Lipdukai ant langų – ir paukščiams, ir kariams

Paukščiai žūva atsitrenkę į langus ne tik pavasarį, didžiųjų migracijų metu, kai kuriose vietose tai aktualu visus metus. Tačiau nebūtina ant stiklų klijuoti juodus plėšrūnų siluetus, galima ir kažką gražaus, svarbu, kad stiklas taptų matomas. Tam Ukrainos menininkas Nikita Titovas sukūrė spalvotas improvizacijas paukščių, Ukrainos ir Lietuvos tema.

Paukščių išsaugojimui neabejingas ekologas Erlandas Paplauskis teigia, kad netrukus tokius spalvotus N. Titovo sukurtus atvaizdus bus galima įsigyti internetinėje parduotuvėje ir taip paremti Ukrainos karius.

„Man smagu tokius lipdukus naudoti todėl, kad tai parodo ir aiškią moralinę poziciją, kurioje tu pusėje. O įsivaizduokite, kaip atrodytų Lietuva, jei visi pasiženklintume savo langus tokiais lipdukais? Paukščiui svarbu, kad langas taptų matomas, o ne būtų dangaus ar medžių atspindys. O nedraugai matys, kokia jie beviltiška mažuma civilizuotuose kraštuose. Taip išgelbėtume daug sparnuočių ir pasiųstume stiprią žinutę žmogėdroms“, – įsitikinęs ekologas.

Pasak E. Paplauskio, kai kurie tyrimai rodo, kad vien JAV atsitrenkę į langus kasmet užsimuša apie 10 mln. paukščių.

Pas mus esą ne tiek stiklų, kiek Niujorke, bet problema yra didelio masto.

„Kartu su buveines niokojančiais ūkininkais, daugybe palaidų kačių, turime didelio masto paukščių nykimą visoje Europoje. Tai mūsų atsakomybės zona, nes rūšių nykimas dėl įvairių žmogaus veiklų yra globali problema. Todėl šie lipdukai lange – grynai kultūros klausimas. Gal tai ir neišgelbės visų pasaulio paukščių, bet truputį padaugins empatijos šioje atjautos dykumoje ir kartu visiems, palaikantiems agresorius, parodys kryptį paskui laivą „Maskva“, – pabrėžė E. Paplauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Šizofrenikams.

ai

ai portretas
nei ten pauksciams, nei kariams o tik partijos remejams
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių