Su niekuo nesiskaitantis recidyvistas galės tyčiotis iš teismų sprendimų ir toliau?

Kauno apygardos teismo teisėjai, laikydamiesi įstatymo raidės, užmerkė akis prieš nepagarbų vienuolika kartų teisto Povilo Kašalyno elgesį su jų nuosprendžiu. Ir net sušvelnino jam skirtą bausmę už grasinimą nužudyti kaimo bendruomenės pirmininką, išsakytą keverzonėmis ir necenzūriniais gestais ant minėto nuosprendžio.

Reikalavo visiško išteisinimo

Kauno apygardos teismo teisėjų Jurgos Vasiliauskienės, Odetos Gruodienės ir Algirdo Giedraičio, du iš kurių buvo priėmę ir minėtą nuosprendį, kolegija šiandien paskelbė savo sprendimą dėl 28-erių P. Kašalyno skundo, kuriuo šis, prieš tai Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmų išteisintas dėl nepagarbos teismui bei valstybės simbolių išniekinimo, prašė jį išteisinti ir dėl bendruomenės pirmininko terorizavimo.

P. Kašalynui už tai buvo skirtas vienerių metų laisvės atėmimas, o subendrinus šią bausmę su keliais ankstesniais jam paskelbtais nuosprendžiais, galutine bausme tapo trejų metų ir dviejų mėnesių įkalinimas.

Šis praėjusį kovą paskelbtas minėtų Alytaus apylinkės teismo rūmų nuosprendis buvo susijęs su ne juokais minėtą bendruomenės pirmininką vieną 2021-ųjų lapkričio vidurdienį išgąsdinusiu radiniu. Tada jis rado į savo namo tvorą įkištą perpus sulenktą Kauno apygardos teismo nuosprendžio, paskelbto tų pačių metų spalio pabaigoje P. Kašalynui, su kuriuo bandė kovoti teisiniais metodais, paskutinį lapą su iškalbingais užrašais ir piešiniais. Šalia teisėjų pavardžių bei parašų ir valstybės herbo, esančio teismo antspaude, raudonu rašalu buvo išvedžiota „VENDETA“ bei „LAIKAS PARODYS“ ir nupieštas degantis namas su kryžiais virš jo. O šalia – necenzūrinis gestas – iškeltas vidurinis rankos pirštas.

Kalėjimų departamento nuotr.

Ekspertų nepergudravo

Būtent dėl minėtų keverzonių ikiteisminį tyrimą po šio įvykio pradėję Alytaus teisėsaugininkai baigė jį kaltinimu dėl nepagarbos teismui bei valstybės simbolių išniekinimo ir minėto bendruomenės pirmininko terorizavimo, grasinant padegti šio namus bei padaryti kitokią jo šeimos narių sveikatai bei gyvybei pavojingą veiką. O tai sieta su tuo, kad minėtas Kauno apygardos teismo nuosprendis, „išgražintas“ keverzonėmis su grasinimais, buvo bendruomenės pirmininko pergalė siekiant sugriežtinti P. Kašalynui tų pačių Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmų skirtą bausmę už bendruomenės pirties nuniokojimą bei ten rastų suaukotų 141 euro pasisavinimą. Minėti Alytaus apylinkės teismo rūmai skyrė už tai šiam recidyvistui lygtinę vienerių metų bausmę. Bendruomenės pirmininkui apskundus šį nuosprendį Kauno apygardos teismui, pastarasis jau pasiuntė P. Kašalyną vieneriems metams už grotų.

Bendruomenės pirmininkas minėtą radinį savo tvoroje įvertino kaip grasinimą jam bei jo šeimai, kurioje auga du mažamečiai vaikai, žinodamas apie ankstesnius P. Kašalyno išpuolius. Vienas iš jų buvo kaimynų, kuriuos šis recidyvistas apvogė, patirtis. Jiems kreipusis į policiją, jie sulaukė pakartotino vagies vizito. Šį kartą – jau su mačete bei įrankiu, panašiu į kūjį, rankose.

Nors P. Kašalynas buvo linkęs nepripažinti, kad jis išrašinėjo bei įkišo į bendruomenės pirmininko tvorą jam sugriežtinto nuosprendžio dalį, tai konstatavo Kriminalistinių tyrimų centras, nustatęs, kad užrašas „LAIKAS PARODYS“ –  tikėtina išraitytas P. Kašalyno.

Belskis ir bus atidaryta?

Bylą nagrinėjusi Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmų teisėja dėl nepagarbos teismui ir valstybės simbolių išniekinimo P. Kašalyną išteisino, kaip nepadarius šių nusikaltimų. Ir nuteisė tik už bendruomenės pirmininko terorizavimą.

Šį nuosprendį Kauno apygardos teismui apskundė tik P. Kašalynas, prašęs visiško išteisinimo. Alytaus prokurorai nuosprendžio neskundė. O, tai, pasak Kauno apygardos teismo atstovės, ir lėmė, kad jau minėta jų teismo teisėjų kolegija sprendė tik dėl bausmės, skirtos P. Kašalynui dėl bendruomenės pirmininko terorizavimo, teisingumo, nes tik šią nuosprendžio jam dalį nuteistasis skundė.

Minėta teisėjų kolegija šiandien paskelbė, kad P. Kašalyno skundą atmeta, tačiau pakeičia jo apskųstą nuosprendį, sušvelnindama skirtą bausmę už grasinimą nužudyti bendruomenės pirmininką ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą. Toks sprendimas priimtas, nenustačius, kad tai buvo daroma sistemingai. Tam būtini ne mažiau kaip trys kartai. O P. Kašalynas tai padarė tik vieną kartą, todėl ankstesnis jam pareikštas kaltinimas perkvalifikuotas į kitą to paties Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už tokį nusikaltimą. Po tokio sprendimo dviem mėnesiais sutrumpėjo ir šiam recidyvistui, subendrinus su keliais ankstesniais nuosprendžiais, buvus skirta galutinė trejų metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmė.                   

Šis Kauno apygardos teismo sprendimas jau yra neskundžiamas ir, jį paskelbus, nuosprendis įsiteisėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Širvintiškis Vaclovas

Širvintiškis Vaclovas portretas
Na ir ką, eilinį kartą apsišiko mūsų teisėsauga. Gargė EWELINAI su daug dvigubu W.

Joo

Joo portretas
Taigi tas žmogus iš teismų tyčiojasi visiškai pagrįstai, nes teismas taikydamas baudžiamojo kodekso kitą straipsnį labai grubiai pažeidė baudžiamojo proceso taisykles ir nuteisė jį be jokios teisės gintis, visiškai neleido jam gintis. Jo skundas buvo patenkintas visiškai, ir jis yra nekaltas, nes pagal tą straipsnį kur gynėsi, teismas Jo nebenuteisė.

Spenius

Spenius portretas
Duokit man tą lopai vienai dienai ir iš recidyvisto jis taps melžeju...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių