Verslininkui R. Reklaičiui – neramios dienos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vasario antroje pusėje žlugusios reklamos agentūros vadas Robertas Reklaitis išgirs teismo nuosprendį už sumanytą pinigų plovimo schemą, kurią teisėsaugininkai lygina su garsiojo Ostapo Benderio machinacijoms.

Vasario antroje pusėje žlugusios reklamos agentūros vadas Robertas Reklaitis išgirs teismo nuosprendį už sumanytą pinigų plovimo schemą, kurią teisėsaugininkai lygina su garsiojo Ostapo Benderio machinacijoms.

Neslėpė jaudulio

Pusketvirtų metų – tokią laisvės atėmimo bausmę R.Reklaičiui už sukčiavimą ir turto pasisavinimą per baigiamąsias kalbas Kauno apygardos teisme pasiūlė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras. Iki lemiamo teismo verdikto praeityje klestėjusiam verslininkui liko laukti apie mėnesį.

"Jaudinuosi. Tokiose vietose negali nesijaudinti, tačiau jaudinuosi nepamesdamas proto – juk neužsikasi žemėmis, – apie būseną išgirdus, kada teismas paskelbs nutartį, pripažino R.Reklaitis. – Teismo procesas vyko taip, kaip ir maniau, ir tik jam spręsti, pasisavinau tas dideles lėšas ar ne." Teisėsaugininkams verslininkas įkliuvo, nes, propaguodamas petankę Lietuvoje, įdiegė įdomias finansines schemas.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos tyrėjai, bendradarbiaudami su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais, išsiaiškino, kad per kelerius metus R.Reklaitis apgaule įgijo 1,7 mln. litų, o jo sutuoktinė ir dar vienas jam artimas asmuo – apie 350 tūkst. litų.

Be to, R.Reklaitis įtariamas neteisėtai pasisavinęs iš Lietuvos petankės federacijos daugiau nei 260 tūkst. litų, kuriuos paėmė iš kasos ir negrąžino.

Žarstė paramą

Buvęs reklamos asas pripažino, kad daugelį dabar stebina tokios pinigų sumos, tačiau "Rodiklio" klestėjimo laikais esą tai nebuvo protu nesuvokiami pinigai.
"Tuo metu uždirbome daug pelno, todėl daug ką ir rėmėme. Visi remia dėl prekės ženklo. Petankė – ne tik žaidimas, bet ir rutulių pardavimas, maitinimas", – interesą Lietuvoje mažai populiariai sporto šakai bandė aiškinti R.Reklaitis.

Teisiamųjų suolo minkštumą išbandęs verslininkas nuklydo į rožinės praeities prisiminimus, kai Kaune beveik nė vienas kultūros renginys esą nepraėjo be jo vadovaujamos bendrovės paramos. Sportui "Rodiklis" taip pat buvo dosnus. "Rėmėme ir "Žalgirio" krepšinio klubą, futbolą", – vardijo bankrutavusios reklamos gigantės vadas.

Ir šalia tokių sporto ryklių – petankė. Kiek 2006 m. Lietuvoje iš vis buvo žinančių apie tokią sporto šaką? Kiek buvo aistringų petankės žaidėjų? R.Reklaičio tokie klausimai neišmuša iš vėžių. "Prancūzijoje pagal populiarumą tai – trečia sporto šaka", –  pareiškė itin dosniai petankės čempionus lepinęs verslininkas.

Pats žaidė ir pats rėmė

Tiesa, Kauno apygardos teismas beveik metus nagrinėjo ne R.Reklaičio pastangas išpopuliarinti petankę, o painias finansines schemas.

"Aš tų pinigų nepaėmiau", – apie jam inkriminuotus kaltinimus teigė R.Reklaitis.

Tyrėjai nubraižė paprastą ir kartu genialią machinacijos schemą: R.Reklaitis subūręs bendraminčius, įsteigė Lietuvos petankės federaciją. Jis pats nuo federacijos įsteigimo dirbo konsultantu, valdė aštuoniolika Kauno bendrovių paaukotas paramos lėšas.

Tyrimo metu nustatyta, kad ši federacija organizuodavo atvirus tarptautinius petankės turnyrus Lietuvoje ir dalyvaudavo renginiuose užsienyje, kuriuose žaisdavo ir R.Reklaitis kartu su savo komandos nariais.

Kas galėtų pagalvoti, kad ši nepriekaištinga fasadinė kuklios petankės pusė ims dominti įstatymo sargus. Niekas nedraudžia pačiam būti federacijos kūrėju, pačiam žaisti, pačiam remti trečią pagal populiarumą sporto šaką Prancūzijoje.

Tačiau po šia kilnia uždanga, kaip įtariama, žarstytasi įspūdingo dydžio piniginiais prizais.

Klastos šleifas

FNTT duomenimis, sėkmingai pasirodžius turnyruose, R.Reklaičiui ir jo draugams už "pasiektus aukštus sportinius rezultatus", suklastojus dokumentus atgaline data, būdavo parengiami Lietuvos petankės federacijos prezidiumo sprendimai, direktoriaus įsakymai apie esą skirtus piniginius prizus. Taip pat buvo klastojami buhalterinės apskaitos dokumentai, imituojantys piniginių prizų išmokėjimą R.Reklaičiui ir jo komandos žaidėjams.

Šie "prizininkai", kurių dauguma dirbo R.Reklaičio valdomose bendrovėse, už pasiektus aukštus sportinius rezultatus varžybose būdavo pamaloninami šimtais tūkstančių litų, o kiti varžybų nugalėtojai ir prizininkai būdavo apdovanojami tik diplomais ir simboliniais prizais.

FNTT tyrėjai atskleidė, kad piniginiais prizais paskatinti žaidėjai į asmenines banko sąskaitas pervestus pinigus išgrynindavo ir atiduodavo R.Reklaičiui, pastarasis tai neigia.

Apie veiklą neatvirauja

Prieš dešimtmetį reklamos lydere vadinto "Rodiklio" vadovas nebuvo linkęs atvirauti, kuo užsiima šiuo metu. Pusę lūpų prasitarė, kad tęsia veiklą reklamos srityje. "Darai tai, ką moki geriausiai", – neišsišoko R.Reklaitis.

Dar visai neseniai jo bankrutavusios firmos reklamos šūkis tebeskambėjo vienos radijo stoties bangomis, kurios akcininku taip pat buvo tapęs R.Reklaitis ir kurią ištiko toks pat likimas kaip "Rodiklį".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinom

Zinom portretas
Žinom Reklaiti, apsukrus verslynykas, cia ir pasimatys ar jis teisėsauga .., ar teisesauga ji..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių