Palangos koncertų salėje skambės V. Kernagio dainos

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 23 d. 19 val. Palangos koncertų salėje vyks gyvo garso koncertas „Legenda. Vytautas Kernagis. Istorijos ir dainos“.

Gražus muzikinis atminimas

Maestro V. Kernagis – Lietuvos muzikos pasaulio legenda, kurią visuomet šilta ir gera prisiminti. Pasiklausyti gražiausių jo dainų ir istorijų apie kūrėjo gyvenimą kviečia aktorius ir muzikantas Jokūbas Bareikis.

Muzikantas sakė, kad scenoje V. Kernagio dainas ir istorijas perteiks kaip labai gražų muzikinį atminimą. „Būtų didžiausia klaida bandyti atkartoti tai, kas yra nepakartojama. V. Kernagio kūrybinis užtaisas buvo išskirtinis. Jis davė tiek, kad užteks ateities kartoms. Tai turi skambėti toliau“, – tvirtino J. Bareikis.

Kaip ir kiti jo kartos atstovai, J. Bareikis užaugo su V. Kernagio kūryba. To meto jaunimui ji formavo ne tik muzikinį skonį, bet ir gyvenimo pažiūras.

„Su šia muzika aš užaugau, iš dalies ji formavo mane, turėjo įtakos visai kartai, tai buvo kažkas didingo, reiškinys, kuris telkė žmones. Seniai turėjau idėją skirti koncertą maestro kūrybai. Susisiekiau su jo šeima, gavau jų pritarimą ir taip po truputį gimė šis koncertas. Ruoštis jam labai smagu, tačiau kartu tai ir didelė atsakomybė. Norisi padaryti viską taip, kad būtų verta V. Kernagio vardo“, – kalbėjo J. Bareikis prieš šio projekto premjerą, kuri Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, įvyko šiemet balandį, o birželį koncertas antrąsyk nuskambėjo jau pajūryje – Palangos koncertų salėje, į kurią dabar sugrįš ir vėl.

Aktorius ir muzikantas J. Bareikis. / L. Kulbio nuotr.

Ir istorijos iš maestro gyvenimo

Muzikinio projekto „Legenda. Vytautas Kernagis. Istorijos ir dainos“ tikrai nepavadinsi tik koncertu. Tai ir istorijos iš maestro gyvenimo, faktai, kuriuos būtent šiems koncertams kartu su V. Kernagio vaikais atrinko J. Bareikis; žinoma, ir dainos, kurios priverčia pajusti, kokia nepaprasta asmenybė buvo V. Kernagis ir kodėl iki šių dienų jo muzika skamba mūsų širdyse.

„Neįtikėtinas potyris stovėti scenoje ir atlikti muziką, su kuria užaugau ne tik aš, bet ir visa mūsų karta, – teigė J. Bareikis. – Seniai turėjau idėją skirti koncertą maestro V. Kernagio kūrybai atminti – tai buvo didis žmogus, o gal net reiškinys, kuris telkė minias, formavo jų požiūrį ne tik į muziką, bet ir į aktualijas, palaikė kovingą ir viltingą dvasią.“

Koncerto metu klausytojai išgirs gražiausias maestro dainas: „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“, „Baltas paukštis“, „Purpurinis vakaras“, „Žiemą vasarą“ ir kitas. Taip pat J. Bareikis kalbės apie V. Kernagio muzikinį kelią, kuris leis iš arčiau pažvelgti į šią išskirtinę asmenybę.

Kvietė žmones mąstyti laisviau

Anot J. Bareikio, tik nedaugelis susimąsto, kad V. Kernagis iš tiesų buvo tikrasis influenceris. „Kiekvienas stilingas jaunuolis mūsų laikais prie kostiuminių kelnių dėvi sportinius batelius. Bet ar prisimenate, kas buvo pirmasis Lietuvos influenceris, kuris taip apsirengęs pasirodydavo lietuviškos muzikos scenoje? Galima sakyti, kabaretinis V. Kernagis išrado kostiumo ir sportinių batelių duetą, nes būtent jis lipdavo į sceną savo išvaizdoje derindamas šiuos du, sakytum, nesuderinamus dalykus. Dar gerokai seniau prieš jam tampant stiliaus bomba. Tai – ne šiaip stiliaus idėja, o vienas iš daugybės maestro būdų maištauti prieš sistemą ir kviesti žmones mąstyti laisviau“, – mano J. Bareikis.

Tai – nebe pirmas J. Bareikio muzikinis edukacinis šou, kviečiantis prisiminti muzikos pasaulio legendų kūrybą ir gyvenimą. Anksčiau didžiulio pasisekimo sulaukė kartu su operos solistu Rafailu Karpiu surengti koncertai, skirti grupės „The Beatles“ ir Johno Lennono kūrybai.

Šį kartą scenoje J. Bareikiui klavišiniais akompanuos Vytis Smolskas, kartu pasirodys pritariančios vokalistės Diana Gružauskaitė ir Justa Rubežiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių