Virtuozo siurprizai, arba A. Paley vėl muzikuos Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Ar mėgstate muzikinius siurprizus? Ar esate girdėję populiarųjį Antonio Vivaldi smuiko koncertų ciklą „Metų laikai“ bei nuotaikingąją Gioachino Rossini operą „Sevilijos kirpėjas“, atliekamus... fortepijonu? Šia netikėta muzikine programa gegužės 10-ąją 16.30 val. Klaipėdos koncertų salėje klausytojus pamalonins fortepijoninis duetas – Alexanderis Paley ir  Pei Wen Chen (JAV).

Gyvenime ir scenoje – kartu

Klaipėdiečiams puikiai pažįstamas fortepijono virtuozas A.Paley jau 12 metų nepaliauja stebinti miesto melomanų tiek savo užburiančiu meistriškumu ir įkvepiančiomis interpretacijomis, tiek unikaliais programiniais sumanymais. Jis savo repertuare turi daugiau nei 50 koncertų fortepijonui ir orkestrui, kelis šimtus solinių ir kamerinės muzikos kūrinių. Pianistas vadovauja festivaliams Moulin d’Andé (Prancūzija) bei Richmonde (JAV), nuolat keliauja tarp savo namų Niujorke ir Paryžiuje bei po koncertines šalis visoje Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Jo gastrolių maršrutai veda per tėvynę Moldovą, studijų vietą Rusiją, kur baigė Maskvos P.Čaikovskio konservatoriją, ir net kelis kartus per metus jis užsuka į Lietuvą.

Klaipėdos koncertų salėje A.Paley atliktų programų skaičius jau pasiekė tris dešimtis. Daugiausia jis čia koncertavo su Klaipėdos kameriniu orkestru, atlikdamas J.S.Bacho, W.A.Mozarto, F.Chopino kūrinius (beje, šiose programose pianistas ne tik skambino solo partiją, bet ir dirigavo). Jis taip pat pasirodė su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, grojo solinius rečitalius ir kamerinę muziką.

Keletą kartu Klaipėdos scenoje A.Paley muzikavo duetu su žmona pianiste P.W.Chen. Daugiau nei 20 metų jie yra kartu gyvenime ir scenoje. P.W.Chen mokėsi Taivanio nacionalinėje menų akademijoje ir Mannes muzikos koledže Niujorke. Pagrindinė jos specializacija – dainininkai. Pianistė dirba su vokalistais, padėdama jiems pasirengti kūrinių atlikimui įvairiomis kalbomis.

Ir klaipėdietės opusas

Šįkart koncertuoti į Klaipėdą A.Paley ir P.W.Chen atvyks tik pasibaigus festivaliui „A.Paley ir draugai“. Šis renginys jau 27 kartą buvo surengtas menininkų namuose Moulin d’Andé (Prancūzija). Žalumos apsuptoje ir mistiška praeities dvasia alsuojančioje aplinkoje – ant Senos upės kranto XII a. statytame Andė malūne ir netoliese ant kalno esančiame teatre – garsusis pianistas ir jo kolegos beveik savaitę skleidė magišką garsų energiją. A.Paley įtikinamai motyvuodavo ir vadovaudavo visą dieną trunkančioms repeticijoms ir vakariniams koncertams. Stebėtina, kad po jų atlikėjai neidavo ilsėts, o iki 2–3 valandos ryto repetuodavo kitos dienos programos kūrinius. Paties Alexanderio skambinimą festivalio dalyviai ir svečiai vėl girdėdavo nuo septintos valandos ryto. Nenuostabu, nes muzika yra pagrindinis šios įstabios asmenybės gyvenimo variklis.

Taip energingai buvo parengtos ir atliktos šešios skirtingos solinės fortepijono ir kamerinės muzikos programos, kuriose skambėjo Rytų Europos kompozitorių kūryba. Festivalio programa turėjo ir lietuviškų akcentų: jame grojo smuikininkas Rainondas Butvila ir buvo atlikta Loretos Narvilaitės kūrinio „Alpių traukinys“ pasaulinė premjera. Šis Šveicarijos kalnų grožio inspiruotas klaipėdietės opusas kartu su pianistais A.Paley ir P.W.Chen keliauja į Klaipėdą ir gegužės 10-osios koncerte bus pristatytas jos klausytojams.

Begalinis atlikėjų entuziazmas ir noras dalytis muzika su uostamiesčio publika, tikėtina, melomanų bus pastebėtas ir įvertintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių