Sunkiai sužeisto pareigūno byla: kodėl recidyvistas inteligento veidu slepia barzdą?

Prieš Kauno apygardos teismą stojo recidyvistas Saulius Sankauskas, kaltinamas sunkiu tuo metu atostogavusio Kauno rajono policijos tyrėjo sužalojimu per konfliktą Žemaičių plento degalinėje. Nukentėjusiąja šioje byloje yra pripažinta ir pareigūno sutuoktinė, patyrusi tada nemažą išgąstį.

Nukentėjusiųjų buvo daugiau

Ilgai laukta 44-erių metų S. Sankausko, kuris laikomas už grotų jau beveik septynis mėnesius, akistata su nukentėjusiaisiais šiandien neįvyko, šiems nepasirodžius teisme.

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su sužalotą policininką A. V., kuris grįžo į tarnybą tik beveik po kelių mėnesių, atstovaujančiu advokato padėjėju Kęstučiu Pužaičiu, šis teigė taip pat jokio pranešimo apie šiandienos posėdį iš nukentėjusiojo negavo. Panašu, kad ir šis nebuvo tinkamai informuotas apie pirmąjį šios bylos posėdį. Tačiau A. V. advokatas patvirtino, kad nukentėjusysis rengia teisiamajam ieškinį, kuriuo prašys ir turtinės, ir neturtinės žalos, kurias patyrė, atlyginimo.

„Tikrai nebus bandoma pasipelnyti. Rengiamų ieškinių dydis siejamas su suformuota Aukščiausiojo Teismo praktika tokiose bylose bei atsižvelgiant, kad nukentėjusysis – pareigūnas“, – toks buvo K. Pužaičio atsakymas apie planuojamą ieškinių dydį.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, nukentėjusiųjų šioje byloje galėjo būti ir daugiau. Tačiau du pilietiški vyrai, padėję per atostogas be uniformos į minėtą degalinę su šeima atvykusiam A. V. grumtis su peiliu ginkluotu S. Sankausku, nepanoro nukentėjusiųjų statuso. Nors šio incidento metu nukentėjo ir jų turtas. Pirminiais duomenimis, – išmanieji laikrodžiai. Be to, šie šaunūs vyrai, vykę tą pernykštės liepos 24-osios pavakarę su draugėmis ir vaikais į pajūrį, tada savo kelionės tikslo nepasiekė dėl po incidento užsitęsusių apklausų policijoje. Jie bus apklausti S. Sankausko teisme liudytojais.

Pats S. Sankauskas, šiandien atvestas konvojaus pareigūnų į teismo narvą, nusiėmė kepurę nuo plikos galvos, o apsauginę kaukę – nuo barzdos, tik žiniasklaidos fotografams palikus posėdžių salę. Atidengtas gana inteligentiškas jo veidas visai nesiderino su inkriminuojamu nusikaltimu. Juo labiau – su biografija.

Asociatyvi J. Kalinsko/BNS, Laimio Steponavičiaus, Regimanto Zakšensko nuotr.

Pranešė šokiruoti liudytojai

Kaip jau rašyta, Kauno policija pranešimo apie minėtos degalinės aikštelėje vykstančias muštynes, per kurias nukentėjo vienas jaunuolis, tą pirmadienio pavakarę sulaukė 18.40 val.

Bendrajam pagalbos centrui paskambino atsitiktiniais šio kruvino incidento liudytojais tapę šios degalinės lankytojai, kurių vakarinio piko valandomis čia buvo nemažai.

Kartu su keturiais policijos ekipažais į įvykio vietą atskubėjo ir greitosios medikai. Jie išvežė peiliu sužalotą nukentėjusįjį į Kauno klinikas.

Paaiškėjo, kad jis – Kauno rajono policijos tyrėjas A. V., atvykęs į šią degalinę su šeima ir be uniformos, nes tuo metu atostogavo.

Jau po pirmųjų apklausų tapo aišku, kad ginčo, per kurį nukentėjo atostogaujantis pareigūnas, pradžia buvo klasikinis vairuotojų konfliktas dėl pirmumo teisės. Policininko automobiliui reikėjo išvažiuoti, tačiau jam ant kelio stovėjo kitas automobilis, kuriuo trijų asmenų kompanija buvo atvykusi į šios degalinės tualetą.

Vienam iš antrojo automobilio keleivių – jau minėtam S. Sankauskui, tuo metu dirbusiam vienoje UAB specialistu-aukštalipiu, vėliau buvo nustatytas vidutinis – 2 prom. girtumas. Ir jis artėjančią naktį jau praleido Kauno policijos areštinėje, nes buvo sulaikytas nusikaltimo vietoje.

Grėsė pavojus gyvybei

Į įvykio vietą žaibiškai atskubėję policijos pareigūnai tada rado ir peilį, kuriuo ką tik buvo sužalotas atostogaujantis jų kolega.

30-mečiui A. V. juo buvo smogta mažiausiai keturis kartus. Sužalotas pilvas. Konstatuota šio kiauryminė žaizda. Ir abi rankos: delnas, vienos plaštakos pirštas, dilbis.

Greitosios medikai, įžvelgę pavojų nukentėjusiojo gyvybei, pristatė jį į Kauno klinikas, kuriose sužeistasis skubiai operuotas. Tik tada su palengvėjimu konstatuota, kad nepažeisti jokie gyvybiškai svarbūs vidaus organai.

Valstybinė ligonių kasa dėl A. V. gydymo buvo pareiškusi apie 300 eurų ieškinį, kurį vėliau atsiėmė, nes peiliu švaistęsis S. Sankauskas šią sumą atlygino dar neprasidėjus teismui.

Tačiau dar yra „Sodros“ ieškinys, kuris siekia beveik 2759 eurus – už nukentėjusio policijos pareigūno nedarbingumą.

Dangstėsi šeimos pagausėjimu

Sunkiu sveikatos sutrikdymu įtariamas S. Sankauskas, šio išpuolio metu gyvenęs ne per toliausiai jo vietos, – Šilainiuose, jau pirmosios apklausos metu neišsisukinėjo ir pripažino savo kaltę. Tačiau dėl visko kaltino alkoholį. Ir negalėjo nurodyti kitos priežasties, kodėl taip pasielgė.

Iš pradžių jį leista suimti dviem mėnesiams. Po to šios griežčiausios kardomosios priemonės terminas pratęstas dar tokiam pačiam laikotarpiui, nors S. Sankauskas ir labai veržėsi į laisvę, teigdamas, kad yra vienintelis šeimos, kuri turėjo netrukus pagausėti ir tai įvyko, maitintojas. O jo advokatas, nusamdytas artimųjų, įtikinėjo, kad jo ginamasis nešiojosi peilį tik maistui pjaustyti, t. y. jokio nusikaltimo iš anksto neplanavo. Tiesiog taip atsitiko.

Tačiau suminkštinti Kauno apylinkės teismo teisėjos, tada sprendusios, kokią kardomąją priemonę skirti S. Sankauskui, o vėliau – ar ją pratęsti, širdies nei įtariamajam, nei jo advokatui nepavyko. Panašu, kad dėl iškalbingos S. Sankausko biografijos.

Braižas nesikeičia

Vienas iš penkių S. Sankausko teistumų – už nužudymą, taip pat panaudojant peilį. Ir tada užteko vieno smūgio juo, nes pataikyta į aukos krūtinę.

Už šią žmogžudystę, įvykdytą prieš dešimt metų Marijampolėje, kurioje S. Sankauskas tuo metu gyveno, Kauno apygardos teismas 2004-aisiais jam skyrė pusdevintų metų įkalinimą. Tačiau, pirminiais duomenimis, šios bausmės S. Sankauskas iki galo neatliko – buvo paleistas į laisvę lygtinai anksčiau laiko.

O vos įkvėpęs laisvės oro, ir vėl su kažkuo susimušė, nes vėl buvo teisiamas už viešosios tvarkos pažeidimą. Ir ne kartą. Ir tai charakterizuoja šį asmenį, kaip konfliktišką asmenybę, mėgstančią viską spręsti jėga – kumščiais arba peiliu.

Paskutinis iš turimų S. Sankausko teistumų, pirminiais duomenimis, taip pat buvo už viešosios tvarkos pažeidimą, kurio metu panaudotas peilis. Tada šiuo taip pat pataikyta oponentui į krūtinę. Laimė, kad viskas baigėsi ne taip tragiškai kaip per konfliktą, po kurio jo biografijoje atsirado teistumas už nužudymą. Už minėtą išpuolį Jurbarko rajono apylinkės teismas 2016 metais savo priimtu baudžiamuoju įsakymu skyrė S. Sankauskui triženklę baudą.

Saulius Sankauskas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Gresia naujas įkalinimas

Naujausioje savo byloje dėl išpuolio degalinėje S. Sankauskas kaltinamas sunkiu sveikatos sutrikdymu dėl chuliganiškų paskatų bei viešosios tvarkos pažeidimo. Už pirmąjį nusikaltimą jam gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki dvylikos metų ir daugiau jokios kitos alternatyvos nenumatyta.

Į S. Sankauskui pareikštą kaltinimą sugulė tai, ką pavyko nustatyti ikiteisminį tyrimą atlikusiems sužaloto pareigūno kolegoms po paties nukentėjusiojo, besišvaisčiusiojo peiliu bei liudytojų apklausų.

S. Sankauskas kaltinamas, kad viešoje vietoje ir, būdamas neblaivus, dėl menkavertės dingsties – nukentėjusiajam norint įsėsti į savo automobilį ir privėrus jo automobilio priekines dureles, pradėjo prie būsimos savo aukos kibti ir nepadoriai jį plūsti. Galiausiai bandė oponentui ir suduoti. Tačiau šis smūgio išvengė, suimdamas S. Sankauską už rankos. O tada šis išsitraukė peilį.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, į savo automobilį negalėjęs įlipti ir S. Sankausko kompanijos automobilio dureles privėręs A. V. buvo pavadintas „gaidžiu“. O, kai bandė, kaip teigia, žodžių į vatą nevyniojusį oponentą raminti, nes jo automobilyje be sutuoktinės buvo ir vaikas, neblaivus S. Sankauskas užsimojo jam kumščiu į veidą. Tačiau A. V. spėjo į tai sureaguoti, pagauti kairę užsimojusiojo ranką ir ją užlaužti. Po to S. Sankauskas buvo pastatytas veidu į automobilį. Tačiau muistėsi. Ir netrukus už jo stovėjęs A. V. pajuto dūrį peiliu.

Minėti jauni vyrai, padėję sužeistam A. V. grumtis su S. Sankausku, teigė iš pradžių neketinę kištis į judviejų konfliktą. Tačiau, kai S. Sankauskas ėmė švaistytis peiliu, į ką vieno iš jų draugė sureagavo klyksmu, jau puolė A. V. į pagalbą. Ir, panašu, kad pačiu laiku.

Kitas šios bylos posėdis numatytas vasario pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Norm

Norm portretas
Nu cia. Užlauže ranka. Laikė. Laisvės apribojimas. Pora metu lygtinai. Zmogus gal išsilaisvint norėjo. Ar cia ka daryt kai laiko. Gi nezinojo kad ten policininkas

keidanskas

keidanskas portretas
Kažkas ne taip čia.Ulvydo šnobelį kažkodėl brangiau remontavo nei to ,,vos nemirtinai''sužaloto milicininko organizmą.O tas dviejų gaidžių susikirtimas nublanksta prieš inteligentiško recidyvisto slepiamos barzdos detektyvą...Paaiškink,rašytoja,gal ten po ta kauke kaip ir pas Šustauską kelnėse yra slepiamas koks tai ginklas?

!??

!?? portretas
Ar bent suvokiate, kiek ir ypač Vilniuje lygiai kaip šis asmuo yra moterys. Jos subarzdom. Pavyzdys. Manekenė dabar jau susenus eglė grabliauskaitė, kuri demonstravo keturis išsigimusius vaikus neaišku iš kur surankiotus ir būdama narkomanė peraugusi iki ūgio virš 2 metrų siautėjo vilniuj vaidindamas mažumų globėją padedančią aferų keliu užsikabinti lenteles, kas prestižinėse vietose nuosavybė buvo vieno ar kito patvorės kuilio prosenelio wc.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių