Ar puoš karo laivas miestą?

Jau keletą metų puoselėjama Lietuvos karinio laivo „Kuršis“ pastatymo Danės upėje ir pritaikymo jaunimo viešbučiui idėja stringa.

Savivaldybė „Kuršio“ neperims

Vis daugiau atsiranda abejojančiųjų, ar reikalingas mieste karinis laivas. Klaipėdos miesto tarybos Jūrinių ir vidaus vandenį reikalų komisijoje taip pat nėra vieningos nuomonės.

Už tokio laivo atplukdymą į Danės upę nuoširdžiai pasisako šios komisijos narys Vidmantas Plečkaitis. Jo nuomone, laivas – reikalingas. Tačiau dėl daugelio kliūčių iniciatoriams rankos nusvyra. Todėl miesto savivaldybė turėtų padėti tą laivą perimti iš kariškių.

Kitas komisijos narys Algirdas Grublys suabejojo to laivo būtinybe Klaipėdoje.

„Savivaldybė negali priiminėti jokių istorinių laivų ar objektų. Iniciatoriai nori, kad „Kuršis“ puoštų miestą, jie ir turi tęsti derybas, kaip iš kariškių perimti tą laivą. Kai jie susitars mes svarstysime dėl lengvatų. Bet miestas negali prisiimti turtinių įsipareigojimų“, – tikino A.Grublys.

Jis prisiminė atvejį, kaip po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo lenkai dovanojo penkis karinius katerius. Po to kelerius metus jie buvo laikomi ant kranto, reikėjo ieškojome, kur juos „iškišti".

Po tokių abejonių Jūrinių ir vidaus vandenį reikalų komisijos pirmininkas Valerijonas Bernotas klausė, ar iš viso reikalingas miestui toks laivas. Atsakymas yra vienareikšmis – toks laivas būtų reikalingas, jis papildytų pustuštes Danės upės krantines, papuoštų miestą.

Kam perduoti dovaną?

Jau anksčiau Jūrinių ir vidaus vandenį reikalų komisija buvo pasisakiusi už tai, kad „Kuršis“ būtų pastatytas Danės upėje šalia Biržos tilto, priešais sudegusio „Baltijos“ kino teatro pastatą.

Tokia šio laivo vieta abejoja savivaldybėje esanti Klaipėdos miesto įvaizdžio formavimo komisija. Ji pasiūlė „Kuršį“ švartuoti Danės krantinėje už burlaivio „Meridianas“. Čia būtų pradėta kurti istorinių laivų krantinė.

Ši vieta netenkina „Kuršio“ pastatymo Danės upėje iniciatorių, įvardinamų kaip „grupė draugų“. Jie turi viziją, kad tas laivas, kaip viešbutis, būtų patrauklesnis, jei svečias, eidamas biržos tiltu, tarsi „įsirėžtų“ į laivą ir jam kiltų idėja, kad jame būtina apsistoti.

Kol svarstoma idėja, kurioje Danės vietoje geriau statyti „Kuršį“, šis laivas dar tarnauja karo tikslams.
Jo perėmimo iniciatyvinės grupės vadovas Kęstutis Oginskas gavo žinią iš Krašto apsaugos ministerijos, kad „Kuršis“ bus nurašytas 2015 metų pradžioje.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir Karinių jūrų pajėgų vadovybė yra pasirašiusi sutartį dėl uostamiesčio savivaldybės ketinimų perimti „Kuršį“. Bet kaip aiškėja, savivaldybėje yra laikomasi nuostatos net ir pačiais kilniausiais tikslais neapsikrauti papildomomis prievolėmis perimant turtą, kurio eksploatacija kainuos.
Pavyzdys yra tas pats „Meridianas“, kurį savivaldybei buvo siūloma perimti už vieną litą, bet ji jo atsisakė. Gerai, kad atsirado privačių asmenų, kurie „Meridianą“ perėmė ir jį suremontavo.

„Kuršį“ turės perimti kažkokie privatūs asmenys. Kyla klausimas, ar galės Krašto apsaugos ministerija perduoti karinį laivą, kad ir nurašytą, kuriai nors iniciatyvinei grupei ar viešajai įstaigai?

K.Oginsko nuomone, kariškiai kol kas nelabai nori bendrauti su iniciatyvine grupe dėl laivo perdavimo.

Kariškiai neturėtų „nusiplauti“

Jūrinių ir vidaus vandenį reikalų komisija ketina aiškintis, kokia būtų galimybė laivą pastatyti priešais sudegusio kino teatro pastatą. Ketinama susitikti ir su Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadovybe, kad ši atsakytų, ką žada daryti su tuo laivu, kada jis galėtų būti perduotas.

K.Oginskas teigė įsivaizduojantis, kad tam laivui perimti Klaipėdoje turėtų būti sudaryta trišalė grupė iš kariškių, savivaldybės ir visuomenininkų atstovų.

„Kuršis“ būtų naudojamas edukacijos tikslais, todėl ir perdavę jį kariškiai, kaip ir savivaldybė, turėtų minimaliai dalyvauti eksploatacijos procese“, – teigė K.Oginskas.

Pabandyta surasti analogijų su „Meridianu“, kurio remontas kainavo kelis milijonus litų.
Panašiai kainuotų sutvarkyti ir išlaikyti „Kuršį“. Kas skirtų tokių pinigų laivui?

49 metrų ilgio priešmininis medinio korpuso karo laivas „Kuršis“ pastatytas 1959 metais Vokietijoje. Lietuvos karinėse jūrų pajėgos šį laivą gavo 2001 metais. Jis buvo naudojamas minų paieškai jūroje, dalyvavo tarptautinėse karinėse pratybose.

Anksčiau buvo idėjų iš kariškių perimti ir nurašytas senas karines fregatas. Netgi manyta, kad bent viena jų galėtų tapti Lietuvos jūrų muziejaus eksponatu. Tačiau nieko panašaus neįvyko. Fregatos buvo supjaustytos į metalo laužą.

Europoje beveik kiekvienoje šalyje yra vietų, kur šalia muziejų pastatyti ir seni karo laivai. Tokių teko matyti Taline prie naujojo jūrų muziejaus, Karlskronoje prie Švedijos karo laivyno muziejaus. Bene daugiausiai karo laivų eksponuojama Kaliningrade prie jūrų muziejaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių