Stebina žiūrovų elgesys teatre: visą spektaklį naršyti telefone – sunkiai suvokiamas reiškinys

Įsibėgėjant 88-ajam sezonui Klaipėdos dramos teatras (KDT) prašo žiūrovų prisidėti prie nuo ryšio technologijų laisvos erdvės kūrimo. Būtina prieš spektaklį išjungti telefonus ne tik dėl visą salę trikdančių skambučių, bet ir dėl noro filmuoti scenoje pasirodančius aktorius.

Prieš kiekvieną spektaklį KDT salėje nuskamba priminimas išsijungti mobiliuosius telefonus, nes filmuoti ar fotografuoti spektaklio metu – griežtai draudžiama. Tačiau šis įspėjimas suveikia ne visada.

„Vien išsitraukdamas telefoną ir jį įsijungdamas, staiga nušvitusiu ekranu žmogus jau trukdo tiek savo kaimynams, tiek sėdintiems už nugaros. O dar pasitaiko ir tokių, kurie fotografuoja su blykste – nušviečia visą salę ir sceną“, – pasakojo vyriausioji KDT administratorė Greta Matuzaitė-Archipova.

Pastebėjusios švytinčius ekranus, šio teatro administratorės kaip priminimą, kad telefonus prašoma išjungti, naudoja lazerio spindulį.

Norint su kuo nors pasidalinti vaizdais iš spektaklio, visada galima rasti geros kokybės nuotraukų paties teatro interneto svetainėje, tereikia nurodyti šaltinį.

Pastebima, kad žmonės ypač mėgsta fotografuoti ir filmuoti abu lenkų režisierės Agatos Dudos-Gracz spektaklius – „Meilė“ ir „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ pagal Mikelandželą Karavadžą“.

Sėdėti kaip namuose ant sofos ir visą spektaklį tiesiog naršyti telefone yra sunkiai suvokiamas reiškinys.

Vizualiai šie spektakliai – itin išraiškingi. 2022 m. šviesų dailininkė Katarzyna Łuszczyk buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ už spektaklio „Tarp Lenos kojų“ apšvietimą.

KDT aktorė Digna Kulionytė atviravo, kad būnant scenoje ją iš vėžių išmuša pastebėti naršytojai.

„Nesuvokiu, kaip taip galima – patys nežiūri, neabejotinai trukdo kaimynams, jau nekalbu apie visišką nepagarbą aktoriams. Jau geriau tiesiog išeiti. Puikiai suprantu, kad kartais žmogus tiesiog privalo sureaguoti, gal jam rašo vaikas ar panašiai, jis prisitemdys ekraną, pridengs telefoną, bet sėdėti kaip namuose ant sofos ir visą spektaklį tiesiog naršyti telefone yra sunkiai suvokiamas reiškinys“, – dalinosi aktorė.

KDT atstovai pastebėjo, kad kartais trikdo ne vien telefonai, bet ir garsūs komentarai, diskusijos, net užkandžiavimas spektaklio metu.

„Su mobiliaisiais telefonais gyvename jau apie dvidešimt metų – negi dar neišmokome išjungti garso?“ – retoriškai klausė KDT aktorius Jonas Baranauskas.

Pasak vyriausiosios KDT administratorės G. Matuzaitės-Archipovos, ypač sunku sutramdyti įsikalbėjusius žiūrovus, tad radikaliais atvejais pasiliekama teisė tokius išprašyti iš salės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Kultūrą ir tradicijas kuria kultūros įstaigos; teatrai bibliotekos, paveikslų , parodų namai, aukštosios mokyklos ir ir kt įstaigos.. Ar išjungėte mobilų telefoną galėtų mandagiai priminti darbuotojai prieš koncertą prieš spektaklį.. Dažnai tenka girdėti garsiai šūkaujant bibliotekose, skaityklose. ar dažnai kas paprašo sudrausmina tokius lankytojus? Tad kurkime senas , gražias ir labai reikalingas kultūros tradicijas.

Dar priminkime vilniečiams apie

Dar priminkime vilniečiams apie  portretas
retoriką Seime ir Vyriaudybėje ;). Ten gi vien keiksmai, psichopatų lygio emocijos ir kita aukštoji kultūra ;)

Išmanijam telefonui

Išmanijam telefonui portretas
Gerbiamas ne klaipėdietį. Taip rašyti yra blogas tonas. Turbūt Jus suklydote dėl savo teiginių, nes parašytos mintys byloja ką kitą :)
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių