėdama atiduoti dukros, kurios globą per skyrybas jam priteisė teismas Italijoje.

Kaip „Kauno dienai“ teigė M. Sala, teismas Italijoje 2022 m. lapkričio 15 d. priėmė nutartį, kad juodu su žmona Inga gyvens atskirai, t. y. sutuoktiniams nustatyta separacija. Pasak pašnekovo, Italijoje negalima išsiskirti iškart – iš pradžių reikia kreiptis dėl separacijos, o tik po jos – dėl santuokos nutraukimo. Taip pat šio teismo Italijoje sprendimu M. Sala buvo paskirta abiejų mažamečių poros vaikų – sūnaus ir dukros globa.

Italas neslėpė, kad žinia, jog žmona su juo nori skirtis, buvo netikėta. Nepaisant to, kad tuo metu lietuvė su vyresniuoju sūnumi vis dažniau apsistodavo Lietuvoje, palikusi vyrą Italijoje, juodu esą buvo laiminga šeima.

Skyrybų prašymą I. Sala teismui Kaune pateikė dar 2020 m. spalį. Tais pačiais metais į teismą Vilniuje kreipėsi ir M. Sala – pateikė prašymą pagal Hagos konvencijos ir reglamento „Briuselis II bis“ nuostatas dėl neteisėto vaikų išvežimo į Lietuvą ir grąžinimo į Italiją. Kaip teigė italas, šiuo metu tiek sūnus Julius, tiek dukra Agata turi ir Lietuvos, ir Italijos pilietybes. Sulaukę pilnametystės, jie turės pasirinkti vieną.

„Abiejuose teismuose susidūrėme su pagrindine problema – reikėjo įrodyti, kur buvo Ingos ir vaikų gyvenamoji vieta – Lietuvoje ar Italijoje, kai ji nusprendė negrįžti į Italiją ir pasilikti Lietuvoje. Inga bandė įrodyti, kad nuo 2018 m. su Juliumi nuolat gyveno Lietuvoje, todėl jokio neteisėto vaikų išvežimo iš Italijos nebuvo ir nėra teisinio pagrindo juos grąžinti. Šioms aplinkybėms paliudyti ji pasikvietė dvi drauges, kartu įrodinėjo, kad Inga Lietuvoje kurį laiką vykdo individualią veiklą, yra finansiškai nepriklausoma. Aš teismui pateikiau įrodymų, kad ginčo laikotarpiu Ingos ir vaikų nuolatinė gyvenamoji vieta buvo Italijoje. Teismui buvo pateiktos Ingos mokesčių deklaracijos iš Italijos, sąskaitos faktūros iš Juliaus Italijoje lankomos ugdymo įstaigos, medicinos duomenys iš Italijos gydymo įstaigos, Ingos lėktuvų bilietai į abi puses ir kiti įrodymai“, – „Kauno dienai“ pasakojo M. Sala.

Pašnekovo teigimu, Kauno apylinkės teismas, kuriam buvo pateiktas I. Sala skyrybų prašymas, nusprendė, kad nuolatinė Ingos ir vaikų gyvenamoji vieta yra ne Lietuvoje, o Italijoje, todėl sutuoktinių skyrybų procesas turi vykti Italijoje. Čia turi būti sprendžiami ir visi su vaikų globa susiję klausimai. Teisme Vilniuje, kuriame buvo sprendžiamas vaikų grąžinimo į Italiją klausimas, taip pat buvo nuspręsta, kad Ingos ir vaikų nuolatinė gyvenamoji vieta buvo Italijoje, todėl vaikai Lietuvoje yra laikomi neteisėtai.

Tačiau, kaip sakė M. Sala, pirmosios instancijos teismas prašymą dėl repatriacijos (grąžinimo iš Lietuvos į Italiją – aut. past.) atmetė, sprendimą grįsdamas tuo, kad vaikai per kelių mėnesių laikotarpį prisitaikė prie naujos gyvenamosios aplinkos Lietuvoje. Vis dėlto, tokį sprendimą apskundus apeliacine tvarka, buvo nutarta vaikus grąžinti į Italiją, konstatavus, kad tai geriausiai atitiks abiejų vaikų interesus.

Viešojoje erdvėje sklinda įrašas, kuriame I. Sala kalba apie tai, kad patyrė savo vyro smurtą. Negana to, lietuvė taip pat yra užsiminusi, kad sutuoktinis norėjo susprogdinti jos butą Kaune dujų balionu. „Kauno dienos“ paklaustas apie tai, M. Sala viską kategoriškai paneigė ir patikino, kad niekada nesmurtavo nei prieš žmoną, nei prieš vaikus, nei prieš jokį kitą žmogų. Jis atkreipė dėmesį, kad teisme Vilniuje I. Sala apie smurtą nė nebuvo užsiminusi.

„Inga pasakė, kad leis man matytis su vaikais. Teisėjui ji taip pat teigė, kad kvietė mane kraustytis į Lietuvą. Jos bute 2020-ųjų lapkritį praleidau tris dienas, o gruodį – dvi savaites. Jei aš būčiau smurtaujantis žmogus, ar Inga būtų įsileidusi mane į savo namus, praėjus kelioms dienoms, kai pateikė prašymą skirtis? Manau, apkaltinti mane smurtu Inga nusprendė siekdama susigrąžinti vaikų globą, kai nusivylė Lietuvos teismų sprendimais. Tai įvyko, kai 2021 m. balandį teismas Vilniuje įpareigojo grąžinti vaikus į tėvynę, o Leko teismas Italijoje 2021 m. birželį, taikydamas laikinąsias apsaugos priemones, o vėliau galutiniu sprendimu 2022 m. lapkritį, taip pat nurodė, kad mūsų vaikai gyventų Italijoje ir paskyrė man visišką jų globą“, – tvirtino M. Sala.



NAUJAUSI KOMENTARAI

elena

elena portretas
europoj ne taip kaip pas mus skirybu atveju vaikus palieka su motina o ten palieka vaikus tam kuris daugiau uzdirba ir gales islaikyti vaikus jeigu jis geriau stovi jam ir priteise viskas normalu ir nieko ji nelaimes tuo labiau kad mergaite turi ir ju pilietybe

J

J portretas
Yra pats blogiausias dalykas vedybos iš išskaičiavimo ,kol vaikai nepilnamečiai skyrybos turėtu būti tabu tos skyrybės pavertė vaikus tėvų įkaitais manau klaidingas toks požiūris jog gyvenkit dėl savęs bet ne dėl vaikų ,o as manau visi gyvenimo etapai suskirstyti kūdikystė,vaikystė,paauglystė,reikalinga stipri vaikų priežžiūra ir laikotarpis jaunystė kuri priklauso tik kiekvienam individualiai ,bet kuomet nusprendžia tuoktis ir gimdyt vaikus va tuomet ir turi baigtis gyvenimas dėl savęs ,gyventi turime dėl savo vaikų tik tuomet vaikus paruošime gyvenimui rodydami visa dėmesi ir apgobdami šiluma manau įstatymai dėl šeimos sampratos yra ydingi ,kokią turėsime visuomenę jeigu turi po kelias skyrybas vaikai nuo skirtingų vyrų neretai ir pačios nežino nuo ko vaikai tėvai moka alimentus svetimiems vaikams ,o tai jau gresia ežinant vaiku biologinių tėvų baisu,baisu ir dar kart baisu

Baikit kliedėti vatnykai

Baikit kliedėti vatnykai portretas
Pati beprotė ir vaiką nori tokia padaryti.Ar jūs nematėte kad motera ligonė?bet jums išgamos sovietikai tik kad būtų blogiau.Jūs net ne žmonėsi,jūs degradai....
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių